קציצה קדימה
מטוגנות, מבושלות ברוטב עגבניות או עשויות כסופריטו עם תפוחי אדמה, קציצות הן הפתרון המושלם גם לילדים שלא מוכנים לזוז ממקדונלד'ס. אהרוני שם קצוץ
"הילד שלי אוכל רק שניצל וצ'יפס".
זו תלונה ידועה וקבועה של הורים רבים. לא משנה כמה מנסים לגוון להם את ארוחת הצהריים, הילדים שלהם מעקמים את האף ופשוט מסרבים לאכול כל מה שחורג מהתפריט המוכר. ואז ההורים האלה מבקשים: "למה שלא תיתן במדור גם 'אוכל של ילדים'?"
באופן אישי, למעט תינוקות שמתקיימים על דייסות ודברים מרוסקים, אף פעם לא הבנתי למה בדיוק הכוונה ב"אוכל של ילדים". בבית ילדותי פשוט לא היה דבר כזה. האפשרות שאנחנו הילדים נקבל אוכל מיוחד, שמותאם רק לנו, לא עלתה על הפרק. אותו דבר חזר על עצמו במשפחה שלי. הילדים שלי אכלו את מה שבישלנו לעצמנו. במזרח הרחוק, למשל, התופעה לא קיימת. כבר מגיל צעיר מאוד ילדים אוכלים ונהנים ממנות מתובלות שהוריהם מכינים לכל המשפחה.
ועדיין, אי־אפשר להתעלם מהעובדה שטווח המאכלים של ילדים רבים הוא מצומצם מאוד, ורבים מהם לא מוכנים לנסות משהו שהוא לא השניצל והצ'יפס המוכר. שיהיה ברור: אין לי רבע טענה לשניצל. אנחנו מתים על שניצל ומכינים ממנו מדי פעם אצלנו בבית. אבל לא כל הזמן.
ברור שיש דברים שצריך להתחשב בהם - מידת החריפות למשל - כשמכינים אוכל שמיועד גם לילדים. ברור שכל ילד זכאי לפתח העדפות קולינריות וטעם אישי. וברור שגם הילדים שלי עברו את שלב המרד, כשפתאום, בתחילת גיל הנעורים שלהם, הם התעקשו רק על מקדונלד'ס. לא התווכחתי איתם. איפשרתי להם לאכול את ההמבורגר התעשייתי כמה שרצו מתוך אמונה שאוכל לא צריך להיות נושא לוויכוחים. ובאמת, אחרי זמן לא רב, כל אחד בתורו חזר לאהוב את האוכל הביתי שלנו.
אז המדור השבוע מוקדש לאוכל שמיועד לכל המשפחה וגם ילדים יכולים לאהוב. קציצות בשר - מטוגנות או מבושלות ברוטב - הן בדיוק סוג המזון שכדאי להתחיל ממנו.
קציצות בשר, מתכון בסיסי
החומרים הדרושים:
1 קילו בשר טחון
1/2 כוס פירורי לחם
2 ביצים
1 בצל גדול קצוץ דק
3 שיני שום קצוצות דק
1 כוס פטרוזיליה (כוסברה עדיף פי אלף)
מלח, פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
1. מערבבים את כל החומרים לתערובת אחידה, מכסים ומניחים לשעה במקרר.
2. בידיים רטובות צרים מהתערובת כדורים יפים. פוחסים אותם לקציצות עגולות ושטוחות ומניחים על מגש מרופד בנייר אפייה.
3. שמים שמן בגובה של כ־1/2 סנטימטר במחבת גדולה ורחבה וכשהוא חם מכניסים פנימה את הקציצות ומטגנים כ־3־4 דקות מכל צד, עד שהן שחומות יפה. אפשר גם לצפות אותן בפירורי לחם לפני הטיגון. ויאללה, שימו להם גם צ'יפס ליד. שיהיו רגועים.
