שיטת השקשוקה
כאילו שהעולם לא מספיק הזוי בקורונה: כך הפך בינו גבסו לכוכב טיקטוק עם סרטונים שגורפים מיליוני צפיות אצל ילדים בגיל של הנכדים שלו. בראיון ל"ידיעות אחרונות" הוא מגלה איך עושים שקשוקה מהטיקטוק, למה הוא ממשיך לעבוד למרות שוולט לוקחים לו את כל הרווחים וחושף את התוכנית החדשה: להביא את המכה הגדולה באמריקה עם הרוטב המיוחד שלו
על השולחן הצמוד לקיר האבן העבה בחמארה של השף בינו גבסו בשוק הפשפשים ביפו מונחים שני מכשירי טלפון. האחד, נוקיה של פעם, המכשיר שאיתו גבסו עד היום מתקשר ומקבל שיחות והשני, סמארטפון מעודכן, שאותו הוא רכש לצורך הקריירה החדשה שלו — כוכב רשת. כן, ד"ר שקשוקה הופך בחודשים האחרונים לד"ר טיקטוק. זה נשמע כמו אחד הדברים הכי מופרכים ביקום, אבל הדוקטור כבר אוחז בכמה סרטונים עם מאות אלפי צפיות, כשהשיא בינתיים עומד על 800 אלף צפיות לסרטון אחד. הוא רוקד לצלילי מוזיקת היפ־הופ, מחליף כובעים, מחבטי בייסבול, בסרטון אחד הוא מופיע פתאום עם חכה. זה מצחיק, טיפשי ומאוד לא קשור לד"ר שקשוקה של "ארץ נהדרת": באף סרטון כמעט לא רואים שקשוקה או אוכל בכלל. בגיל 68 גבסו ממציא את עצמו מחדש עבור ילדים בגיל של הנכדים שלו.
הכל התחיל לגמרי במקרה. "שכרתי שני חבר'ה שיעשו לנו מיתוג ברשתות החברתיות לשווארמה שפתחתי לבת שלי ברוטשילד. הסניף בינתיים נסגר, אבל החבר'ה האלה באו ואמרו לי, 'תקשיב, תעזוב את המיתוג לשווארמה, אנחנו הולכים לעשות ממך כוכב רשת', והם פשוט הפכו לי את החיים. את מבינה שילדים עוצרים אותי ברחוב? ילדים! אני נוסע על הקטנוע שלי והם מבקשים חתימות, רוצים להצטלם איתי. אנשים מבוגרים מבקשים איתי סלפי ואומרים, 'וואו, הילדים שלנו יתעלפו כשיראו עם מי הצטלמנו'", צוחק גבסו את הצחוק הגדול והרועם שלו.
הוא לוקח את הסמארטפון ונכנס לאפליקציה שהגיל הממוצע של המשתמשים בה נושק לגיל של הנכדים שלו. "הנכד הקטן שלי אריאל אומר לי, 'סבא, אתה טיקטוקר'. את יודעת למה ילדים מתים עליי? זה בגלל שאני מראה רגש, אני אמיתי וגם ילדותי כמוהם", הוא מסביר את סוד ההצלחה שלו במדיום הרותח, תוך כדי שאנחנו צופים בו רוקד וצוחק בעוד סרטון ועוד סרטון, שגורפים מאות אלפי צפיות.
"בגלל שכבר בילדות שלי הייתי כל הזמן בעבודה, היום אני כמו ילד קטן, פיצוי על הילדות שלא הייתה לי. רק תני לי לשחק עם ילדים בני שמונה, להעיף עפיפונים בים, אני מבוגר אבל לא מרגיש בגיל שלי. והחבר'ה האלה דיברו איתי שעה והשתגעו עליי, כי אני דיברתי איתם ביפואית. אז הם באו לטלי הבת שלי ואמרו לה, 'תשמעי אבא שלך גאון', ובקיצור לקחו אותי אליהם לעשות אינסטגרם ואני לא יודע מה זה אפילו. אחרי כמה זמן הם פתאום באו אליי ואמרו לי, 'בינו, אולי תבוא נעשה טיקטוק'".
ידעת מה זה?
