מותו של סמל השיק הצרפתי
הוא תפר חליפות לביטלס, הלביש כוכבות כמו ריטה הייוורת' ופיסל שמלות עתידניות • מעצב־העל פייר קרדן הלך אתמול לעולמו בגיל 98 • בראיון שנתן לאחרונה ל”ידיעות אחרונות” הסביר מה הסוד לאריכות ימיו: “עבודה־עבודה־עבודה”
הוא היה מאחרוני מעצבי־העל הענקיים, סמל האלגנטיות הצרפתית, מי שכונה "דינוזאור האופנה האחרון של המאה ה־20". פייר קרדן נפטר אמש בפריז בגיל 98. "עבודה־עבודה־עבודה", סיפר בראיון שנתן באוגוסט האחרון ל"7 ימים" מה סוד אריכות ימיו. "זה עונג מבחינתי. אני עובד בכל יום, בשביל זה אני חי. אנשים אחרים אוהבים לצאת לסקי כדי להרגיש בחופש – אני אוהב לעבוד".
הוא נולד באיטליה בשנת 1922 למשפחת חקלאים שברחה לצרפת אחרי מלחמת העולם הראשונה, כדי להיחלץ מהעוני ומעליית הפשיזם במדינה. אחרי מלחמת העולם השנייה הצטרף לבית האופנה הנודע כריסטיאן דיור וב־1950 כבר הקים את המותג שלו "פייר קרדן".
לצד כוכבים כמו ז'אן מורו, ריטה הייוורת', סלבדור דאלי ואפילו כריסטיאן דיור בכבודו ובעצמו, שלבשו את דגמיו, היה קרדן גם הראשון שמכר דגמים עממיים בבתי הכלבו הצרפתיים. "אני הסוציאליסט של עולם האופנה", אמר ל"ידיעות אחרונות". "רציתי להלביש גם את השוער וגם את הדוכסית מווינדזור".
סגנונו העתידני כלל שמלות בצורת בועה, רוכסנים ענקיים ושימוש בפלסטיק. קרדן היה גם הראשון שפנה במקביל לנשים ולגברים. החליפות שעיצב לביטלס, עם צווארון ה"מאו" העגול, הפכו לסנסציה בשנות ה־60.
הוא היה חלוץ בתחומו: האופנאי הראשון שהציג דוגמניות שחורות, המעצב הראשון שחדר לשוק היפני והסיני, הוא התבסס בברית־המועצות הקומוניסטית ב־1987 וערך תצוגת אופנה בכיכר האדומה במוסקבה ב־1991. קרדן סירב להיכנע לאיומי החרם הערבי ופתח חנויות בישראל.
יש חלום שלא הגשמת? נשאל בראיון ל"ידיעות האחרונות" לאחרונה. "יש סיוטים שעוד לא הגשמתי", צחק בתגובה. "מה חסר לי? היו לי חיים נפלאים, מלאים בעבודה מכובדת. לא ביקשתי את זרי הדפנה, הם פשוט הונחו לי בידיים".

