"לא נשרוד עוד סגר"
חנויות הרחוב אמנם פתחו את דלתותיהן, אבל השמחה על החזרה לפעילות מהולה בחשש כבד מפני סגר שלישי • "המדינה פגעה וממשיכה לפגוע ולהפלות אלפי עסקים קטנים בחסות הקורונה", הם אומרים, "אם יסגרו אותנו שוב זה ימוטט אותנו לתמיד"
נטע והני כ"ץ, בני 34, הורים לשלושה, שמחו לפתוח את חנויות הרשת שלהם לבגדי ילדים, "בנים", בירושלים ובעוד שמונה ערים חרדיות. אבל השמחה הייתה קצרה. "שמחנו לפתוח אחרי חודשיים בלי פרנסה", אומר נטע, "אבל אחרי יום אחד שוב התעוררנו למילה סגר. אז למה בכלל פתחו אותנו?"
בני הזוג כבר נערכו עם הקולקציה החדשה על המדפים, וכעת מפחדים שוב להיתקע עם סחורה כמו שקרה בסגרים הקודמים. "שוב נצטרך לקפל את כל הסחורה ולהחזיר לארגזים. מי יפצה אותנו על זה? המדינה צריכה לחייב חנויות חיוניות למכור רק מוצרים חיוניים ולא מעבר לזה, ולכסות את המדפים של הבגדים והצעצועים שהם התחילו לשווק בזמן שאנחנו היינו סגורים, כדי שכולנו נוכל לחזור ולהתפרנס".
"אין סיכוי שנשרוד עוד סגר, וזו לא קלישאה", אומרת אלינור שרייבר, בעלת בוטיק מעצבים לאופנת נשים ברחוב אחוזה ברעננה ואם חד־הורית לבני 14 ו־17. "אני לא רוצה לחשוב על זה אפילו. איך אפשר לנהל ככה עסק כשכל הזמן מבלבלים אותנו? רגע פותחים ורגע אחר כך מדברים על סגר שלישי. הפעם המדינה תהיה חייבת לפצות את בעלי העסקים בצורה שתאפשר למשפחות להמשיך להאכיל את הילדים שלהן".
גם שרייבר חוששת להיתקע שוב עם ארזים של סחורה ששילמה עליה מראש. "אפילו הלוואה לא נתנו לי לקחת עוד מאז הסגר הראשון. סגר שלישי ימוטט עסקים כמונו לתמיד. איבדנו אמון מזמן. אני הבנתי שאני חייבת להסתדר לבד ולעשות הכל כדי לחזור לפרנס".
בני גרינאפל, מנכ"ל עידן 2000 וכפר השעשועים, אמר בעקבות הדיון בעתירה שהגישו לבג"ץ כי "נציגי המדינה נהגו באטימות לב והמשיכו להתנער מהצדק המתבקש. אנחנו ממתינים להחלטת בג"ץ על שינוי התקנות כדי לאפשר חופש עיסוק לעסקים קטנים ולהפסיק את הגזל שנוצר בשטח. יש כאן אוזלת יד מצד המדינה שבחסות הקורונה פגעה וממשיכה לפגוע ולהפלות אלפי עסקים קטנים".
מעצב האופנה רונן חן, הבעלים של שש חנויות רחוב שכבר הורשו להיפתח ו־14 חנויות בקניונים שעדיין סגורות, הוסיף: "אנחנו נופלים בין הכיסאות. אחרי הסגר הראשון אמרו שייתנו תמריץ לעסקים כמונו כדי לעודד החזרת עובדים, 7,500 שקל תמורת כל עובד. אז אמרו. איכשהו, אחרי מאבקים, בסוף הוחלט שנקבל מחצית מהסכום עבור כל עובד שנחזיר מחל"ת. גם הפיצוי הזה לא הגיע. עכשיו שוב החזרתי עובדים, ושוב יהיה סגר? זה הזוי. ההחלטות האלה מגיעות רק משיקולים פוליטיים".
גם מיכאל אילוז, מנכ"ל טבע נאות שבבעלותה כ־60 חנויות בכל רחבי הארץ, מתוסכל מההתנהלות המזגזגת. "בתחילת הקורונה נפגעה החברה, שנבחרה לפתוח את שבוע האופנה בישראל, וכל ההשקעה ירדה לטמיון. הסגר השני תקע אותנו עם קולקציית חורף שנמצאת במחסנים בלי אפשרות לשווק אותה, והסגר השלישי תופס אותנו לקראת ההשקה הגדולה ביותר של החברה בשנים האחרונות. אני לגמרי חושש ולא יודע מה יהיה".
שחר תורג'מן, יו"ר התאגדות רשתות המסחר, האופנה וההסעדה, הוסיף כי "בשטח מורגשת ביתר שאת רדיפת בעלי העסקים הקטנים. לא נשלים עם כך שעסקים מסוימים סופגים קנסות רבים בזמן שאחרים פועלים והמדינה בוחרת להעלים עין".

