yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אביגיל עוזי
    חדשות • 11.01.2021
    אני בודדה, בואו לבקר אותי
    חייה של מרגריטה ברו מתל־אביב היו רצופי קשיים • רעב, פחד וקור בתקופת השלטון הנאצי בנעוריה, וגידול בתה החולה לבדה - עד למותה • גם עכשיו, בגיל 95, הסבל נמשך • בארבע השנים האחרונות היא לא יצאה מהבית כי אין מעלית, בריאותה רופפת והבדידות חונקת • "לא נשארו בני משפחה וחברים"
    הדר גיל־עד

    אוויר צח, אור שמש וקשר עם אנשים. זה בסך הכל מה שמבקשת מרגריטה ברו (95), ניצולת שואה שחייה היו רצופי תלאות.

     

    היא נולדה באוקראינה. עם פלישת הנאצים, בתקופת נעוריה, נמלטה עם משפחתה לסיביר. מסע הבריחה - שלווה בצעידה מפרכת וארוכה - היה רצוף פחד, קור, רעב והפצצות.

     

    בתום המלחמה השתקעה מרגריטה במוסקבה. כשהייתה בת 31 נהרג בעלה בתאונה והיא המשיכה לגדל לבד את בתם החולה בשיתוק מוחין. בגיל 70 עלו האם ובתה לישראל: "תמיד הייתי ציונית". לפני כארבע שנים נפטרה בתה אירינה בגיל 63 ומרגריטה נותרה לבד בעולם. "לא נשארה לי משפחה בשום מקום", היא מספרת בכאב.

     

    היא גרה בדירה של הדיור הציבורי בדרום תל־אביב, בקומה שנייה, בלי מעלית. במדרגות היא לא מסוגלת לטפס כך שכבר ארבע שנים היא תקועה בבית. כמהה לאוויר צח, לאור השמש, למגע עם אנשים. לאחר מות בתה לקתה באירוע מוחי והתעוורה באחת מעיניה, מה שהוסיף עוד לסבל. גם המצב הכלכלי שלה בכי רע: היא מתקיימת בקושי מקצבה דלה.

     

    והכי כואב לה: הבדידות חונקת אותה. "אני לבד פה, אין לי חברים או משפחה", היא מספרת בבכי קורע לב. "החברים המעטים שנותרו בחו"ל כבר לא מתקשרים. החברות שלי נפטרו והחברות של הבת, שנהגו לבקר, לא מגיעות מאז שהיא מתה".

     

    הקשיים התגברו בעשרות מונים עם פרוץ הקורונה. עד אז ביקרו אותה מדי פעם מתנדבים. כעת היא לגמרי לבד, מייחלת לרגע שבו הטלפון יצלצל או שמישהו ידפוק בדלת. "אני רוצה לצאת החוצה, אבל לא יכולה. רוצה שיבואו לבקר אותי, ואף אחד לא בא", מספרת מרגריטה בדמעות.

     

    "שכיחות הבדידות המדווחת בקרב ניצולי שואה עומדת על 40 אחוז", מספרת אילנית שטיינברג, מנהלת מערך ההתנדבות של הקרן לרווחת נפגעי השואה. לדבריה, גיוס מתנדבים שיקלו את בדידותם של ניצולים מברית־המועצות קשה במיוחד, שכן רובם אינם מדברים עברית מספיק טובה.

     

    בישראל יש עוד אלפי ניצולי שואה שנמצאים במצב העגום של מרגריטה. כדי לסייע להם ולה - בפעילות התנדבותית או בתרומות - ניתן לפנות לאתר הקרן לרווחת נפגעי השואה או להתקשר למוקד שמספרו 03-6090866.

     

    כבר לא בודדה

     

     

     


    פרסום ראשון: 11.01.21 , 22:48
    yed660100