yed300250
הכי מטוקבקות
    יוסי יהושוע
    חדשות • 11.01.2021
    קו ההגנה האחרון
    האשמת הקורונה בירידה הדרמטית של אמון הציבור בצה"ל – מ־90% ל־81% בלבד – היא תירוץ בלבד • מי שמקדם דווקא מפקדים שטייחו בטיפול בפרשיות חמורות כמו מותו של הלוחם אביתר יוספי ז"ל בנחל חילזון, או פציעתו הקשה של לוחם מגלן עילי חיות – לא צריך להיות מופתע מהתוצאות
    יוסי יהושוע

    כל מי שעבר פעם, בסדיר או במילואים, בחמ"ל, במוצב או במשרד בפיקוד הצפון מכיר את השלט המודיע "המטרה: הגנה על יישובי הצפון". מטרה חדה וברורה מהחייל הצעיר ועד אלוף הפיקוד.

     

    מעטים יודעים ששלט דומה תלוי במשרדי דובר צה"ל, רק עם מטרה שונה: חיזוק אמון הציבור בצה"ל.

     

    זוהי מטרתה של החטיבה על פי פקודות מטכ"ל ועל פי ייעודה. בשביל זה היא קיימת. בשביל זה היא מקבלת תקציב של 20 מיליון שקלים בשנה, בשביל זה נבנה במיוחד עבורה לפני כשנה בניין בלב רמת אביב בעלות של 80 מיליון שקלים. בשביל זה היא מחזיקה בחיילים ובחיילות בעלי נתוני איכות שדומים לנתוני המשרתים ב־8200. בשביל זה מפקדה הוא חבר פורום מטכ"ל למרות היותו בדרגת תת־אלוף בלבד. אבל אל לכם לטעות. אמון הציבור אינו עסק תקשורתי. הוא השתקפות האמרה הידועה של בן־גוריון: "תדע כל אם עברייה כי הפקידה את גורל בניה בידי המפקדים הראויים לכך".

     

    כשיש אמון בצה"ל, הציבור מוכן לקבל את מספרי הפצועים וההרוגים בעת מלחמה. הוא מוכן לשלוח את הילדים לשירות משמעותי ולבוא בעצמו למילואים. הוא כועס על פקידי האוצר כשהם מנסים לפגוע בתקציב הצבא, וסולח לתקלות מבצעיות ואישיות שקורות לא אחת בצה"ל. אמון הציבור בצה"ל הוא למעשה אמון הציבור במפקדיו של הארגון הכי גדול במדינה. בשנה האחרונה, שבה נרשמה צניחה דרמטית באמון הציבור בצה"ל, מ־90% ל־81% – הנמוך ביותר מאז 2008 אחרי המשבר הגדול של מלחמת לבנון השנייה – קיבל הרמטכ"ל, רב־אלוף אביב כוכבי, יותר מאיתות אחד על כך שאינו עוסק מספיק בנושאי צבא וחברה וטועה בטיפול בפרשיות חמורות שגורמות נזק תדמיתי אדיר לצה"ל ולאובדן אמון הציבור בו.

     

    לוחם מגלן שנפצע, עילי חיות | צילום: עוז מועלם
    לוחם מגלן שנפצע, עילי חיות | צילום: עוז מועלם

     

     

    כוכבי בחר שלא להקשיב, לא לאלופים ולא לגורמים חיצוניים. הוא התעקש על קידום מפקדים שטייחו ופישלו בפרשת פציעתו המיותרת של לוחם מגלן עילי חיות, ובפרשת נחל חילזון שבה נהרג הלוחם אביתר יוספי ז"ל.

     

    באחת הפגישות עימו, שבוע לאחר פרסום הראיון עם עילי חיות ב"ידיעות אחרונות", הוצג לכוכבי מכתב מאחת המורות בבית הספר בגליל העליון שבו למד חיות. "במהלך כל השנים שבהן שימשתי כמחנכת וכמורה נהגנו, כל אנשי הצוות החינוכי, לחנך את התלמידים לשירות משמעותי בצה"ל, ובפני בעלי הכושר הגופני וההתאמה לכך הדגשנו את חשיבות ההצטרפות ליחידות הלוחמות", כתבה אותה מורה שגידלה דורות של לוחמים ליחידות העילית של צה"ל. אלא שבעקבות המקרה של חיות, ומקרים נוספים, כתבה המורה: "חלק מאנשי הצוות החינוכי איבד במידה רבה את המוטיבציה לחנך את תלמידיו לשירות מסכן חיים. אני עצמי פסקתי לחלוטין 'להטיף' להתגייס ליחידות הלוחמות".

     

    רק זה אמור היה לזעזע את כוכבי, כפי שהוא זיעזע אותי ורבים אחרים. אבל מה הייתה תגובתו? קידום מפקד יחידת מגלן לדרגת אל"מ ולמח"ט, למרות חקירת מצ"ח ולמרות שביצע רק שני תפקידי סא"ל. כאילו דווקא. וזו רק דוגמה אחת שנזקיה אדירים. תוסיפו לזה את זיוף נתוני החרדים בצה"ל ואת ההצפות בבסיס חצור שגרמו לנזק תדמיתי, ואת הפליק־פלאק סביב גיוס בנות לשריון, ותבינו שהקורונה, שכביכול גרמה השנה לירידה באמון בכלל המוסדות, היא רק תירוץ לאובדן האמון בצה"ל. גם בשנים שבהן ירד האמון במוסדות אחרים, לפי המכון הישראלי לדמוקרטיה, בצה"ל הוא אפילו עלה. השפל באמון הציבור צריך לגרום לטלטלה במטה הכללי, במשרד הביטחון ובלשכת ראש הממשלה. האמון בצה"ל הוא קו ההגנה האחרון. אסור שהוא ייפרץ.

     

    צילום: מוטי קמחי
    צילום: מוטי קמחי

     


    פרסום ראשון: 11.01.21 , 23:23
    yed660100