"מה פתאום. אמרו לי תעשה ככה, תעשה ככה, ולמחרת הם מתקשרים ואומרים, 'וואו תקשיב זה עלה בטירוף, זה נתפס'. הנה אתמול הם העלו סרטון שלי רוקד בלילה, וכבר מאות אלפי צפיות", הוא מראה לי את הסרטון המדובר שבו הדוקטור רוקד לצלילי מוזיקת ראפ, עם רעשנים, כולו בשיגועים.
החבר'ה שאחראים על הכוכב החדש שמרצץ את הרשת (לא, זו לא טעות, מרצץ ולא שובר, זה הביטוי העדכני) הם סוכנות הקריאייטיב "אווירה" שיושבת בבית רומנו בתל־אביב. הבעלים והמנכ"ל אורי חזיזה פשוט מאוהב בבינו, עד כדי כך שהוא מעניק לו את השירותים חינם אין כסף. "הכרנו בן אדם אדיר ועשינו איתו כברת דרך, עד שהפכנו אותו לכוכב רשת גלובלי, כי המון אנשים גם מחו"ל מנסים להבין מי הטיפוס המגניב הזה, שמקבל חשיפה כזו גדולה".
אבל איך החלטתם שהוא יכול להיות כוכב רשת? לפי מה?
"יש לו יכולות וירטואוזיות מבחינת תנועה. הוא משתף איתנו פעולה באופן פנומנלי והקסם הגדול זה שהוא מצליח לשמח כל כך הרבה אנשים".
הרבה, זה כמובן עניין יחסי. בחשבון הטיקטוק של הדוקטור, שנפתח בתחילת אוגוסט, יש קהילה של 33 אלף עוקבים — מרשים מאוד, אבל יש לו עוד לאן לשאוף. מונה הלבבות מראה על סכום מצטבר של 600 אלף לייקים, והצפיות כבר נספרות במיליונים. "יש סרטונים שמגיעים כבר ל־800 אלף צפיות, ונושקים למיליון. זה די משוגע", מתפעל חזיזה.
המכות בכלא בגלל השקשוקה
בגיל 68, לגבסו שמבין בעצמו המון במיתוגים — תחשבו רק על ההברקה הגדולה שנקראת "ד"ר שקשוקה" — אין שום כוונה לנוח. הראש שלו תמיד עסוק בדבר הבא. "אני כל החיים כמו לביאה שנמצאת בכוננות. אני מחזיק הרבה משפחות על הגב שלי, גם את המשפחות של הבנות שלי וגם את העובדים שלי אז אני צריך כל הזמן לחשוב קדימה. הנה עכשיו יש לי בראש מכשיר של שווארמה שמתאים לתקופת הקורונה", הוא מראה לי ציור שהוא בדיוק שירבט לפני שהגעתי. "אני רוצה לבנות מכשיר שווארמה קטן מנחושת עם פחמים שמיועד ל־20 עד 30 איש בבית. חשבתי לצאת לבתים של אנשים, קייטרינג כזה עם השווארמה ואז אני בונה לי את המכשיר הזה, יפה כמו חללית קטנה שמכניסים הביתה, עם שולחן לסלטים. את מבינה! אני לא ישן, לא עוצר, לא נח. יש לי אחריות כלפי הילדים שלי".
הם לא עובדים?
"הם רגילים לעבוד איתי בעסק. אלה כולם גורים שלא מתפתחים. הנה הבת שלי אמרה לי, 'אבא אולי תפתח לנו מקום בבת־ים, אני ושרית וקרן'? אמרתי, 'אני לא רוצה לפתוח לכם שום דבר', אבל אני חייב לדאוג להם, לשמור עליהם. אני אבא לביאה, ואני יכול לעשות את זה, אני לא מתלונן. ולכן אני מחפש כל מיני זרועות שיהיו ביטחון להמשך".
עד 120! ומה יקרה כשלא תהיה?
"זהו. אני אסור לי למות, אסור לי להיות חולה. גם אשתי בטיסה, היא עוד לא נחתה. היא נפגשת כל יום עם הבנות, אבל היא לא אחת שעובדת".
בקיצור הרגלת את כולם שאתה עמוד השווארמה של הבית.
"נכון וזה התאים להם ובגלל זה אני כועס עליהם, כי לפעמים אני מרגיש שמנצלים אותי אבל אני לא יכול לעצור, מאז שאני ילד בגיל 12 הייתי אחראי במסעדה של אבא שלי, עומד ליד הסיח של השווארמה, ומאז אני לא עוצר. ומה זה הטיקטוק? מה אני ילד קטן? אבל אני מבין שזה עושה אותי עוד יותר מפורסם ויכול לעזור בעסק, כי הנה פתאום קורונה וכל העולם עצר, אז טוב שיש עוד אופציות".
