yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אביגיל עוזי
    חדשות • 17.12.2020
    מגעים בדקה ה־90
    שתי המפלגות עדיין רחוקות מסיכום על המשך השותפות, אבל מקורבים לנתניהו וגנץ מנסים להגיע לפשרה עד יום שלישי • גורמים פוליטיים: ייתכן שראש הממשלה ייאלץ לקיים את הרוטציה, ושר הביטחון ייסוג מאולטימטום התקציב • ח"כים בכחול לבן מאיימים: "אם גנץ יתקפל – נצביע נגדו" • גם גבי אשכנזי עשוי להתנגד להסכם חדש
    יובל קרני

    האם יש דרך לעצור את רכבת הבחירות שכבר יצאה מהתחנה? ארבעה ימים לפיזור הכנסת, הליכוד וכחול לבן נכנסו אתמול למו"מ מואץ בניסיון של הרגע האחרון להגיע לפשרה ולמנוע בחירות בפעם הרביעית בתוך כשנתיים.

     

    למרות הכחשות של שתי המפלגות, מקורבים של ראש הממשלה נתניהו ושל שר הביטחון גנץ מנהלים שיחות כדי להגיע להסכם פוליטי חדש על המשך השותפות. נתניהו וגנץ מידרו את כל הסביבה הקרובה שלהם והפקידו את המו"מ בידי שני מקורביהם: איש העסקים יעקב אטרקצ'י מטעם נתניהו, ומנכ"ל משרד ראש הממשלה החליפי הוד בצר מטעמו של גנץ.

     

    על הפרק נמצאים שלושה נושאים שמאיימים לפרק את הממשלה: אישור התקציב, הסכם הרוטציה ומינויים של בכירים בשירות הציבורי. למרות דרישת הליכוד להזיז את שר המשפטים אבי ניסנקורן מתפקידו, הבהיר גנץ כי מדובר בתנאי שאינו מקובל עליו.

     

    גנץ דורש התחייבות להעביר מהר ככל הניתן תקציב דו־שנתי לשנים 2020־2021. המועד האחרון להעברת התקציב הוא יום שלישי בחצות. משום שלוח הזמנים כבר אינו מאפשר להעביר את התקציב עד אמצע השבוע הבא, דורש גנץ התחייבות מעוגנת בחקיקה כי לנתניהו לא תהיה "תחנת יציאה" לבחירות. בתמורה לכך דורשים בליכוד להאריך את כהונת הכנסת ה־23 לתקופה של ארבע שנים, במקום שלוש כפי שנקבע בהסכם הקואליציוני. במקרה כזה, תידחה הרוטציה בחצי שנה, כך שגנץ ייכנס לתפקיד ראש ממשלה במאי 2022 במקום בנובמבר 2021.

     

    גורמים במערכת הפוליטית טוענים שמדובר בהסכם כניעה של גנץ ונתניהו יחד. "אם אכן יהיה הסכם, גנץ ונתניהו התקפלו מכל מה שהבטיחו עד היום. גנץ התעקש על תקציב ונתניהו לא הסכים לתת לו רוטציה", אמר גורם פוליטי בכיר.

     

    בכחול לבן, שחבריה התכנסו אמש להדלקת נר חנוכה בביתו של השר יזהר שי, אמרו אמש כי הסיכויים להגיע לפשרה עדיין נמוכים מאוד: "כל עוד לא יהיו תקציב וביטול האיום של התקציב כנקודת יציאה, אף אחד לא יסכים". גם בליכוד הכחישו את המגעים לפשרה: "מדובר בפייק ניוז".

     

    אם אכן תהיה לבסוף פשרה של הרגע האחרון, גנץ יצטרך להתמודד עם מרד פנימי במפלגתו. ח"כים ובכירים בכחול לבן כבר העבירו מסר: "אם גנץ יתקפל – נצביע נגדו". ההערכה היא כי כמה חברי כנסת, ובהם אסף זמיר, מיקי חיימוביץ' ורם שפע, יצביעו נגד הסכם עם הליכוד.

     

    לא ברור עדיין איך יגיב שר החוץ גבי אשכנזי לפשרה אם "גנץ יתקפל", כדברי גורמים במפלגה. אשכנזי סירב לפשרה מול הליכוד וטען כי כחול לבן צריכה לעמוד מאחורי האולטימטום שהציבה: תקציב או בחירות. גורמים בכחול לבן טוענים כי לא ברור האם ניסנקורן ייתן גיבוי לגנץ אם זה יוותר בענייני התקציב, הרוטציה והמינויים.

     

    גנץ התראיין לעיתון "א־שרק אל־אווסט" ואמר שלפלסטינים יש זכות להגדרה עצמית וש"ירושלים צריכה להישאר מאוחדת, אך יהיה בה מקום לבירה פלסטינית".

     

    בראיון שהתפרסם בעיתון בשפה הערבית היוצא לאור בלונדון, הוסיף שר הביטחון: "הפלסטינים צריכים ישות שבה יחיו. מדינה או קיסרות, שיקראו לזה איך שהם רוצים. זו זכותם לעצמאות ושתהיה להם בירה, שיהיה פתרון לכל הסוגיות התקועות. אנחנו רוצים להיפרד מהם. אם נגיע להסכמה בעניינים הביטחוניים, הפתרון המדיני יגיע בקלות. ירושלים צריכה להישאר מאוחדת, אך יהיה בה מקום לבירה הפלסטינית. זו עיר רחבה מאוד, מלאה במקומות קדושים לכולם".

     

    בתוך כך, גדעון סער רשם אתמול את מפלגתו החדשה, "תקווה חדשה – אחדות לישראל". סער חשף את תקנון המפלגה ואת המטרות שלה. כך, לדוגמה, היו"ר, סער, יקבע את רשימת מועמדי המפלגה לכנסת ואת סדר שיבוצם בהסכמה עם מ"מ היו"ר, ח"כ יפעת שאשא־ביטון.

     

    סער, שימנה את השרים מטעם המפלגה, מצהיר כי היא תהיה ימנית אידיאולוגית ואחת ממטרותיה "מימוש זכויותיו הטבעיות וההיסטוריות של העם היהודי בארץ ישראל".

     


    פרסום ראשון: 17.12.20 , 23:28
    yed660100