בדרך לחלל

קבלו את האסטרונאוט הישראלי השני בהיסטוריה • איתן סטיבה (62) הוא איש עסקים, טייס קרב מעוטר וחברו הטוב של אילן רמון ז”ל • להבדיל מרמון, שהמריא בשליחותה של מדינת ישראל, סטיבה שילם עבור התענוג מעל 100 מיליון שקל, אך הסכים שהטיסה תהפוך לפרויקט לאומי: הוא יבצע בחלל ניסויים שתבחר ועדה ויקיים פעילות חינוכית לילדי ישראל • "זהו יום של שמחה לאומית וגאווה אדירה", אמר הנשיא ראובן ריבלין • "אני בעיקר מתרגש וקצת מפחד", סיפר סטיבה

17 שנה אחרי שהאסטרונאוט הישראלי הראשון, אילן רמון, נספה באסון מעבורת החלל קולומביה, הכריזו אתמול נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, קרן רמון ומשרד המדע והטכנולוגיה כי אסטרונאוט כחול־לבן נוסף בדרך לחלל: איתן סטיבה (62).

 

סטיבה הוא טייס קרב בעברו, אלוף־משנה במילואים שזכה לכינוי "אלוף ההפלות" לאחר שהפיל ארבעה מטוסי אויב בגיחה אחת. הוא יטוס לתחנת החלל הבינלאומית בסוף 2021 וישהה בה 200 שעות, במהלכן יבצע שורת ניסויים בפיתוחים מדעיים ישראליים שייקח עימו ואף יקיים פעילויות להנגשת עולם החלל לילדי ישראל. בחודשים הקרובים יחל סטיבה את הכשרתו. בשלושת החודשים לפני הנסיעה הוא יעבור סדרת אימונים מרוכזת בארה"ב, גרמניה ורוסיה. הוא יהיה האסטרונאוט השני הכי מבוגר בהיסטוריה.

 

בניגוד לרמון, שהיה קצין בחיל האוויר כשהמריא לחלל ונשלח מטעם המדינה, סטיבה הוא איש עסקים ומיליונר, שיממן את כל עלויות הנסיעה. קרן רמון רכשה את השיגור לחלל מהחברה הפרטית אקסיום (Axiom Space) תמורת למעלה מ־100 מיליון שקל – שאת כולם תרם סטיבה. החללית שבה תתבצע הנסיעה שייכת לחברת SpaceX. סטיבה שירת בטייסת עם אילן רמון, הוא ידיד קרוב של המשפחה, ותמך כבר קודם בקרן, שנוסדה על ידי רונה רמון ז"ל ושמה לה למטרה לטפח את החינוך המדעי ואת השאיפה למצוינות של הנוער באמצעות החלל.

 

סטיבה הציע למדינה להשתלב בפרויקט, הצעה שהתקבלה כמובן בשמחה. קרן רמון, משרד המדע והטכנולוגיה וסוכנות החלל הישראלית חברו יחד לקביעת הניסויים והטכנולוגיות שיגיעו איתו לחלל ויבנו את התוכנית החינוכית עבור ילדי ישראל. בשבועות הקרובים יתפרסם "קול קורא" למדענים, חוקרים ויזמים לשלוח את הצעותיהם לניסויים. הניסויים המוצעים ייבחרו על ידי ועדה מדעית בלתי תלויה שבראשה תעמוד ענבל קרייס, מנהלת החדשנות בחטיבת מערכות וחלל בתעשייה האווירית.

 

דגם הקפסולה שבה יטוס סטיבה | צילום: AFP
דגם הקפסולה שבה יטוס סטיבה | צילום: AFP

 

 

"זהו יום של שמחה לאומית וגאווה אדירה", אמר אתמול הנשיא ריבלין בטקס שנערך לכבוד האירוע במשכנו, "בקרוב תמריא מכדור הארץ מעבורת חלל, ובאחד ההגאים שלה יאחז, שוב, 'אחד משלנו', טייס ישראלי שעל כתפו רקום דגל כחול־לבן, שיוכיח פעם נוספת, כמו שאנחנו מוכיחים כאן כבר 72 שנה, שאפילו השמיים אינם גבול. צא לשלום, תחזור בשלום, ואל תשכח לנופף לנו לשלום שם מלמעלה".

 

טל רמון, בנם של אילן ורונה רמון, אמר: "אם אמא שלי הייתה פה היא הייתה מרימה את הידיים למעלה בתחושת ניצחון ומדברת בגאווה גדולה על חבר שאנו מכירים מהזיכרונות הראשונים שלי, וההורים שלי הכירו אותו עוד לפני זה. אם היינו יכולים לבחור ישראלי שייצג אותנו – זה ללא ספק היה איתן".

 

סטיבה אמר: "בעוד שנה תהיה לי הזדמנות להשתתף במסע מרתק אל המדע, החינוך וחקר רוח האדם. תחנת החלל הבינלאומית היא אחד ממוקדי שיתוף הפעולה הגדולים בעולם, בה אסטרונאוטים ממדינות רבות חיים, עובדים ולומדים יחד – אחווה שכל כך נחוצה לנו. תקוותי היא שמסענו המשותף לחלל יפתח ערוצים חדשים לשיתוף פעולה, לשלום ולאמונה ביכולתנו לשמור על הכוכב היפה שלנו לטובת הדורות הבאים".

 

כשנשאל אם הוא מפחד, השיב: "אני בעיקר מתרגש וגם קצת מפחד. כולם מפחדים להתמודד עם משימות מיוחדות ולומדים להתמודד עם הפחד על ידי הכנה. אנחנו נוסעים במכונית 100 קמ"ש. זה מסוכן מאוד. למה אנחנו סומכים על מכונית? כי אנו עוברים הכשרה. אותו דבר אני אעשה בנאס"א לטובת ביצוע המשימה".

 

הצוות שהמריא שלשום לחלל | צילום: גטי אימג'ס
הצוות שהמריא שלשום לחלל | צילום: גטי אימג'ס

 

 

סטיבה, שיטוס עם עוד שני אסטרונאוטים פרטיים, יכול לשאוב אופטימיות מכך שחברת SpaceX, שבקפסולת החלל “דראגון” השייכת לה הוא ימריא לחלל, עשתה ביום ראשון בלילה היסטוריה נוספת כאשר שיגרה ארבעה אסטרונאוטים לתחנת החלל הבינלאומית. זוהי נסיעה ראשונה של חללית מאוישת במלואה שמבוצעת על ​​ידי חברה פרטית. בטיסה הראשונה של SpaceX, בסוף חודש מאי, היו על החללית רק שני אסטרונאוטים. קפסולת החלל הגיעה אחרי תשע דקות אל מחוץ לאטמוספירה, והצוות אמור להגיע הלילה לתחנת החלל ולהישאר שם עד האביב. מדובר בהרכב אנושי מגוון:

 

מפקד המשימה האמריקאי מייקל הופקינס, אלוף־משנה בחיל האוויר; הפיזיקאית שאנון ווקר; ויקטור גלובר, האסטרונאוט השחור הראשון שמשתתף במשימה ארוכת־טווח בתחנת החלל; והיפני סויצ'י נוגוצ'י, האדם הראשון מזה כמעט 40 שנה שנסע לחלל בשלושה סוגים שונים של חלליות. אגב, מייסד ומנכ"ל SpaceX, אילון מאסק, לא נכח בשיגור כיוון שאובחן כחולה קורונה.

 

שיגור החללית "דראגון" שלשום | צילום: רויטרס
שיגור החללית "דראגון" שלשום | צילום: רויטרס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים