yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: שרון צור
    חדשות • 25.11.2020
    300% יותר פניות לגורמי סיוע. 20 נשים נרצחו מתחילת השנה. 200,000 נשים מוכות בישראל
    בשנה שבה הבתים הפכו לסיר לחץ, אחוזי האבטלה האמירו והיציאה החוצה נאסרה – הנשים משלמות את המחיר • דוח ארגון ויצו חושף איך השפיעה הקורונה על שלומן של נשים והנתונים קשים • עשרות תיקים נפתחים מדי יום בגין אלימות במשפחה, ומדי חודש נרשמות אלף הפרות צווי הגנה
    הדר גיל-עד

    יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים מצוין השנה בנתונים מבהילים בצל הקורונה: מספר התלונות על אלימות במשפחה קפץ בעוד הבידוד, הסגרים והמצוקה הכלכלית הכניסו אלפי משפחות נוספות למעגל האלימות. מסגרות הרווחה הן טיפה בים לעומת הערכות הגורמים השונים על מספר הנפגעות.

     

    כמדי שנה, פירסם היום ויצו את דוח מדד האלימות, שמתבסס על נתוני הרשויות הפועלות בתחום יחד עם נתוני הארגון. השנה בנוסף לנתוני 2019 הדוח כולל גם נתונים עדכניים המתפרסמים כאן לראשונה על תקופת משבר הקורונה, שהחמיר את המצב באופן משמעותי: 20 נשים נרצחו בשנה החולפת, 18 מתוכן מאז פרוץ המגפה. אבל האלימות לא נגמרת שם: על פי נתוני הדוח נרשמה בתקופת הקורונה עלייה של 300 אחוז בפניות לגורמי הסיוע ו־350 אחוז במספר המטופלים במרכזים למניעה ולטיפול באלימות במשפחה. מנתוני משרד הרווחה עולה, כי מחודש מארס עד חודש אוקטובר השנה חל גידול של 240 אחוז בפניות למחלקות לשירותים חברתיים ברחבי הארץ בשל אלימות במשפחה.

     

    על פי הערכות גורמי הרווחה, בישראל חיות כיום 200,000 נשים מוכות ו־600,000 ילדים עדים לאלימות. 654 נשים ו־1,046 ילדים שהו ב־2019 ב־14 המקלטים לנשים מוכות שקיימים ברחבי הארץ; באפריל 2020 נפתח מקלט חירום ארצי נוסף, אשר קלט במהלך שבעת החודשים האחרונים 147 נשים ו־212 ילדים – פי שלושה מתפוסה שנתית של מקלט אחד. 7.5 אחוזים בלבד מתוך כלל הנשים ששהו במקלטים, 50 נשים, הועברו לתוכניות שיקום ב־23 דירות מעבר לנשים נפגעות אלימות וילדיהן של משרד הרווחה ועמותות.

     

    יו"ר ויצו העולמית אניטה פרידמן | צילום: דנה קופל
    יו"ר ויצו העולמית אניטה פרידמן | צילום: דנה קופל

     

    המספרים מטלטלים, שיטפון תיקים שמסגרות הרווחה לא יכולות לספוג באמת. בכל יום נפתחים בממוצע 40 תיקים בנושא אלימות במשפחה, העבירות כוללות אלימות גופנית, עבירות רכוש, השגת גבול, הפרות צווים ועוד. מהדוח עולה כי חלה עלייה חדה במספר תיקי האלימות כלפי נשים יהודיות ובשיעור החשודים בגין עבירות אלו בקרב גברים יהודים: משנת 2019 ל־2020 חלה עלייה של כ־28 אחוז במספר התיקים שעוסקים בעבירות כלפי נשים יהודיות, בנוסף לעלייה של כעשרה אחוזים במספר התיקים שעוסקים בעבירות כלפי נשים לא יהודיות.

     

    על פי נתוני משטרת ישראל, 1,135 תיקים נפתחו בממוצע בחודש במהלך 2020 בשל הפרת צווי הגנה, לעומת 946 תיקים שנפתחו בממוצע בחודש במהלך 2019. במהלך חודשי הסגר הראשון חלה עלייה של כ־20 אחוז בתיקים שנפתחו בשל הפרת צווי הגנה בהשוואה לשנה שעברה. מספרם של אסירי האלימות במשפחה הזוכים לתוכניות שיקום בקהילה הינו נמוך ביותר, ולהערכת ויצו אין מדובר ביותר מעשרה אחוזים בכל שנה.

     

    "ממדיה המפלצתיים של האלימות במשבר הקורונה צריכים להוות קריאת השכמה לחברה כולה ולממשלה בפרט", אומרת יו"ר ויצו, אניטה פרידמן. "הנתונים חושפים את חוסר המשאבים והאסטרטגיה בהתמודדות עם הנזקים האדירים שהסבו הבידוד והסגרים על עשרות אלפי נשים היו כלואות בין מגפת הקורונה למגפת האלימות. זה הזמן להקים רשות לאומית לטיפול בנגע האלימות, שתהיה לה הסמכות להוביל מדיניות אחידה וחקיקה ממשלתית, תוך הקצאת תקציבים ריאליים לטיפול מעמיק בבעיה".

     

    yed660100