לוי יצחק: "כל אחד יכול להוציא מחירון"
השמאי הלאומי נמצא תחת מתקפה של שרת התחבורה מירי רגב שמקדמת מחירון ממשלתי מתחרה, ומסביר איך הסגרים מיתנו את ירידת מחירי המשומשות, ולמה בניגוד לציפיות הקורונה עשתה טוב למחירי היד שנייה
אחרי שנים שבהם הפך לשמאי הלאומי, כשמחירון הרכב שלו הוא המשפיע בשוק, גובר גם על מתחרים צעירים יותר כמו המחירון של אתר yad2, מוצא את עצמו לוי יצחק מול מתחרה חדש: המדינה. שרת התחבורה מירי רגב מקדמת פרסום מחירון רכב ממשלתי מחחרה, בהשקעה של מיליוני שקלים.
"כל אחד יכול להוציא מחירון", אומר לוי יצחק בראיון, אך מאחורי הקלעים היה בוטה יותר. "קיים פסול בכך שהמדינה בוחרת להשיק פעילות פרטית באופיה בתחום מסחרי לחלוטין, ולהתחרות במסגרת כך באופן בלתי הוגן ובאמצעות משאבים ציבוריים בגופים מסחריים אשר פועלים באותו תחום", נאמר במכתב שנשלח בשמו לשרת התחבורה ולבכירי משרדה בידי משרד אוזן, אבן אוזן ושות'. "הדבר מזכיר תקופות אפלות ומשטרים דיקטטוריים באופן שאינו מתיישב עם אופיה הדמוקרטי והחופשי של המדינה. אפילו השם שניתן למחירון שתקבע המדינה - מחירון העם - מדיף ניחוח פופוליסטי".
בינתיים שוק רכבי היד השנייה הפתיע השנה לטובה. "בניגוד לציפיות המוקדמות הקורונה לא ריסקה את מחירי המשומשות", אומר לוי יצחק. "המשבר האיץ את הביקוש למכוניות מיד ראשונה ושנייה, וסגרים האטו עוד יותר את ירידת המחירים הקבועה כי היו פחות עסקאות. למרות שלרוכשים היו ציפיות שמוכרים יסכימו להתגמש ולהוריד מחירים באופן משמעותי, המוכרים העדיפו שלא לבצע עסקה בהפחתת מחיר גדולה".
וכך נראה השוק השנה האחרונה. במכוניות המיני, קיה פיקנטו בת שנה איבדה רק 2%, לעומת יונדאי i10 באותו גיל שאיבדה 5%. מיצובישי ספייס סטאר איבדה 10% וטויוטה אייגו ופיג'ו 108 התאומות איבדו 12% מערכן. בסופר־מיני יונדאי i20 בת שנה איבדה השנה רק 5% מערכה, בזמן שטויוטה יאריס באותו גיל איבדה 8%, מאזדה 2 ופולקסווגן -פולו איבדו 9%. ובמשפחתיות? טויוטה קורולה בת שנה איבזה 6%, בדיוק כמו סקודה אוקטביה 1,000 סמ"ק. מאזדה 3 איבדה 10%.