yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אלכס קולומויסקי
    חדשות • 27.01.2021
    איום עם כוכבית
    "חזרה להסכם הגרעין היא דבר רע ולא נכון", קבע הרמטכ"ל כוכבי במסר שנועד לאוזני הממשל האמריקאי • השאלה היא מה מבינים באיראן כשמכריזים שרק עכשיו מתחילים לעבוד על תוכניות תקיפה, ושגם הן תלויות בתקציב מיוחד שיגיע
    יוסי יהושוע

    החלק החשוב והמעניין בנאום הרמטכ"ל אביב כוכבי אמש עסק באמירה הפומבית שלו בנוגע להסכם הגרעין. בדברים שנשא בכנס השנתי של המכון למחקרי ביטחון לאומי סקר הרמטכ"ל את הסכנות המוכרות מצד איראן, שלח מסר לממשל ביידן הנכנס לגבי החשש מחזרה להסכם גרעין, והעביר מסר, לא פחות חשוב מבחינתו, גם לממשלת ישראל – לאור הסיכונים בזירה האיראנית צה"ל יידרש לתוספת תקציב משמעותית.

     

    מה לא היה בנאום הארוך? אף מילת ביקורת פנימית, שום מילה על הקשיים האמיתיים של צה"ל בתחום המוטיבציה, אובדן האמון של הציבור בצה"ל וכל סוגיות הצבא־חברה הבוערות שמשפיעות על תפקוד הצבא. למה זה חשוב? כי השנה הזו, "השקטה ביותר שהייתה כאן" כפי שהדגיש הרמטכ"ל, היא תוצאה קודם כל של מגפת הקורונה ולא כי אויבינו הפכו באחת מורתעים. ובשנה כזו ראוי להציף את הבעיות שעלו, ולהציג להן את הפתרונות. "חזרה להסכם הגרעין מ־2015, או להסכם דומה עם מספר שיפורים, היא דבר רע ולא נכון. היא דבר רע מבחינה אופרטיבית ואסטרטגית", אמר הרמטכ"ל. "מבחינה אופרטיבית הסכם כזה יאפשר לאיראן בסופו, או לפני סופו, להעשיר כמויות ולפתח צנטריפוגות ויכולות נשק, עד כדי הסתערות לפצצה. הרובד האסטרגי הוא חמור כי הוא יציב איום בלתי נסבל לישראל ויוביל להתגרענות במזרח התיכון. "יותר מכך", המשיך הרמטכ"ל, "איראן של היום זו לא איראן של 2015 בהסכם הקודם. היא היום תחת לחצים כבדים, אינפלציה אדירה, מרמור ותסיסה באוכלוסייה. הלחצים האלה, חלקם הם תודות לסנקציות של האמריקאים. את הלחצים האלה צריך להמשיך בכל דרך. חייבת להיות פעולה נמרצת כזאת שבסופה לא תהיה לאיראן שום יכולת – לא רק של פצצה, אלא גם של הסתערות לפצצה". כאן הטיל כוכבי "פצצה" קטנה משלו. רגע לפני הדיונים לגבי תקציב הביטחון לשנת 2021, ואחרי שביקש השנה תוספת של כ־3 מיליארד שקלים למימון מוכנות לתקיפה אפשרית באיראן, הוא בחר להדגיש בנאום: "למרות כל מה שתיארתי וכל הלחצים, איראן יכולה להחליט שהיא מתקדמת לעבר פצצה. לכן הנחיתי את צה"ל להכין מספר תוכניות אופרטיביות, בנוסף לתוכניות הקיימות, ואנחנו שוקדים על התוכניות האלה ונפתח אותן במעלה השנה הקרובה. מי שיחליט על הפעלתן זה הדרג המדיני, אבל התוכניות צריכות להיות על השולחן, מוכנות ומתורגלות". המסרים של הרמטכ"ל נותחו אמש במערכת הביטחון, ולא כולם אהבו את מה ששמעו.

     

    היושבים בטהרן ושומעים את הרמטכ"ל הישראלי, מה הם מבינים? שלא הייתה לו תוכנית תקיפה סדורה עד עכשיו? שעכשיו הוא צריך לבקש מיליארדים כדי להכין אותה? ומה הוא אומר לאמריקאים - קורא להם לעצור אותנו מלפעול?

     

    מי שיש לו תוכניות מכין אותן בחשאי, בשקט, ואם צריך רומז עליהן או מעביר מסר. אבל כאן הוזמן לחץ אמריקאי, והמסר לאיראנים משדר חולשה – וזאת עוד מבלי שישראל המתינה לתיאומים ראשונים מול ממשל ביידן לפני תחילת המו"מ.

     

    yed660100