yed300250
הכי מטוקבקות
    ממון • 13.01.2021
    הדולר מתקרב לשפל של 25 שנה: השער היציג נסגר על 3.13 שקלים
    הדולר צונח בשבועות האחרונים וכלכלנים מעריכים שייתכן ואף יירד מתחת ל־3 שקלים • בנק ישראל בוחן צעדים שיעצרו את התחזקות השקל: האם לראשונה תהיה ריבית שלילית?
    גד ליאור

    הדולר לא עוצר ויורד כמעט מדי יום בשבועות האחרונים לשער שפל חדש. אתמול ירד שערו של הדולר עד ל־3.13 שקלים והוא הולך ומתקרב בצעדי ענק לשפל שנרשם לפני קרוב ל־25 שנים, 3.10 שקלים. על פי תחזיות של מומחים וכלכלנים בבתי ההשקעות ובבנקים, ייתכן שבשבועות הקרובים הוא אף ירד מתחת לשלושה שקלים, לראשונה מאז אוקטובר 1995 (2.99 שקל).

     

    התחזקות השקל רעה למשק, כמו בכל מדינה, שכן התחזקות המטבע המקומי גורמת לכך שהיצוא הופך לפחות כדאי והיבוא מוזל. לכן מתערב בנק ישראל במסחר ומנסה לבלום את ירידת ערך הדולר. הבנק רכש בשנה החולפת כ־21 מיליארד דולר בשוק המט"ח, חלק גדול כדי למנוע צניחה נוספת של שער הדולר וחלק כדי לספוג את עודפי ההיצעים בשוק המט"ח בשל מכירת הגז הטבעי. מאז ראשית 2021 כבר רכש עוד כמיליארד דולר.

     

    ˆ למה זה רע שהדולר יורד?

     

    ישראל היא מדינה שמייצאת הרבה מהתוצרת שלה וגם שירותים. אם יצואן, למשל, קיבל עד לפני חודשים אחדים 350 שקל על כל 100 דולר, כעת הוא מקבל רק 313 שקל על 100 דולר. אולם, התעשיינים והיצואנים הישראלים משלמים את כל הוצאותיהם בארץ בשקלים ולכן הם חייבים להמיר חלק גדול מהכספים שהם מקבלים במטבע זר לשקלים. הם משלמים את השכר לעובדיהם בשקלים וכך גם את חשבונות החשמל, המים, הארנונה ואת המסים שהם חייבים בהם בשקלים. כך הם מפסידים הרבה כסף מהתחזקות השקל מול המטבעות הזרים.

     

    גם מי שנכסיו צמודים לדולר, או שתוכניות החיסכון שלו צמודות לדולר, או אם הוא סוחר במניות בבורסה של ארה"ב — מפסיד כסף.

     

    ˆ מי מרוויח מירידת שערי המטבעות הזרים?

     

    בעיקר מי שיוצאים לחו"ל, ויש לדאבוננו כעת רק מעטים כאלה, ומי שרוכש מוצרים מחו"ל, שצמודים לשערי הדולר והיורו, שנחלש גם הוא. אולם, לא תמיד היבואנים ממהרים להוזיל את המחירים כאשר שערי המטבעות הזרים נמוכים יותר.

     

    ˆ למה בכלל מתחזק השקל בשיעור כה גבוה לאחרונה?

     

    בו בזמן שישראלים לא יוצאים לחו"ל ולא רוכשים מיליארדי דולרים בשנה, הפקת הגז הטבעי גורמת לכניסה של כמות גדולה של דולרים לארץ. המדינה כמעט שלא מעבירה בעת הזאת כספים לחו"ל, אך ספקולנטים מביאים לישראל כסף זר בכמות גדולה. ועוד סיבה: החברות הישראליות נאלצות להמיר את הכספים המגיעים להן מחו"ל לשקלים, כדי לשלם משכורות ומסים. וכך השוק מוצף בדולרים.

     

    ˆ איך בנק ישראל מתערב?

     

    בניסיון למנוע צניחה של הדולר לשערים כה נמוכים התערב בנק ישראל בחודשיים האחרונים כבר במשך כ־15 ימים לא רצופים במסחר במטבע חוץ ורכש כ־5 מיליארד דולר, אולם ירידת השער נבלמה תמיד רק לשעות אחדות והתחדשה ביום המסחר הבא. כלכלנים טוענים שזו שיטת התערבות מיושנת ואין בה עוד טעם. אין כל צורך שלבנק ישראל יהיו יתרות מטבע של 173 מיליארד דולר, כשרכישות הדולרים החוזרות ונשנות כלל לא משיגות את המטרה.

     

    כפי שנודע, בימים האחרונים מתקיימים בבנק ישראל דיונים על שימוש בכלים נוספים כדי לעצור את התחזקות השקל. לפי שעה לא עשה הבנק גם שימוש בכלי הריבית, שאילו הייתה מופחתת לאפס אחוזים, או אף לריבית שלילית, היה השקל נחלש. אולם, ייתכן שגם ההיחלשות הזאת הייתה זמנית.

     

    ˆ השקל חזק בכל העולם?

     

    מנתוני סיכום שנת 2020 בשוק מטבעות החוץ מתברר כי בשנה החולפת היה השקל אחד המטבעות החזקים ביותר בעולם. השקל התחזק ביחס לרוב המטבעות הנסחרים בישראל, ורק לעומת הפרנק השוויצרי היציב והחזק הוא נחלש בשיעור של 2.2%. ביחס לדולר האמריקאי התחזק ב־3.5%, ביחס ליורו ב־1.8%, ביחס לפאונד ב־3.2%, מול הדינר הירדני התחזק השקל ב־3.6%, לעומת הין היפני ב־1.3% בלבד, וביחס לדולר הקנדי התחזק בשיעור גבוה של 4.5%. מראשית 2021 כבר התחזק השקל בעוד אחוז עד אחוז וחצי מול רוב המטבעות.

     

    התחזקות השקל המשמעותית אירעה בעיקר בששת השבועות האחרונים. בדצמבר 2020 התחזק השקל ביחס לרוב המטבעות: ביחס לדולר האמריקאי התחזק השקל בחודש הזה בלבד ב־3.4%, ביחס לפאונד ב־1.8%, ביחס לין היפני ב־2.8%, ביחס לפרנק השוויצרי ב־0.9%, ביחס לדולר הקנדי ב־1.4% וביחס ליורו רק בשיעור של 0.7%. בשבועיים הראשונים של חודש ינואר 2021 התחזק השקל בעוד למעלה מאחוז.

     

    ˆ איך התנהגו שאר המטבעות השנה?

     

    שערו הממוצע של הדולר האמריקאי בישראל עמד על 3.44 שקלים בשנת 2020, כ־30 אגורות גבוה משערו היום. שער זה נמוך ב־3.4% משער הדולר בישראל בשנת 2019. שערו הממוצע של היורו היה 3.92 שקל, נמוך ב־1.7% לעומת שנת 2019. השער הממוצע של הפאונד היה 4.41 שקל, נמוך ערב הברקזיט ב־3.1%, ושערו הממוצע של הין היפני היה 3.22 שקל, נמוך ב־1.3%.

     

    הדולר האמריקאי נחלש ב־2020 ביחס לרוב המטבעות בעולם: ביחס ליורו ב־1.7%, ביחס לפרנק השוויצרי בשיעור גבוה של 5.5%, ביחס לין היפני ב־2.1%, ביחס לפאונד רק ב־0.3%. לעומת הדולר הקנדי התחזק הדולר של ארה"ב ב־0.9%.

     

     


    פרסום ראשון: 13.01.21 , 19:59
    yed660100