"למדתי לחיות בכל יום כאילו היה זה יומי האחרון"
תמיר גילת היה איש עסקים מצליח ששקע במרוץ הגדול של החיים, אבל בדיוק לפני עשור הוא קיבל בשורה שטילטלה את עולמו: יש לך סרטן ונותרו לך עד שישה חודשים לחיות. עכשיו, אחרי שטיפולים חדשניים שהוא מקבל השאירו אותו בחיים, הוא מסכם את התקופה הקשה שבמהלכה שכל גם את אשתו למחלה, וקורא להשקיע ב"קרן לחקר הסרטן בישראל" שהוא עומד בראשה. "אני העדות לכך שחקר הסרטן מתפתח בצעדי ענק"
אם התחזית המקורית של הרופאים שאיבחנו אותי הייתה מתגשמת, לא הייתי משתף אתכם בציון היום המיוחד הזה — יום ההולדת העשירי לחיי החדשים. חיי היו אמורים להסתיים לפני תשע שנים וחצי, במחצית שנת 2011.
בשבוע הראשון של פברואר 2011 קיבלתי גזר דין מוות. אובחנתי עם שני סוגי סרטן — סרטן לבלב גרורתי וסרטן כליה גרורתי. זאת הייתה הפעם הראשונה ששמעתי את המילים "נותרו לך עד שישה חודשים לחיות". סמוך לאחר האבחון עברתי ניתוח קשה מאוד שארך תשע שעות וחצי, חלק מאיברי הפנימיים הוצאו או נחצו. לאחר שהגוף קצת התחזק התחלתי טיפול כימותרפי למניעה, ולאחר 11 טיפולי כימו הרגשתי שגרורות הסרטן התפשטו בגופי. חששותיי התאמתו ואובחנתי עם גרורות בכבד שמקורן סרטן הלבלב.
גזר דין מוות שני בתוך ארבעה חודשים, והפעם בלי זכות ערעור. זאת הייתה הפעם השנייה בחיי ששמעתי את המילים "נותרו לך כשישה חודשים לחיות" והראשונה בה שמעתי מהרופאה שלי, ד"ר טליה גולן משיבא, את המילים המשתקות "אין לנו יותר אופציות טיפוליות עבורך". באותו לילה הלכתי לישון בידיעה שאני צריך להכין את משפחתי לפרידה. למחרת התקשרה אליי ד"ר גולן והציעה לצרף אותי למחקר קליני שיועד לנשים חולות סרטן שד וסרטן שחלה נשאיות המוטציה הגנטית BRCA.
הוחלט לצרף קבוצה של חולי סרטן לבלב נשאי BRCA לניסוי הקליני, שמטרתו הייתה להאריך חיים בכמה חודשים באיכות חיים סבירה. בניסוי השתתפו 400 מטופלים מישראל ומארצות־הברית. אחרי 13 חודשים הודיעו לי שהניסוי הסתיים, שכן כל משתתפיו נפטרו. אני המשכתי לקבל את תרופת הניסוי לתקופה מצטברת של 51 חודשים.
* * *
בספטמבר 2015 קיבלתי גזר דין מוות שלישי, והפעם עקב התפשטות הגרורות בכל גופי. לאחר ניתוח משמעותי נוסף בו הוצאו או נחצו יתרת איברי הפנימיים (למעט הריאות והלב), צורפתי לניסוי קליני חדש על ידי פרופ' רענן ברגר משיבא. הפעם דובר בניסוי בתרופה פורצת דרך מהתחום האימונותרפי. הפרוגנוזה הייתה הארכת חיים של עד שנתיים. אני מטופל בתרופה כבר מעל חמש שנים וממשיך לקבלה אחת לשלושה שבועות באשפוז יום האונקולוגי בשיבא. בנוסף אני לוקח מדי יום עשרות כדורים וזריקות כדי לאזן את גופי.
ספוילר: אחרי מילות הרקע הארוכות המפרטות את המסע המורכב, המטלטל והמעצים על מסלול רכבת ההרים בו אני חי — הבנתי שאני בעצם לא הסיפור החשוב בו אני רוצה לשתף אתכם.
הסיפור החשוב אותו רציתי לחלוק עימכם הוא ממש לא עליי אלא על שתי תרופות שפותחו בזכות אותם שני מחקרים קליניים שבהם השתתפתי. תרופות מצילות חיים, שנמצאות היום בסל התרופות. הראשונה, "לינפרזה", מיועדת לחולות סרטן שד ושחלה וחולי סרטן לבלב — כולם נשאי BRCA. השנייה, קוקטייל האיירבוי והאופדיבו לטיפול אימונותרפי בחולי סרטן המלנומה, הכליה והריאות (NSCLC).
הסיפור שלי הוא בכלל על אודות חוקרי הסרטן המופלאים של ישראל. היום אנו מציינים את יום הסרטן הבינלאומי, ויש לי הזכות לציינו בפעם העשירית מאז שחליתי - תשע פעמים יותר מהצפי הראשוני. מדי יום אני קד קידה עמוקה לחקר הסרטן ולחוקרי הסרטן להם אני חב את חיי. סיפור חיי הוא על אותם מחקרים פורצי דרך, שהובילו לפיתוח תרופות המחקר שהצילו את חיי. אני עכבר המעבדה המוכיח שחקר הסרטן עובד!