כדורי בשר בציפוי שומשום שחור ולבן
החומרים הדרושים:
תערובת בשר לקציצות כמו במתכון הבסיסי
100 גרם שומשום לבן
100 גרם שומשום שחור
אופן ההכנה:
1. בידיים רטובות צרים מהתערובת כדורים עגולים וחלקים בגודל כדור פינג פונג.
2. מערבבים את שני סוגי השומשום בקערה.
3. מגלגלים את הכדורים בתערובת השומשום עד שהם מצופים יפה סביב־סביב.
4. מטגנים בשמן עמוק וחם כמה דקות עד שהם זהובים ויפים.
5. מגישים עם טחינה בצד לטבילה.
כדורי בשר ברוטב עגבניות
החומרים הדרושים:
תערובת בשר לקציצות כמו במתכון הבסיסי
לרוטב:
3 כפות שמן זית
2־3 שיני שום קצוצות
5 עלי מרווה
1 בקבוק רוטב עגבניות "פסטה" (זה של MUTTI נהדר)
1 קופסת עגבניות שרי משומרות או עגבניות מרוסקות
1/2 כוס מים
מלח, פלפל גרוס
אופן ההכנה:
1. בידיים רטובות צרים מהתערובת כדורים בגודל של כדור פינג פונג. מניחים על מגש מרופד נייר אפייה.
2. מכינים את הרוטב: שמים בסיר רחב ושטוח את השמן, השום והמרווה וכשהשמן ממש חם מוסיפים את רוטב העגבניות, העגבניות המשומרות, המים, המלח והפלפל, מבשלים יחד תוך ערבוב ומביאים לרתיחה.
3. מכניסים לאט ובזהירות את כדורי הבשר לסיר, צפופים אלה ליד אלה. מביאים לרתיחה ומבשלים מכוסה על להבה נמוכה מאוד כ־45 דקות.
4. אפשר להוסיף בסוף חופן פטרוזיליה או חופן עלי בזיליקום. הולך נהדר על אורז לבן או על פסטה.
סופריטו קציצות ותפוחי אדמה
החומרים הדרושים:
תערובת בשר לקציצות כמו במתכון הבסיסי
1 קילו תפוחי אדמה שטנים חצויים
4 כפות שמן זית
1 ו־1/2 כוסות מים
מלח, פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
1. בידיים רטובות צרים מתערובת הבשר כדורים בגודל כדורי פינג פונג.
2. מטגנים את הכדורים בשמן עמוק עד שהם שחומים יפה. מוציאים ומסננים.
- מטגנים את תפוחי האדמה בשמן עמוק עד שהם שחומים יפה. מסננים היטב.
3. שמים בסיר רחב את שמן הזית וכשהוא חם מכניסים לסיר את הקציצות ומנערים 2־3 פעמים. מוסיפים את המים, מביאים לרתיחה ומערבבים בעדינות. מוסיפים את תפוחי האדמה ושוב מערבבים בעדינות.
- מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כשעה, מדי פעם מערבבים בעדינות רבה.
בטעם מלוח
מתכון נהדר של עוגיות גבינה מלוחות, הולך נהדר כנשנוש או כתוספת לאלכוהול: שמים בקערת המיקסר 200 גרם חמאה רכה, 1 כף סוכר ו־1 ו־1/2 כפיות מלח ומקציפים עם וו הגיטרה כ־10 דקות. מוסיפים 1 ביצה, 2 ו־1/2 כוסות קמח, 1 כפית אבקת אפייה ו־100 גרם גבינה מגוררת (אמנטל, גרוייר, גאודה, או כל גבינה אחרת שאתם מעדיפים). מערבלים רק עד שהתערובת מתאחדת לבצק. מקררים שעה. מרדדים לעלה, חותכים לעיגולים בגודל הרצוי, מורחים בביצה טרופה ומפזרים מעל עוד מעט מהגבינה המגוררת. אופים בחום של 160 מעלות כ־15 דקות.
מקררים היטב ושומרים בקופסה אטומה.

