yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: שאול גולן
    חדשות • 25.01.2021
    סגירה מאוחרת
    במשך חודשים ארוכים נחתו בישראל נוסעים רבים שנדבקו בנגיף הקורונה • אלא שרק כעת, כשמספר המאומתים לא מפסיק לטפס, ורף הקורבנות חצה את ה־4,000, החליטה הממשלה לסגור את השמיים • המשמעות: החל מהיום בחצות ועד לסיום הסגר תיאסר הכניסה והיציאה מהארץ, למעט מקרים חריגים • החשש: יבוא של המוטציות השונות דרך נתב"ג • ראש הממשלה נתניהו: "אנחנו סוגרים את המדינה הרמטית"
    איתמר אייכנר, מאיר תורג'מן וסיון חילאי

    הגנה אווירית: על רקע התפשטות המוטציות השונות בישראל שמאיימות על מבצע החיסוניםובעקבות נתוני התחלואה המאמירים, אישרה אמש הממשלה את הצעד ממנו נמנעה במשך שנה שלמה: סגירת השמיים.

     

    לפי המתווה שאושר על ידי השרים, החל מהיום בחצות ועד ה־31 בינואר תיאסר כניסה של חברות תעופה זרות לישראל, למעט טיסות מטען, טיסות לכיבוי אש וטיסות לפינוי חירום רפואי. במקביל, גם היציאה מהארץ תותר רק במקרים חריגים של טיפול רפואי, הליך משפטי שאותו אדם נדרש להשתתף בו או לוויה של קרוב משפחה. בנוסף, תחול הגבלה זמנית של היתרי הפעלת חברות התעופה הישראליות.

     

    "אנחנו מקדימים את כל העולם. אף מדינה לא עשתה את מה שאנחנו הולכים לעשות - אנחנו סוגרים את המדינה הרמטית", אמר אתמול ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח הישיבה. "רק בשבוע הזה של סגירת השמיים נחסן עוד מיליון ישראלים. בשבוע הקרוב נקיים דיון על אסטרטגיית יציאה מהסגר".

     

    נתניהו ואדלשטיין רצו לאשר סגירה של נתב"ג למשך שבועיים, אולם בשל התנגדותו של יו"ר כחול לבן בני גנץ, שהתנה זאת בהחרפת הקנסות נגד מוסדות החינוך החרדיים שמפירים את התקנות, זה התקצר לשבוע בלבד. בכוונת הממשלה לבקש את הארכת הסגר על נמל התעופה בן־גוריון, אך מהלך כזה ידרוש אישור נוסף של הממשלה.

     

    שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו־שטה הייתה היחידה שהתנגדה לסגירת השמיים, לאחר שדרישתה להחריג עולים חדשים שמגיעים לארץ נדחתה. השרה תמנו־שטה ביקשה לייצר מתווה שיאפשר לעולים חדשים שכבר רכשו כרטיס וביצעו את ההליכים הנדרשים להשלים את עלייתם, או לפחות להחריג קבוצות עולים ששינוי מועד הגעתם עלול להיות מורכב.

     

    כך, למשל, רק השבוע היו אמורים לעלות לישראל כ־800 עולים חדשים, ביניהם 330 ממתינים מאתיופיה שהיו צריכים להגיע ארצה בטיסה השביעית של מבצע "צור ישראל". טיסה זו, שתוכננה ליום שישי הקרוב, צפויה להידחות עד שתתקבל החלטה אחרת בנוגע לנמל התעופה.

     

    עוד במהלך ישיבת הממשלה נרשם עימות חריף בין נתניהו לבין שר הפנים אריה דרעי סביב דרישת ראש הממשלה למנוע כניסת ישראלים ועולים לארץ. היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אמר שצריך להשאיר את השדה פתוח לישראלים שרוצים לחזור וצריך למצוא להם פתרונות. דרעי חיזק את דבריו, אך אלו נתקלו בהתנגדות נחרצת מצד נתניהו. "אתה תקשיב גם לדעות שאתה לא מקבל, תלמד להקשיב", הטיח דרעי בראש הממשלה, שהשיב לו: "אני אמרתי סגור אז סגור".

     

    בתוך כך, 4,100 נוסעים עברו אתמול בנתב"ג, מתוכם 2,600 שהמריאו ב־25 טיסות שונות. המדיניות החדשה של הממשלה מותירה עשרות אלפי נוסעים שכבר רכשו כרטיסי טיסה, כמו גם ישראלים השוהים כעת בחו"ל, בסימן שאלה. רבים מאותם נוסעים שהיו צריכים להגיע למדינה אחרת הקדימו אתמול את הנסיעה, העיקר לא להישאר בארץ ולהגיע ליעדם בזמן. כך למשל עשתה מיכל וינוגרד בת ה־15 שהמריאה אתמול למינסק, שם היא לומדת בבית ספר מיוחד למחול. "כל סוף השבוע הייתי בלחץ שיסגרו את השמיים ולא אתחיל את הסמסטר", היא מספרת. "אני לא יכולה להיתקע בארץ, בבלארוס הכל כרגיל למרות הקורונה וכולם שומרים על ההנחיות".

     

    גם בני הזוג שמואל ונלי כהן מנתניה, שהיו אמורים לטוס בסוף השבוע הקרוב לפריז כדי לשהות אצל ילדיהם, הקדימו את הטיסה לאתמול. אך משום שלא ביצעו בדיקת קורונה 72 שעות לפני הטיסה לא איפשרו להם לעלות על המטוס. "רע לנו מאוד, אני ואשתי עשינו כבר שני חיסונים ולא ידענו שאנחנו גם צריכים בדיקת קורונה", סיפר שמואל.

     

    כעת נערכים ברשות שדות התעופה ליום האחרון של ההמראות והנחיתות. "אני 40 שנה במערכת ומעולם לא היה מצב של שמיים סגורים. גם במלחמות, גם כשנפלו טילים על ישראל וגם בשיאי האינתיפאדה הראשונה והשנייה", מחה פנחס עידן, יו"ר ועד העובדים ברשות שדות התעופה. "אנחנו כבר שנה בתוך חלום רע וסיוט מתמשך ומקווים להתעורר ממנו בהקדם. כואב הלב וממש קשה לראות את אולמות הנוסעים ריקים".

     

     

    yed660100