yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: שאול גולן
    חדשות • 14.02.2021
    התוכנית להגנת מחנות צה"ל
    הצבא אומר די לגניבות הציוד ואמצעי הלחימה: תוכנית שאישר הרמטכ"ל, בעלות של 150 מיליון שקלים, תעביר את אבטחת הבסיסים לידי המשטרה הצבאית • לכל בסיס ימונה קב"ט בקבע שיוכשר בגוף אבטחה אזרחי
    יוסי יהושוע

    בחודש האחרון נרשם גל של פריצות ושל גניבות של אמצעי לחימה מבסיסי צה"ל שכמוהו לא זכור בשנים האחרונות, בעיקר בשל התעוזה והעובדה שהוא קרה דווקא במהלך חודש שבו הרמטכ"ל הכריז על ביקורות אבטחת מחנות. נכון, היו בעבר גניבות מבסיסי צה"ל, אבל מאז הצבא השקיע עשרות מליוני שקלים באמצעים טכנולוגיים מתקדמים.

     

    בעקבות גל הגניבות החליט הרמטכ"ל, אביב כוכבי, לאמץ תוכנית הגנת מחנות חדשה שהוצגה למטה הכללי, בתום עבודת ועדה בראשותו של תת־אלוף (מיל') אשר בן־לולו, שבחנה את הנושא.

     

    הוועדה – שמונתה על ידי ראש אגף המבצעים אלוף אהרון חליוה – המליצה להעביר את האחריות לנושא למשטרה הצבאית, שם תיקבע תפיסה חדשה להגנת המחנות: ימונו קציני אבטחה בקבע שיוכשרו באזרחות וילמדו מגופי אבטחה את המקצוע, ולמעשה בתוך המשטרה הצבאית יוקם מערך הגנה על הבסיסים, שיכלול גם הכשרה ובניית פיקוד.

     

    "יש פה שינוי תרבותי־תפיסתי, עם תוכנית רב־שנתית שלוקחת את עקרונות אבטחת העולם האזרחי ובצורה שיטתית עם הכשרה, טכנולוגיה וחניכה, תוביל לשינוי משמעותי בהגנה על המחנות", אמר תא"ל (מיל') בן־לולו. עלות הפרויקט נאמדת ב־150 מיליון שקלים ובשלב הראשון היא תתמקד ב־50 המחנות הרגישים שניצבו במוקד הגניבות.

     

    לפני כחודשיים למשל נגנבו לא פחות מ־93 אלף כדורי 5.56 מהבונקרים של בסיס היחידה, הנושק למרכז האימונים הלאומי שבבסיס צאלים. 93 אלף כדורים מספיקים לגדוד שלם של גולני, לארבעה חודשי אימון ברמת הגולן – חלום של כל מג"ד בחי"ר.

     

    כעשר שעות לפני תקרית החדירה בשבוע שעבר לבסיס חיל האוויר בנבטים, שבסיומה לא נגנב אמל"ח, נגנבו כ־20 אלף כדורים מבסיס מפקדת חטיבת גבעתי שבדרום, "שדה תימן" - בסיס שממנו כבר נגנבו בעבר אמצעי לחימה. אלה מספרים אסטרונומיים. את הגניבות מבסיס צאלים, מול עיניהם של חיילי המילואים, כמעט כולם ראו בסרטונים ברשת. הגנבים, ברובם המוחלט בדואים מהפזורה, הבינו את כוחה של המדיה החברתית ומפיצים סרטונים עם השלל שגנבו.

     

    עד לא מכבר הגדירו זאת כבעיית משילות אזורית בנגב, אבל זו כבר מזמן בעיה אסטרטגית: כל פריצה מוצלחת שמתועדת, גוררת אחריה פריצה נוספת. חיזבאללה וחמאס מסתכלים, רואים את הקלות שבה ניתן לפרוץ לבסיסי צה"ל ואיך צה"ל לא שומר על נכסיו, וזה משדר להם ביטחון ופוגע בהרתעה.

     

    מילואימניקים שיוצאים לאימון חייבים ארגז כלים להתמודד עם הבעיה. לא מספיק להודיע ששינית את הפקודות לפתיחת באש מול הגנבים, אלא צריך גם ליישם את ההנחיות כי בפועל המצב לא משתנה והגניבות נמשכות מול העיניים.

     

    yed660100