yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: EPA
    חדשות • 13.12.2020
    "היחסים עם ישראל מיוחדים"
    בראיון ל"ידיעות אחרונות" מברך שר החוץ של מרוקו, נאסר בוריטה, על הנורמליזציה בין המדינות: “ההסכם הוא צעד חשוב שעומד בקו אחד עם המטרות של מרוקו”
    יניב חלילי

    "היחסים של ישראל עם מרוקו הם יחסים מיוחדים, שאי־אפשר להשוות אותם ליחסים שיש לישראל עם אף מדינה ערבית אחרת" – כך אומר שר החוץ של מרוקו, נאסר בוריטה, ל"ידיעות אחרונות".

     

    יממה אחרי הפרסום על הסכם הנורמליזציה בין ישראל ומרוקו, הוסמך בוריטה על ידי המלך לדבר על ההסכם בשם ארצו. "כפי שהוסבר על ידי המלך, בהודעה המיוחדת שהוא הוציא, ההסכם הוא צעד חשוב שעומד בקו אחד עם המטרות של מרוקו. למרוקו יש היסטוריה חשובה עם הקהילה היהודית, היסטוריה שהיא מיוחדת בעולם הערבי. המלך עומד בראש הדת במדינה וגם המלכים הקודמים, כולל חסן השני, כיבדו את היהודים ושמרו עליהם. היחסים של מרוקו עם היהודים הם יחסים מיוחדים, שלא תמצא באף מדינה ערבית אחרת", מסביר בוריטה.

     

    שר החוץ של מרוקו מוסיף: "לקהילה היהודית בקזבלנקה, למשל, יש בית דין משלה ובית כנסת ולבני הקהילה יש חופש פולחן מוחלט. מרוקו היא המדינה היחידה שהחוקה שלה מכירה בכל הדתות האברהמיות. הרי אצלכם, בישראל, יש 700 אלף יוצאי מרוקו, שעדיין אוחזים ביחסים מיוחדים עם מרוקו. הבנתי שרק בשנה שעברה הגיעו לבקר כאן 70 אלף ישראלים. מבחינתנו, אנחנו לא מדברים על נורמליזציה כי היחסים היו נורמליים – אנחנו מדברים על השבת היחסים בין המדינות ליחסים שהיו לנו – כי היו יחסים כל הזמן. הם לא נפסקו".

     

    אבל לא כולם במרוקו חוככים ידיים בסיפוק אל מול ההודעה על הסכם הנורמליזציה. סעד א־דין אל־עות’מאני, ראש ממשלת מרוקו ומנהיג מפלגת הצדק והפיתוח – שהיא המפלגה המוסלמית הגדולה במדינה – גינה את ההסכם. לצידו התייצב גם מוחמד אמקרז, שר העבודה ומי שנחשב לאחד הפוליטיקאים הצעירים והמבטיחים במדינה. שניהם טענו כי ישראל היא "כובשת ציונית", והוסיפו כי הם "מאמינים בזכות הפלסטינים ובתביעה הפלסטינית". לצד הגינוי, שניהם אמרו כי הם תומכים בהחלטת המלך מוחמד השישי, שהוא, כידוע, הסמכות העליונה במדינה.

     

    פרשנים פוליטים במרוקו אומרים כי אל־עות’מאני מתנגד בתוקף להסכם הנורמליזציה עם ישראל והוא צריך לשרת את הבייס שלו. עם זאת, אל־עות’מאני חייב להתיישר עם דברי המלך, שאף מינה אותו לתפקיד לפני שלוש שנים. רק בחודש אוגוסט האחרון, עם ההכרזה על הסכם הנורמליזציה של ישראל ואיחוד האמירויות, אמר ראש ממשלת מרוקו לחברי מפלגתו כי ידחה בכל דרך נורמליזציה עם ישראל, כי "זו תהיה הפרה של הזכויות הבסיסיות של הפלסטינים". הוא אף הוסיף כי המלך והממשלה יילחמו למען הזכויות של הפלסטינים ועל מסגד אל־אקצא.

     

    ברשתות החברתיות הביעו מרוקאים רבים שמחה על הנורמליזציה עם ישראל. לצידם הביעו אחרים התנגדות וקראו לצעירים במדינה להעלות פוסטים מתנגדים, תחת ההאשטג "אני מרוקאי ואני מתנגד לנורמליזציה".

     

    yed660100