בנק ישראל בוחן אם לאפשר הפקדת מזומן בכל הכספומטים הבנקאיים
בנק ישראל בוחן לאפשר לצרכנים להפקיד כסף מזומן בכל הכספומטים הבנקאיים, כך נודע ל"ידיעות אחרונות". כיום, לקוחות המעוניינים בהפקדת מזומנים יכולים לעשות זאת רק באמצעות הבנק שלהם, בניגוד למשיכת מזומנים שאפשרית בכל הכספומטים, כולל פרטיים או של בנקים מתחרים.
מבנק ישראל נמסר כי הוא "בוחן אפשרות להתיר הפקדה בכל הכספומטים הבנקאיים - בעבודה משותפת של הפיקוח על הבנקים ומחלקת המטבע". יחד עם זאת, מדובר בפרויקט מורכב ומהפכה כזאת לא תתאפשר באופן מיידי.
כיום לקוחות הבנקים יכולים להפקיד מזומנים באמצעות טלרים שבסניפי הבנק שלהם או באמצעות הכספומטים של הבנק שהם נמנים על לקוחותיו. הפקדה באמצעות טלרים ארוכה, יקרה יותר ומאתגרת בימי קורונה.
הפקדה דרך כספומטים של הבנקים מהווה חסם תחרות, שכן לבנקים קטנים יש פריסה פחות טובה, ולקוחות שמפקידים מזומן ייטו יותר להיות לקוחות של בנקים גדולים. יש בכך גם חשיבות לעידוד הפקדת מזומנים והפחתת ההון השחור, שכן יש בכך תמריץ להפקיד מזומנים ובתוך כך להצהיר עליהם.
לפי נתוני בנק ישראל, השווי הכולל של ההפקדה במכשירים האוטומטיים עמד ברבעון האחרון של 2019 על 13 מיליארד שקל - 2% יותר מההפקדה ברבעון המקביל ב־2018. מספר פעולות ההפקדה בכספומטים עלה באותה תקופה ב־4% ביחס ל־2018, בעוד שהפקדות באמצעות טלרים ירדו משמעותית (21%- בהיקף ההפקדות מצד בתי עסק, 14%- מצד לקוחות פרטיים). הצמצום בסניפי הבנקים והשירות שניתן בהם העלה משמעותית את הצורך בשימוש בכספומטים כאמצעי להפקדת מזומנים בקרב הציבור.
בנק הדואר נכנס לאחרונה לתמונה והחל להציע שירות הפקדת מזומנים לכלל לקוחות הבנקים, בעמלה של 30 שקל להפקדת עד 20 אלף שקל. בסכומים שבין 20־50 אלף שקל העמלה מחושבת לפי מכפלת סכום ההפקדה ב־0.0017 שקלים בתוספת מע"מ. לשם השוואה, עמלת הפקדת כסף מזומן בכספומטים, נעה סביב 1.5־2 שקלים בלבד.