את ההתמחות שלו בשקשוקה הוא עשה כאשר ישב במשך שנה בכלא, לאחר שהיה חלפן כספים והורשע בעבירות מטבע חוץ. "השקשוקה זה הכל בגלל אבא שלי, אברהם גבסו. כשהייתי חלפן כספים, עסקים גדולים הייתי עושה בבית של ההורים. אבא רק ראה שאני בא, היה הולך למחבת, עושה לי שקשוקה עם מרגז ושם לי עם המחבת על השולחן", מספר הדוקטור ומביט בצילום הגדול בשחור־לבן של אביו שניצב על השולחן לצידנו. "בכלא הייתי עושה לאסירים את השקשוקה של הבית וכולם היו קופצים על המחבת. הייתי מקבל ביצים ועגבניות מהאחראי מטבח של הכלא, הבת שלי הייתה מביאה לי שום ופלפל צ'ומה והיו מכות על השקשוקה. אסירי עולם היו אוכלים לי מהידיים. תכף איך שיצאתי מהכלא, אבא שלי נפטר, ישבנו שבעה, ובוקר אחד אמרתי למשפחה: אני הולך לעשות שקשוקה. לאחותי אמרתי: תראי מעכשיו איזה בלגן אני עושה בישראל עם השקשוקה שלי. היה לי ביטחון כי אני יודע כמה זה טעים ויודע איך אני נותן את זה כמו שואו, הצגה. היום אחותי שעוקבת אחרי כל הסיפורים שלי ומתקשרת אליי כל הזמן מאמריקה, מזכירה לי את זה ואומרת לי, 'ישראל? אתה לא שיגעת רק את ישראל, את כל העולם שיגעת'".
ותודה לגל גדות
עכשיו הוא רוצה לשגע אותנו עם הרעיונות החדשים שלו: משאיות אוכל שהוא עומד להשיק עם יזם שפנה אליו וגם רוטב לשקשוקה שמייצרת תחת המותג "דוקטור שקשוקה" חברת הרטבים האיטלקית פומי. איך גבסו הגיע מכיכר השעון לפיאצה דל פופולו? לחיבור אחראי בן דוד שלו שגר בארץ המגף, ומי שעזרה לעסקה להיסגר היא עיתונאית איטלקייה שאכלה קבוע אצל בינו בשקשוקה ביפו.
"הייתה כאן משלחת של עיתונאי אוכל מחו"ל, וכולם אמרו לי, 'אתה יודע כמה שאתה מפורסם בעולם?'"
בעולם?
"כן. את יודעת שתיירים מגרמניה היו מגיעים לכאן כדי להצטלם איתי? זה בזכות הסרטים שעשו עליי, היה עליי פרק בסדרת אוכל גרמנית שנקראת Kitchen Impossible ועוד פרק בסדרה מצליחה שנקראת 'להאכיל את פיל', (somebody feed phil שמשודר בנטפליקס ‑ על"א)".
עכשיו הוא דוהר גם לדובאי. כי מה שטוב לעומר אדם, טוב גם לאלוף השקשוקה: "התקשר אליי מישהו לפני שלושה ימים ואמר: אני מחובר לאנשים שעושים עסקים עם האנשים הכי עשירים בדובאי ואשתו של אחד המיליארדרים אמרה: 'אני רוצה שתביא לי את ד"ר שקשוקה לדובאי'".
ואיך היא שמעה עליך?
"הוא אמר לי שהיא שמעה עליי מחברות שלה בלוס־אנג'לס. גם אחותי מלכה גרה באל־איי ואומרת לי שאני מוכר שם, בעיקר בגלל הפרק בסדרה בנטפליקס. את יודעת שהצעירים של תגלית שמגיעים מאמריקה, עוברים כאן בד"ר שקשוקה להצטלם איתי?"
טוב, אז יאללה, דובאי, אתה נוסע?
