yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: שאטרסטוק
    ממון • 28.11.2020
    פוטרת? בחל"ת? הפנסיה שלך ספגה מכה
    כך ירדו לטמיון כ־4.5 מיליארד שקל שאמורים היו להיחסך: חוסכים רבים שנשלחו לחל"ת במשבר אינם יודעים שמעסיקיהם הפסיקו להעביר להם כספים לקרנות • גם עצמאים רבים הפסיקו להפריש לעצמם כספים
    מאת גד ליאור

    4.5 מיליארד שקל שהיו נחסכים השנה בחסכונות הפנסיה ירדו לטמיון, והדבר מעיד על המשבר הפיננסי הקשה שפקד את ישראל בעקבות תשעת חודשי התפשטות נגיף הקורונה.

     

    משבר הקורונה הוביל לגל חסר תקדים של מובטלים שיצאו לחל"ת או פוטרו. על פי נתוני שירות התעסוקה, באוקטובר עדיין היו רשומים כ־920 אלף איש כדורשי עבודה, שהם 22.5% מהמשתתפים בכוח העבודה, עלייה של פי 5.7 מהתקופה שלפני פרוץ המשבר. בעוד הממשלה דאגה למובטלים להכנסה חודשית מובטחת של דמי אבטלה עד יוני 2021, רוב האנשים אינם יודעים שכמעט לאורך כל תקופת האבטלה הם אינם זכאים להפרשות סוציאליות. גם עצמאים, בעיקר מ־80 אלף העסקים שנסגרו השנה, חדלו בחלקם להפריש לעצמם כספים לפנסיה, וכפי שציינו לאחרונה באוצר ובארגוני העצמאים, לחלקם אין אלא כמה אלפי שקלים בקרנות הפנסיה.

     

    שליש מהציבור אינו מודע למצב הפנסיה שלו ואינו מבין דיו בתחום הפנסיה. כך עולה ממחקר שהזמין בית ההשקעות אלטשולר שחם ושערכה קבוצת גיאוקרטוגרפיה בראשות פרופ' אבי דגני וד"ר דינה דגני.

     

    הסקר מציג תמונת מצב מדאיגה על מודעות האזרחים לחסכונות ארוכי הטווח, שאמורים להבטיח את המשך חייהם בכבוד וללא מחסור בפנסיה. כשליש מהנשאלים לא פתחו כלל את דוח הפנסיה השנתי, ואלה שפתחו לא הבינו אותו.

     

    פרופ' אבי בן בסט | צילום: אלכס קולומויסקי
    פרופ' אבי בן בסט | צילום: אלכס קולומויסקי

     

     

    כ־65% אינם מודעים לסוגי דמי הניהול הקיימים בקרן הפנסיה, ו־84% מהנשאלים אינם מודעים לאחוזי התשואה שקרן הפנסיה שלהם עשתה בשנה האחרונה. כ־90% הסכימו עם הטענה כי הם אינם מבינים את השפעתו של אחוז מהתשואה שעושה הפנסיה שלהם על סכום הפנסיה הסופי שיקבלו.

     

    יאיר לוינשטיין, מנכ"ל אלטשולר שחם גמל ופנסיה, אמר כי "שוק הפנסיה נמצא בצמיחה וגדל מדי שנה בכ־10%, כך שמשוק שנמצא בצמיחה אפשר לראות השנה נסיגה בהפקדות בעיקר בקרב האוכלוסיות החדשות. מדובר במאות אלפי אזרחים שקרן הפנסיה שלהם עלולה להצטמק מאוד במשבר שסופו לא נראה באופק והשלכותיו טרם ידועות במלואן".

     

    במילים אחרות, רוב האנשים אינם מנהלים את קרנות הפנסיה שלהם בצורה אקטיבית אף שמדובר בחיסכון ובהשקעה הגדולה ביותר שרובם יבצעו בחייהם. גם כעת נשאלת השאלה אם החלטת הממשלה לאפשר דמי אבטלה רציפים וללא תנאים עד יוני 2021 מיטיבה עם המובטלים, או שמא תפגע באותה אוכלוסייה הן בטווח הקצר, ברמת ההתפתחות התעסוקתית, והן בטווח הארוך, עם פגיעה אנושה בחיסכון ארוך הטווח ובפנסיה שהיקפה טרם ידוע.

     

    "החיסכון לא יספיק"

    מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, פרופ' אבי בן בסט, אמר ל"ממון" כי "רבים לא ערים לכספים שיש להם בקרנות הפנסיה כי הם לא יודעים לקרוא את הדוח. מוסדות שוק ההון ובנק ישראל חייבים להשקיע הרבה יותר בחינוך פיננסי של הציבור, ובעיקר איך ללמד את העובדים להבין את הדוחות של הקופות והקרנות. רבים לא יודעים מה מצבם ולכן מתקשים להחליט אם לעבור לקרן אחרת ולא נוגעים בחיסכון לטווח הארוך. מי שהוצא לחל"ת גם לא מודע עכשיו לכך שהמעביד הפסיק להפריש לו כספים לפנסיה והכספים לא יספיקו לו לזקנה, מה עוד שהצעירים ייאלצו לשלם בעתיד את החובות הגדולים שנוטלת הממשלה בגלל משבר הקורונה. אי־אפשר כעת לדרוש מהמעביד להמשיך להפריש כספים לעובד השוהה בחל"ת חודשים רבים. חלק מהעובדים לא יודעים שבימי החל"ת הפקדות המעביד נפסקות. אני חושש שלרבים, כשייצאו לגמלאות, החיסכון לטווח ארוך לא יספיק".

     

    החוסכים והפנסיה: הנתונים העגומים

     

    90%

    לא מבינים את השפעת אחוז התשואה על הפנסיה הסופית

     

    46%

    דיווחו כי הם לא נכנסים לאתר של קרן הפנסיה

     

    53%

    טענו כי בחרו בחברת הניהול לפי דמי הניהול הנמוכים יותר

     

    84%

    לא מודעים לאחוזי התשואה שהקרן שלהם עשתה בשנה האחרונה

     

    34%

    בחרו בחברת הניהול בעקבות תשואות עבר גבוהות

     

    33%

    משכו את כספי הפיצויים במעבר בין עבודות

     

    86%

    לא עשו פעולות במשבר הקורונה כדי להגן על החסכונות

     

    65%

    לא מודעים לסוגי דמי הניהול בקרן הפנסיה

     

    33%

    בדקו את מצב קרן הפנסיה לפני חצי שנה ויותר

     


    פרסום ראשון: 28.11.20 , 19:26
    yed660100