yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: abaca
    חדשות • 07.02.2021
    המשולש הרגיש
    סמדר פרי

    קרוב לוודאי שפעילת זכויות האדם הסעודית לוג'יין אל־הדלול תשתחרר סוף־סוף בעוד שלושה שבועות מהכלא. לפני שנתיים וחצי היא נלכדה בידי כוחות הביטחון, נוהגת במכונית במעבר הגבול בין דובאי לסעודיה, ונלקחה לבית הסוהר. זאת לא הייתה הפעם הראשונה, אלא שבמקרה האחרון, השלטונות התעקשו להדביק ללוג'יין אישומים בריגול לטובת איראן ונסיכות קטאר, קבלת כספים מארגונים בינלאומיים ופגיעה מכוונת בביטחון הלאומי. חלפו שלושה שבועות מאז הוכנסה לתא מעצר מבודד, ויורש העצר מוחמד בן סלמאן הכריז על התרת נהיגה לנשים. אלא שבניגוד לציפיות, הוא לא שיחרר את לוג'יין אלא להפך: שלח לכלא צוות חקירה מיוחד, שכלל את יועצו האישי, סעוד אל־קחטאני, להיות נוכח בסדרת העינויים שעברה לוג'יין בחדר החקירות.

     

    לפי כל הסימנים, לוג'יין, המועמדת לפרס נובל, פרס סחרוב ושורה ארוכה של עיטורים בינלאומיים שכבר זכתה בהם, תצא לחופשי. היא סירבה לחתום על כתב שחרור מוקדם, שבו תנקה את שליחי השלטון מעינוייה. שני ארגוני זכויות אדם באירופה חישבו את הימים שכבר ישבו ואת החנינה וסימנו את סוף פברואר כמועד השחרור. אבל זה לא יהיה חופש מלא: כל עבירה שלוג'יין תיחשד בביצועה, תחזיר אותה מיד לשנות מאסר ארוכות. בנוסף, אסור לה לצאת לחו"ל בחמש השנים הקרובות. בעלה, שבהוראת השלטונות נאלץ להיפרד ממנה, סירב להתחתן עם אחרת. היא עצמה התחייבה שלא לעסוק בענייני חברותיה, פעילות זכויות האדם שנותרו מאחור.

     

    כדאי לשים לב: שר החוץ האמריקאי החדש, אנתוני בלינקן, צילצל שלשום לעמיתו הסעודי פייסל בן פרחאן. השיחה הייתה עניינית וממוקדת לענייני ביטחון. הצד האמריקאי חזר והדגיש שסעודיה חייבת להפסיק מיד את התקיפות על החות'ים בתימן. מהזווית האמריקאית זה מסתדר עם המאמץ החדש לרתום את איראן למשא ומתן. החות'ים, הינם ממלאי הפקודות ההתקפיות של טהרן לאורך הגבול המשותף, בעיקר נגד שדות הנפט ומרבצי הזהב השחור בתוך סעודיה.

     

    סיפורה של לוג'יין הוא דוגמה דרכה אפשר להבין את מרקם היחסים העדין בין וושינגטון לריאד, ומשם גם עם ישראל.

     

    בעוד שרי החוץ משוחחים ביניהם (לישראל עוד לא הגיע צלצול אמריקאי נכון לכתיבת שורות אלה) התחיל הנשיא ביידן לפרט את תוכניותיו לגבי סעודיה. הוא הודיע על עצירת משלוחי הנשק, שקודמו התחייב לספק. זאת תהיה מכה רצינית לצבא סעודיה. ולא רק זה: ביידן גם דיבר על מצב זכויות האדם הנורא. הוא עצמו הזכיר לא פעם את לוג'יין אל־הדלול ויועציו זימנו לשיחה שקטה, את אחיה, וואליד.

     

    כאן נכנסת ישראל לתמונה: למרות 40 שנות ההיכרות ביניהם, ביידן "משחק אותה קול" נגד ראש הממשלה נתניהו. הוא מדבר, בהחלט, על האפשרות לפתוח הידברות עם איראן, לצד התנאי שהציג אתמול - הפסקת העשרת האורניום.

     

    עד למהפך בבית הלבן, נסיך הכתר הסעודי בן סלמאן תיכנן לסמוך על נתניהו שיפלס עבורו את הדרך. אפילו היה מוכן לעקוף את ההדלפה על המפגש החשאי בעיר המדברית נאום. עכשיו, בבת אחת השתנתה התמונה. יורש העצר הורה להדוף פניות ישראליות. התרחק. אבל נאום הרמטכ"ל, אביב כוכבי, דווקא תפס את תשומת ליבו. פתאום יש עם מי לדבר בנושא האיראני. בן סלמאן יושב על הגדר, ממתין לראות האם נתניהו שוב ייבחר, בעוד חודשיים.

     


    פרסום ראשון: 07.02.21 , 23:21
    yed660100