"אמרו לי שהם מוכנים להכל: 'אתה רוצה לתת זיכיון? אתה רוצה להיות שותף?' הם רוצים שאפתח להם ד"ר שקשוקה וגם שווארמה. אבל אני לא יכול לנסוע. לא עוזב את הארץ. אני חולה על ישראל, משוגע. לא יכול לצאת מפה ליותר מיומיים. לא יכול לנשום בחוץ, פה החיים שלי".
וכמו לאשר את דבריו פתאום נכנסות למסעדה שתי נשים מבוגרות עטויות מסכה. "לראות אותך כל הזמן בטלוויזיה ולא להגיע אליך נראה לנו לא הגיוני", הן אומרות והוא בעיניים נוצצות מיד מפנה אותן לעבר חצר המסעדה שם מכינים את המנות לטייק אווי.
"את רואה? לאן אני אעזוב? למרות שאתמול איש הקשר מאיטליה אמר שעכשיו התחילו לייצר את הרוטב. תנובה עשתה הזמנה של כמה קונטיינרים וזה יגיע לארץ בקרוב. רק לשפוך למחבת ולהוסיף ביצים. אמרו לי שאם זה יצליח, הם יפיצו את הרוטב שלי לכל העולם. אני רוצה שזה יגיע לאמריקה. אם זה יגיע לאמריקה אני יכול להפסיק לדאוג. זה היה חלום חיי — שיהיו לי צנצנות של רוטב שקשוקה בכל העולם. עכשיו שקשוקה זו מילה צועקת בעולם. אפילו ברוסיה יודעים מה זה שקשוקה. הנה, איך קוראים לה, הבחורה הזו וונדר וומן, גל גדות? היא אוהבת שקשוקה, אוכלת כל יום שקשוקה וכשהיו מגיעים לפה תיירים אני תמיד שואל איך הגעתם ואומרים לי ראינו אצל גל גדות באינסטגרם. אני יודע שהיא אוהבת שקשוקה בטירוף, אוכלת שקשוקה, היא גם הייתה כאן פעם אחת".
איך הולך עכשיו עם המשלוחים והטייק אווי?
"אנשים באים ולוקחים ואני עובד גם עם חברות המשלוחים ומעצבן אותי מאוד העמלות של וולט, אבל אני לא רוצה לשבת בבית ולהירקב. וחוץ מזה, לפתוח ולסגור זה בלגן: המקררים לא יעבדו, הציוד יירקב, נצטרך להתחיל לקנות הכל מחדש, אז עדיף לי להשאיר פתוח, ולא לזרוק סחורה, ולהוציא עובדים שוב ושוב לחופש. אז נכון שיש ירידה בהכנסות, אבל אני חזק מאוד בשווארמה, בזמן של הקורונה יש יותר דרישה לשווארמה, אין איפה לשבת לאכול במסעדות אז לוקחים בפיתה ואוכלים בעיקר בשר. פתאום אני גם שומע אנשים מדברים יותר על שווארמה מאשר על פלאפל".
דווקא בכל הגל של הטבעונות?
"שווארמה יש גם טבעונית אגב".
אבל את השווארמה ברוטשילד סגרת.
"נכון, בגלל הקורונה, פחדתי שזה יהרוס אותי. ההוצאות שם היו כבדות, זה הפחיד אותי בסגר הראשון, היה לי בדיוק מועד מתאים שיכולתי לצאת שם מהשכירות".
ובתעשייה מבחינת שפים?
"יעברו לכיוון באסטות, אוכל מהיר, טייק אווי. נשב במסעדות, אבל לא יוקרה, שפים ילכו על מצרכים פחות יקרים וגם הלקוחות ירוויחו".
אפרופו מסעדות שף, אתה עדיין בקשר עם החבר הטוב שלך רפי כהן?
"בטח. הוא בא לפה מדי פעם. נכנס, מביא דגים מהשוק, רץ למטבח, עושה קציצות טעימות בידיים שלו. יש לו הרי ידיים של קוסם. הוא רוצה לפתוח מסעדה אבל קטנה. מסעדת רחוב. אני בקשר עם ההורים שלו שתומכים בו, ורפי מתגעגע למטבח".
מי עוד קוסם בעיניך?
"ירון שלו. הוא אלוף העולם וגם החבר'ה של M25, איזה כיף לאכול אצלם, וגם הבאסטה, עשו לי לא מזמן יומולדת שם, איזה אוכל, כל מיני חלקי פנים שאני אוהב. אחלה אוכל". •