אחד מכל 2.2 גברים ואחת מכל 2.8 נשים יחלו בסרטן במהלך חייהם, ובכל שנה מצטרפים בישראל כ־30 אלף אנשים למעגל התחלואה. אין משפחה בישראל שהסרטן לא פוגע בה באופן ישיר. אני "חבר" ותיק במשפחת הסרטן. הייתי בן 23 כשאבי יצחק (גוגו) ז"ל נפטר בזרועותיי לאחר מחלת סרטן קשה כשהיה בן 51. לפני שלוש שנים וחצי נפטרה אשתי האהובה, קרן נהרי־גילת ז"ל, בת 46 במותה, לאחר שנים ארוכות של התמודדות הירואית עם סרטן שד גרורתי.
10 שנים אני רוקד טנגו עם המוות בהרכנת ראש ובענווה. 3,650 ימי סרטן שבהם לא חוויתי אף לא יום אחד שבו הייתי נקי מסרטן. 3,650 ימים של התמודדות עם תופעות הלוואי הרבות שאני חווה, ימים ארוכים ומורכבים בהם למדתי לחיות עם השאלות ולא עם התשובות, לחיות עם חוסר הוודאות כאבן יסוד לחיי החדשים. 3,650 ימים של ניסוי וטעייה, של פחד ותקווה, של כאב ושמחה, של חרדה ורגעי חסד של אושר מזוכך.
* * *
למדתי לחיות בכל יום כאילו היה זה יומי האחרון, לחיות בכל רגע את ההשתנות והארעיות של חיינו. ללמוד למות ולהיוולד כל יום מחדש. הולדתי מחדש זימנה לחיי את הכרת התודה ואת הנתינה לאחר כדרך חיים. בתואם עם מצבי הבריאותי בחרתי להקדיש את חיי החדשים בהתנדבות לנושא הסרטן.
מטרותיי וייעודי בחיים הם להעלות את המודעות לחשיבות התמיכה בחוקרי הסרטן המופלאים בישראל, ובמקביל ללוות באופן רוחני ומנטלי חולי סרטן ובני משפחותיהם בדרכם הקשה והמטלטלת. אני העדות לכך שחקר הסרטן מתפתח בצעדי ענק ומתרחש כאן ועכשיו, ולכן בחרתי לכהן בהתנדבות כיושב ראש הקרן לחקר הסרטן בישראל — ICRF.
מסע העשור לחיי החדשים מתואר בהרצאת הטד שלי:
"Outliving your expiration date"
(962) Outliving your expiration date | Tamir Gilat | TEDxSavyon - YouTube
בהרצאה אני מזכך את הדרך שלי לנוסחה שאני מכנה "The 3 TG's" — הדרך שבזכותה אני חי היום לשתף אתכם בסיפור שלי, הסיפור שמחוללים הקרן לחקר הסרטן בישראל וחוקרי הסרטן בישראל; הסיפור על מטרות ראויות, החיים למען האחר כדרך, והחיים בקידה ובהכרת תודה. הסיפור איך לחיות בכל רגע את ההשתנות והארעיות וללמוד למות ולהיוולד כל יום מחדש.
* * *
הקרן לחקר הסרטן בישראל (ICRF) הוקמה ב־1975 בארצות־הברית על ידי חוקרי סרטן יהודים שהבינו כי המגפה של המאה ה־21 תהיה מחלת הסרטן, ושהדרך היחידה להתגבר עליה היא באמצעות מחקר.
הקרן ממוקדת בגיוס כספים למימון מחקרים של חוקרי הסרטן המובילים בישראל. קיומה של הקרן מאפשר לחוקרי הסרטן המובילים בישראל לבצע את המחקר ולטפח את הקריירה המקצועית שלהם בישראל ולמנוע את תופעת "בריחת המוחות". הקרן משמרת בפעילותה את חיוניות מוסדות המחקר בישראל, ומטפחת את המשאב החשוב לכולנו מכל — מדענים מצטיינים.
הקרן לחקר הסרטן בישראל היא "תו תקן" לקידום חקר סרטן איכותי בישראל בזכות פלטפורמה ייחודית לבחירת הצעות המחקר: אחת לשנה מתכנסת בארה"ב ועדת עמיתים נייטרלית של הקרן, שבה מתנדבים כ־50 חוקרי סרטן מהמובילים בצפון אמריקה. חברי הוועדה בודקים את הצעות המחקר של חוקרי הסרטן הישראלים על פי ההיתכנות והאימפקט הצפוי של המחקר לפריצת דרך, והכל על פי אמות מידה מדעיות בלבד וללא משוא פנים. מתוך כ־150 בקשות למלגות 25 המחקרים הנבחרים הם חברי "נבחרת החלומות" של הקרן לחקר הסרטן באותה שנה.
מאז 1975 חילקה הקרן לחקר הסרטן בישראל יותר מ־2,500 מענקי מחקר בסכום כולל של כ־78 מיליון דולר לחוקרי הסרטן המובילים בישראל, שמעבדותיהם נמצאות בכל מוסדות המחקר המובילים בישראל. ב־2020 הקרן תומכת ב־71 מלגות מחקר בסכום כולל של כ־5 מיליון דולר.
התמיכה בחקר הסרטן בישראל היא אחריות חברתית של כולנו. היום אנו מציינים כאמור את יום הסרטן הבינלאומי, ואני מבקש מכל אחת ואחד מכם להצטרף אליי ביום מיוחד זה ולתרום לקידום חוקרי הסרטן המופלאים בישראל. כל תרומה מסייעת לקידום המחקר להצלת חיים! הקרן לחקר הסרטן בישראל, חוקרים לחיים!
לינק לתרומה:

