ידידות במבחן
ג'ו ביידן ידוע אמנם כאוהד ישראל, אבל בחירתו מסמנת עידן חדש ביחסים עם ארה"ב • לא עוד גיבוי מלא לנתניהו, כמו אצל טראמפ, ושובו של הנושא הפלסטיני לשולחן • בכיר ישראלי: "הגרעין האיראני הכי בוער"
הניצחון של ג'ו ביידן בבחירות מסמן גם עידן חדש, ומאתגר, ביחסי ישראל וארה"ב. ב-20 בינואר יסתיימו רשמית ימי דונלד טראמפ העליזים, שבהם יכול היה נתניהו יכול היה להסתובב בעולם בחזה נפוח, כשהוא נהנה מגיבוי ותמיכה מלאים של הבריון העולמי. תמו ימי הצ'ק הפתוח וישראל, כך נראה, תגלה מולה לעתים ממשל לעומתי.
זה לא שנחזור בהכרח לעימותים של ימי ממשל אובמה. גם הידידות האישית וארוכת השנים בין ביידן לנתניהו איתנה בסך הכל ותאפשר לשניים לנהל דיאלוג מכובד, למרות המהמורות הצפויות בדרך. "ביידן לא ייתן לחילוקי דעות לפגוע ביחסים בין המדינות", אמר גורם בסביבתו של הנשיא הנבחר.
אבל צריך גם לומר, זה לא יהיה טיול רגוע בפארק. במפלגה הדמוקרטית וגם אצל ביידן ואנשיו נותרו משקעים רבים וכעס גדול כלפי ראש הממשלה נתניהו, שהוא והשגריר בארה"ב, רון דרמר, מזוהים אצלם כטראמפיסטים. אחד הצעדים הראשונים של ישראל עם השבעתו של ביידן כנשיא ב-20 בינואר, צפוי להיות החלפתו של דרמר, בשגריר ישראל באו"ם, גלעד ארדן. הוא אמור לבצע את שני התפקידים במקביל, ולנוע על קו ניו־יורק־וושינגטון.
הפלסטינים: חידוש הדיאלוג
על דבר אחד אין ויכוח, ביידן הוא ידיד גדול שלנו. התמיכה בישראל, מבחינתו, מגיעה מהבטן, והיא עמוקה, רגשית וכנה. אלא שביידן מאמין בכל לבו גם בפתרון שתי המדינות לשני עמים. עם זאת, הנושא לא יעמוד בראש סדר העדיפויות שלו. אחרי הכל, מחכים לו נושאי פנים בוערים כמו המאבק בקורונה, הטיפול בכלכלה ואיחוי הקרעים בחברה האמריקאית. עוד מעריכים בישראל כי ביידן יתנער מעסקת המאה של טראמפ, שהפכה את הפלסטינים ללא רלוונטים ויתחיל מסלול חדש של דיאלוג ישראלי פלסטיני.
ביידן לא מתכוון גם להחזיר את השגרירות האמריקאית מירושלים לתל־אביב וצפוי גם לחבק את הסכמי הנורמליזציה עם איחוד האמירויות, בחריין וסודן.
איראן: בחזרה להסכם?
הנושא המרכזי שמטריד את ישראל הוא הסכם הגרעין האיראני. ביידן כבר הצהיר בעבר כי אם איראן תבטיח לכבד את כל סעיפי ההסכם, ארה"ב תצטרף אליו מחדש ותסיר את הסנקציות מהמדינה. ההערכה בישראל היא שביידן ינסה להיות נוקשה יותר מאובמה וינסה להכניס שיפורים בהסכם, אך החשש הוא שהאיראנים לא יסכימו לכך וייהנו מביטול הסנקציות.
“הנושא הבוער כרגע הוא הסכם הגרעין”, אמר בכיר ישראלי. “המדיניות של טראמפ היתה לחץ מקסימלי עליה. ישראל תנסה לשכנע את ביידן שגם הסכם צריך להתבצע רק כהמשך למדיניות הסנקציות. החשש שלנו הוא שהאיראנים יתריסו ויעשירו אורניום בכל הכוח. זה עלול להוביל לעימות צבאי בין ישראל לאיראן".
הצוות: כל אנשי אובמה
החשש הוא שביידן ימנה כמה מאנשיו של אובמה כאחראים למדיניות החוץ עם ישראל. סוזן רייס, היועצת לביטחון לאומי של אובמה, מועמדת לתפקיד בכיר, כנראה מזכירת המדינה. גם דן שפירו, שהיה שגריר ארה"ב בישראל ומקורב לביידן, עשוי להתברג במשרד החוץ. גורם המעורה ביחסי ישראל–ארה"ב אמר כי אנו עלולים לחזור לימים שבהם האמריקאים לא יעברו בשקט על בנייה בהתנחלויות, אם כי יעשו זאת בסגנון פחות בוטה מבימי אובמה.