הדרך הקלה (יותר) להסיר גידול מעמוד השדרה
ניתוחים בעמוד השדרה נחשבים למסובכים בכל גיל ‑ הם נעשים בחתך ארוך, תוך סיכון רקמות סמוכות וצורך בקיבוע. בילדים, הקיבוע מצריך התאמה ניתוחית נוספת כשהם גדלים. ניתוח זעיר פולשני חדש ללא קיבוע, חוסך ניתוח נוסף בעתיד. מחקר שנעשה בבית חולים איכילוב וסקר את יעילות הניתוחים, זוכה לפרסום בינלאומי ראשון
לפני שנה, כשמאיה שניידר הייתה רק בת תשע, היא קיבלה בחזרה את החיים שהיו לה לפני שגידול שצמח על עמוד השדרה שלה גרם לה לכאב עז ולשורה ארוכה של נזקים.
הכל התחיל לפני כשנתיים וחצי, כשמאיה הייתה בת שש וחצי. "מאיה היא ילדה סופר פעילה", מספרת האמא, אודליה, "היא השתתפה אז בחוג להתעמלות אקרובטית ופתאום התחילה להתלונן על כאבים ברגל ובירך". זמן קצר אחר כך הבחינה המאמנת שלה שהתנועות שהיא עושה במהלך האימונים מתבצעות בזוויות לא רגילות. "ועם הזמן הכאב רק החמיר. בכל לילה הוא היה מעיר אותה מספר פעמים".
רופא הילדים שאליו הגיעה עם הוריה לא ביזבז זמן והפנה אותה מיד לאורתופד. "במשך כשנה נדדנו בין רופאים", מתארת האם, "בהתחלה הם חשדו שמקור הכאב הוא ברגל והפנו את הילדה לפיזיותרפיסט. למזלנו, הוא היה מקצועי דיו כדי לזהות שמקור הבעיה בגב. הקשבנו לו וקבענו מיד תור לנוירוכירורג ילדים".
הנוירוכירורג הפנה את מאיה להדמיות סי־טי ואם־אר־איי, שבהן התגלה גידול גדול ממדים בעמוד השדרה. "בגלל המיקום הבעייתי שלו לא ניתן היה לבצע ביופסיה, כך שלא ידענו בכלל אם מדובר בגידול שפיר או ממאיר", מספרת האמא, "הרופא הציע שהיא תתחיל בכל מקרה בטיפול תרופתי שנועד לצמצם את ממדי הגידול".
כאבים ותת־תזונה
תקוות המשפחה נכזבה, התרופות לא צימצמו את ממדי הגידול. "הגידול עצר לה את ההתפתחות ואת הגדילה, והתרופות גרמו לה לאובדן תיאבון, שהביא אותה בסופו של התהליך למצב של תת־תזונה. היא גם סבלה מכאבים, גם לא גדלה וגם מאוד־מאוד רזתה".
המשפחה המודאגת פנתה לייעוץ מקיף בקרב מומחים לנוירוכירורגיה. ד"ר צבי לידר, מנהל היחידה לעמוד שדרה במחלקה הנוירוכירורגית באיכילוב, הסתכל על ההדמיות, בדק את הילדה, והודיע למשפחה שהוא והצוות שלו יודעים לבצע ניתוח בגישה הזעיר פולשנית, שבו ניתן יהיה לכרות את הגידול ולהחזיר את הילדה לחיים פעילים.
"נשמנו לרווחה וכבר הזמנו תור לחודש לאחר מכן, אלא שיום לפני הניתוח שברה מאיה את המרפק והוא נדחה בחודשיים עד להחלמה", מספרת האמא. בנובמבר 2019 התבצע באיכילוב הניתוח. לדברי האם, מיד אחריו חל אצל מאיה שיפור מרשים. "הלילה הראשון בבית החולים, ביום של הניתוח, היה גם הראשון בשנים האחרונות שבו היא ישנה ברציפות וללא כאבים", מספרת האמא, "אחר כך, מאיה נכנסה די מהר למסלול החלמה, השלימה בשנה אחת את פער הגובה וצמחה ב־15 סנטימטרים. התיאבון חזר וגם הצימאון של הילדה לפעילות. היא מקפצת, גולשת בים ומוגבלת רק בספורט עצים שמערב את הגב. השנה הזו החזירה את הילדה לעצמה ביג טיים".
