חבולים אך נחושים

בניסיון להמעיט מחומרת המכה שספגה איראן בעקבות חיסול קאסם סולימאני היום לפני שנה, פירסם אתר חדשות איראני ביוני כתבה שכותרתה "הצלחותיו המפתיעות של יורשו של חאג' קאסם". בכתבה נאמר כי בפיקודו של איסמעיל קאאני, יורשו של סולימאני, נכנס כוח קודס של משמרות המהפכה לשלב חשאי יותר מבעבר, מה שמשפר את יכולותיו אל מול אויבי איראן. אין ספק, עם זאת, כי מאז חיסול סולימאני, ניצבת איראן בפני קשיים גוברים במדיניותה האזורית. מותו של מי שנחשב לקבלן הביצוע המרכזי של ההתבססות האיראנית במזרח התיכון העלה סימני שאלה בנוגע ליכולתה של איראן להמשיך ולבסס את השפעתה באזור, וכן ספקות ביכולתו של יורשו לשמש תחליף ראוי לו.

 

האתגרים הרבים שעימם מתמודדת איראן בשנה האחרונה – ובהם הקורונה, המשבר הכלכלי, העימות עם ארצות־הברית, פעילות צה"ל בסוריה, הביקורת כלפי איראן ברחוב הערבי ונרמול היחסים בין ישראל לכמה ממדינות המפרץ – מקשים לקבוע מה משקלו של חיסול סולימאני במערכת האילוצים הכוללת הניצבת בפני איראן. בכל מקרה, התנהלותה האזורית של איראן מעידה בבירור כי היא נחושה להמשיך במאמציה לבסס את השפעתה.

 

בסוריה נמשכת פעילות איראן ושלוחיה, גם אם תוך שינויי היערכות מסוימים וצמצום בהיקף הכוחות האיראניים כנגזרת מצורכי הלחימה המשתנים בעקבות ההכרעה במלחמת האזרחים. גם בעיראק ממשיכה איראן במאמציה לשמר את השפעתה חרף הקשיים, בעיקר לנוכח מאמצי ראש ממשלת עיראק לרסן את איראן ואת המיליציות השיעיות הנאמנות לה. גם לאחר חיסול סולימאני ממשיך כוח קודס למלא תפקיד מרכזי במאמצי ההתבססות האיראניים. מאז נכנס לתפקידו בינואר 2020 קיים קאאני לפחות שישה ביקורים בעיראק ושלושה ביקורים בסוריה. במקביל, נמשכים כל העת תיאומים בין איראן לבעלי בריתה באזור ומימון פעילותם וחימושם על ידי טהרן.

 

אף כי נראה שיורשו של סולימאני מתקשה לשמר ולתחזק את הרשת שטווה קודמו בעשור האחרון מול הארגונים והמיליציות הפועלים בחסות משמרות המהפכה, בשונה מסולימאני הוא אינו נדרש עוד לנהל מערכה צבאית רחבה. בעשור האחרון חלו שינויים מפליגים במאפייני פעילות כוח קודס ומפקדו. בעקבות מלחמת האזרחים בסוריה והמערכה נגד דאעש הפך הכוח מיחידת עילית קטנה לגורם מרכזי בניהול המערכה הצבאית בסוריה ובעיראק. סולימאני עצמו, שהקפיד בעבר לשמור על פרופיל תקשורתי נמוך והעדיף לפעול מאחורי הקלעים, עלה לקדמת הבמה.

 

תחת פיקודו של קאאני נראה כי כוח קודס חוזר לדפוסי פעולה שאפיינו אותו בעבר ככוח מצומצם ואיכותי האחראי לפעילות חשאית, בעיקר באמצעות ארגונים שליחים הפועלים תחת "מטרייה איראנית" למימוש יעדיה האסטרטגיים של איראן, ובראשם סילוק הכוחות האמריקאיים מהאזור, העמקת השפעתה באזור והמשך הצטיידות חיזבאללה. נראה כי כעת שב כוח קודס לאמץ חלק מהדפוסים שאפיינו אותו בעבר, ומתמקד בתיאום בין בעלי בריתו באזור ובהמשך הסיוע להם תוך ביזור חלק מסמכויות מפקד הכוח, ששימש בעידן סולימאני כמעין רמטכ"ל של צבא על־לאומי בפיקוד איראני, לידי הנהגת חיזבאללה ומנהיגי המיליציות השיעיות העיראקיות.

 

בסיכומו של דבר, אין ספק שחיסולו של סולימאני הסב מכה קשה עבור איראן. עם זאת, הוא גם מספק לה הזדמנות להתאים את משימותיה לנסיבות האזוריות המשתנות. בכל מקרה, פעילותה באזור בשנה היוצאת שבה ומוכיחה כי בכוונתה להמשיך ולנצל כל הזדמנות לקידום יעדיה האסטרטגיים חרף כל הקשיים. ¿

 

 

ד"ר רז צימט הוא מומחה לאיראן במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ובמרכז המידע למודיעין ולטרור ע"ש אלוף מאיר עמית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
כל התגובות לכתבה "חבולים אך נחושים"
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים