פגישה חשובה, הדלפה מיותרת
שר החוץ הסעודי, הנסיך פייסל בן פרחאן, הכחיש אתמול ברשת "אל ערבייה" את הפרסומים על מפגש שהתקיים שלשום בלילה בין ראש הממשלה נתניהו ליורש העצר הסעודי מוחמד בן־סלמאן בעיר הסעודית ניאום, לחופי הים האדום. "הייתי בפגישה בין יורש העצר לשר החוץ האמריקאי פומפאו", אמר, "היו שם רק סעודים ואמריקאים".
זה לא אומר שפגישה בין נתניהו ליורש העצר לא התקיימה, אבל זה אומר שהסעודים במבוכה מעצם הפרסום. סביר מאוד להניח שמישהו בישראל הפר כאן הסכמה לשמור על ביקורו של נתניהו בסוד. אין מה לדבר - זוהי התחלה יוצאת מהכלל לכינון נורמליזציה בין ישראל לסעודיה.
הפוליטיקה הישראלית כל כך רקובה, שלצורכי קביעת סדר יום פנימי פוליטי בישראל (רק כדי לדפוק את גנץ והצוללות שלו) מוכנים להקריב מהלך מדיני חשוב. כפי שדווח רבות, ישראלים וסעודים נפגשים כבר שנים, כולל דרגים מדיניים, דיפלומטיים ומודיעיניים ברמות כאלה ואחרות. בזמנו הייתה שמועה על מפגש שקיים בעשור הקודם רה"מ אהוד אולמרט עם אחד מראשי בית המלוכה הסעודי בירדן, אבל לא ידוע על מפגש שהתקיים אי־פעם בין יורש עצר לראש ממשלה ישראלי על אדמת סעודיה.
אין ספק: מפגש היסטורי כזה יכול היה להתרחש רק על רקע הסחרחרה שעובר חצי האי ערב בחצי השנה האחרונה, שאחד מתוצריה הם "הסכמי אברהם". יורש העצר הסעודי ואביו המלך חלוקים באשר לקשר הפורמלי עם ישראל. מפגש חשאי עם נתניהו על אדמת סעודיה הוא כנראה החבל הארוך ביותר שיכול היה לקבל יורש העצר מאביו בהקשר הישראלי. וזה הרבה.
בשתי המדינות נערכים לקראת עידן ביידן. אם בישראל יש דאגות נוכח הממשל החדש בוושינגטון, בסעודיה יש חרדה אמיתית. בישראל לא מבינים עד כמה הקונגרס עוין את המדיניות הסעודית, ואת יורש העצר במיוחד. מוחמד בן־סלמאן משוכנע שהדמוקרטים הולכים לסגור איתו חשבון: על פגיעה בזכויות האדם, על טבח אזרחים בתימן, על פרשת חשוקג'י, על המשבר עם קטאר, ועוד. בן־סלמאן משוכנע שהסי־איי־איי מתכוון לחסל אותו, לפחות פוליטית, ולהחזיר את היורש החביב עליהם - הנסיך מוחמד בן נאיף, שבן־סלמאן הושיב אותו במעצר בית, אחרי שנטל ממנו את תואר יורש העצר ביוני 2017. במהלך הקמפיין שלו דיבר הנשיא הנבחר ביידן במונחים של "הערכה מחודשת" של יחסי ארה"ב־סעודיה, רמז לכך שממשל ביידן הולך להתחשבן עם סעודיה בגין התנהלותה בארבע השנים האחרונות תחת ממשל טראמפ. גם המועמד לתפקיד מזכיר המדינה שלו, טוני בלינקן, שצייץ השבוע נגד מעצרם של שלושה פעילי זכויות אדם במצרים, סימן את האג'נדה של הממשל וכיוון גם לסעודיה.
כמו הסעודים, גם ישראל מבקשת להיות מעורבת ולהשפיע על עמדת הממשל במו"מ הצפוי עם איראן. לשיתוף פעולה ולתיאום בין ישראל וסעודיה בסוגיה האיראנית יש משקל שיכול לחייב את ממשל ביידן לקחת אותן בחשבון. סביר להניח שגם האפשרות שארה"ב תתקוף מתקני גרעין באיראן, כפי שפורסם ב”ניו יורק טיימס”, עלתה בפגישה בנוכחות הצלע השלישית, פומפאו, הדוחף במרץ להכרה רשמית בין שני הצדדים.
עם כל הכבוד לסוגיה האיראנית ולנורמליזציה, ספק אם הפגישה הזו הייתה מתקיימת אלמלא חשו הסעודים צורך לגייס את ישראל כעוד שכפ"צ מול ממשל עוין בוושינגטון. עכשיו צריך לקוות שההדלפה הזו לא תהרוס את מה שכבר החל להיבנות. ¿