"ניתוח כזה, בגישה זעיר פולשנית וללא קיבוע, הוא יוצא דופן באופן כללי, וגם לאחר עיון מעמיק ומתמשך בספרות הרפואית הבינלאומית לא מצאתי כל עדות לניתוח כזה שמתבצע בילדים", אומר ד"ר לידר. "ניתוחים להסרת גידולים מעמוד השדרה, בעיקר בקרב ילדים, מתבצעים כרגיל בגישה הפתוחה, דרך חתך באורך עשרה סנטימטר. מדובר בחתך ענק ביחס לממדי גופם הקטנים, שעלול להביא להרס רב של הרקמות הרכות, השרירים והרצועות. בסוף הניתוח, אחרי שהגידול נכרת, יש צורך בקיבוע באמצעות פלטה וברגים, שמגבילים את טווח התנועה. בנוסף, כשהמנותחים הצעירים האלה גדלים, העצמות שבתוכן הותקן הקיבוע גדלות אבל הקיבוע מעוות את צמיחתן ולכן יש צורך בניתוח נוסף שיתקן את הבעיה הזאת. לכן, בשנים האחרונות החשיבה המקצועית מתמקדת בניתוחים בגישה הזעיר פולשנית, שמייתרת גם את הצורך בקיבוע".
איך זה מתבצע? בחדר הניתוח יש מערכת ניווט ממוחשבת, שיוצרת תמונות מדויקות בתלת־ממד של אזור הניתוח. "וכך, כשאני יודע להגיע למיקום הכי מדויק, באמצעות חתך זעיר של סנטימטר עד סנטימטר וחצי אני מחדיר את כלי הניתוח ובאמצעותם כורת את מלוא הגידול, ללא הרס לרקמות הרכות ובלי חשש מפגיעה בעמוד השדרה", מסביר ד"ר לידר. ניתוח כזה בילדים מחזיר אותם לדבריו באופן די מיידי לחיים תקינים, "כך יש פה גם ערך פסיכולוגי - לא לזכור את הניתוח כטראומה".
שנה של סבל
אורי טירם היה בן שמונה כשהתגלה כי יש גידול בצווארו. "זה התחיל פתאום. הילד התלונן שהצוואר כואב לו ודי מהר שמנו לב שבגלל הכאב התפתחה הגבלה בהטיית הראש לצדדים", מתאר האב, יששכר.
רופא הילדים צייד אותו בתרופות נוגדות כאב, שלא הועילו. "שנה שלמה הילד סובל ומתפתל מכאבים ואף רופא לא מציע לנו שום פתרון מעשי", מספר האב, " מה לא עשינו? טיפול אורתופדי/ביקור אצל אורתופד, פיזיותרפיה, הידרותרפיה, דיקור סיני, כל מה שהציעו לנו לקחנו בשתי ידיים, וכלום לא עזר".
צילום צווארי שבוצע הראה שהכל תקין. "היינו בערפל", אומר האב, "ואז, בשיטוט מקרי באינטרנט, הגעתי לד"ר לידר, שמיד הפנה את אורי להדמיות ודרכן גילה שעל החוליה הצווארית C3 התפתח גידול".
אורי נותח באיכילוב והועבר להשגחה בבית החולים לילדים "דנה", השייך לאיכילוב. "הניתוח שיחרר אותו מהכאב ואותנו מהייאוש שנבע מלראות אותו ככה", מדווח האב, "די מהר הוא חזר לעצמו, ומהביקורות שעבר נראה שהגידול לא חזר".
ניתוחי עמוד שדרה בגישה זו מתאימים לכריתת גידולים ממאירים ושפירים, לטיפול בבעיות בדיסקים, בגרורות, בחוליות ועוד. "בשנים האחרונות נותחו על ידינו בגישה הזו 20 מבוגרים ו־20 ילדים", מספר ד"ר לידר, "תוצאות המחקר שערכנו - אני, ד"ר חליל סלמה ואנשי הצוות שלי - בנוגע לניתוחים האלה, התקבלו לפרסום ראשון בעולם ויופיעו בכתב עת אמריקאי מוביל". *

