yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: עו”ד לירון אלמוג
    חדשות • 08.02.2021
    תעלומת הקברים האבודים
    מיהם 11 האלמונים הקבורים בבית העלמין הנטוש, סמוך למעברת נוריס בגלבוע, שבה שוכנו עולים מתימן בשנות ה־50? • מיהי הילדה הקטנה שנטמנה בו? • ומדוע נעזב המקום? • מראה הקברים החרבים, המכוסים לכלוך וירוקת, לא נתן לעו"ד לירון אלמוג מנוחה • הוא התגייס לשיפוץ, בנה מצבות חדשות וכעת הוא מנסה לחשוף את הסודות שנשמרו עד היום עמוק באדמה • "מתחת לכל מצבה קבור יהודי", הוא אומר, "אני רוצה למצוא את קרובי המשפחה של המתים"
    ישראל מושקוביץ

    לפני כמה חודשים נחשף עו"ד לירון אלמוג לבלוג היסטורי שתיאר בית עלמין נטוש בצפון, סמוך ליישוב נורית שבגלבוע. התמונות הקשות של המצבות החרבות שמכוסות בצמחייה עבותה וירוקת, והשאלות הקשות שהעלו על זהות המתים במקום, לא נתנו לו מנוח. "הבנתי שהמקום שימש את עולי תימן שהתגוררו שם, במעברת נוריס, שכבר לא קיימת", הוא מספר. "כיהודי, הרגשתי שאני חייב להירתם כדי לטפל בזה".

     

    מעברת נוריס הוקמה ביולי 1950, ויושבה בעולים מתימן שעבדו בייעור הגלבוע. היא נסגרה כעבור שלוש שנים, ובינואר 53' הקימו תושביה את מושב העובדים נורית, שקיבל את שמו בהשראת הכפר הערבי הנטוש נוריס, שנכבש ב־48' ושכן בסמוך. לאחר כתשע שנות התיישבות ברכס הגלבוע, עזבו התושבים את המקום, שהפך למחנה גדנ"ע. נותרה בו רק אישה אחת, בשם נדרה, שכונתה "הסבתא של הגדנ"ע" והתגוררה שם עד שנות ה־90. סמוך לנוריס נבנה בית עלמין קטן, שם נטמנו מתי המעברה והמושב. בשנת 2010 הוקם שם יישוב קהילתי אקולוגי.

     

    בשלב הראשון, הגיע עו"ד אלמוג לבקר במקום והתקשה להאמין למחזה שנחשף בפניו. "נהיה לי שחור בעיניים", הוא משחזר. "גלי אבנים במקום מצבות, שטח נטוש עם צמחייה גבוהה, סבוכה ועבותה שהשתלטה על כל בית העלמין. אפילו את השמות על המצבות השלמות היה קשה לקרוא, כי הן היו מלאות ירוקת. הסתובבתי וגיליתי חמישה קברים עם מצבות, ארבעה של מבוגרים ואחד של ילדה בת 11. לצידם מצאתי עוד 11 גלי אבנים, שסימנו את מקומם של הקברים, ללא מצבות וללא זיהוי".

     

    במשך מספר ימים ניקה אלמוג את השטח, ניכש את העשבייה וסידר את אזור בית העלמין. בהמשך, הביא צוות שיעזור לו לבנות קברים חדשים. "בהתחלה הכנו 11 יציקות בטון. בהמשך הבאתי טונות של אבן מצבה מירושלים והנחנו עליהן את המצבות".

     

    בית הקברות לפני השיפוץ. “שחור בעיניים” | צילום" עו"ד לירון אלמוג
    בית הקברות לפני השיפוץ. “שחור בעיניים” | צילום" עו"ד לירון אלמוג

     

     

    בשלב הבא ניסה עו"ד אלמוג לברר את זהותם של 11 האלמונים הקבורים במקום. "נסעתי למושב גדעונה, שלרגלי הגלבוע, ופגשתי יהודי מבוגר, בן 90. חשבתי שהוא ישפוך אור על התעלומה, אבל הוא לא הכיר את האנשים. לפי אחד השמות שנחרטו על מצבה ששרדה, הגעתי למשפחת עולים מתימן שמתגוררת במרכז הארץ, אך התברר שלא מדובר בקרוביהם".

     

    כעת החליט עו"ד אלמוג לפנות לבני משפחותיהם של תושבי נוריס לשעבר, כדי שיסייעו לו בפתרון התעלומה. "עכשיו, אחרי שהפכנו את בית העלמין למקום מכובד ונקי, הייתי רוצה להגיע למשפחות היהודים שנקברו שם", הוא אומר. "מתחת לכל מצבה קבור יהודי, זה ברור לפי כל הממצאים במקום. רק הרעיון של חסד של אמת מניע אותי, ואני פונה לכל מי שמשפחתו התגוררה בעבר ביישוב נוריס על הגלבוע, ליצור איתי קשר".

     

    עובד נור, ראש המועצה האזורית הגלבוע, אמר כי שמח לסייע לעו"ד אלמוג במשימה המרגשת שלקח על עצמו. "התגייסנו לעזור ככל יכולתנו בציוד, כוח אדם ומשאבים, כדי לפרוץ את השבילים ולהוביל את ההסדרה במקום. הכל כדי להנציח את דור העבר בגלבוע".

     

    עו”ד לירון אלמוג | צילום: גיל נחושתן
    עו”ד לירון אלמוג | צילום: גיל נחושתן

     עובד נור, ראש המועצה האזורית גלבוע | צילום: שרון צור
    עובד נור, ראש המועצה האזורית גלבוע | צילום: שרון צור

     


    פרסום ראשון: 08.02.21 , 23:49
    yed660100