טירה להכיר

לא תאמינו, אבל בטירת־כרמל גילינו יקב שנמצא בתוך בית הכנסת הכי יפה בארץ • את היינות עושה כאן רב בית הכנסת, שהיה בעברו שף באוסטריה • אם תרחיקו מכאן כמה דקות נסיעה, תגיעו גם לבית כנסת שהיה בעבר מסגד וגם כנסייה • ועוד לא דיברנו על קובה גוטה, על המסעדה האיטלקית עם הפיצות הכי טובות בעיר, הקפה, הבשמים בזיל הזול והטיולים באזור

כששלחתי בקבוצת הווטסאפ של החברים את התמונות המרהיבות שצילמתי בבית תנחום, בית הכנסת של העדה הקווקזית בטירת־כרמל, היו מי שענו מיד: "מה, נסעת לדובאי?" ואכן, ההוד וההדר שלובשים כאן הקירות, הדלתות, החלונות, הנברשות והוויטראז'ים הם לא משהו שמאפיין בדרך כלל בתי תפילה יהודיים. לאורך הדורות היהדות לא רצתה ליצור מצב שבו יופעל לחץ על המאמינים לתרום מכספם לבית הכנסת, "אבל כאשר נדבן גדול מוכן לממן את הבנייה, גדולי הפוסקים מתירים אפילו שיצפו את הקירות בזהב", מסביר הרב יהודה יעקובוב, רב הקהילה הקווקזית בעיר, שמוביל אותנו בסיור ברחבי היכל התפילה שרצפותיו "שטיחים" שעשויים מפסיפס ומפורצלן, תקרותיו הגבוהות והעגולות מצוירות ביד אמן, הנברשות שלו קריסטלים מנצנצים, חלונותיו ויטראז'ים בטורקיז שובה עין, ודלתותיו המרוקעות והצבועות בזהב־טורקיז כתום וירוק רחבות וגדולות.

 

כנראה שלא בכדי הוא כבר זכה בתואר בית הכנסת היפה ביותר בישראל, ואם תשאלו אותי — יש לו מקום של כבוד גם ברשימת בתי הכנסת היפים בעולם. שנה וארבעה חודשים נמשכה בנייתו, בשנת 2003, ועלתה שני מיליון דולר, שנתרמו על ידי האחים הנדבנים המוסקבאים זאור ואקיף גיללוב, שקראו למקום על שם אביהם, תנחום.

 

בית הכנסת נמצא בתוך שכונת מגורים פשוטה, ונכנסים אליו דרך שער מקושת מאבן, שעצי הדר שופעי תפוזים מקיפים אותו ככתר של שמחה. אנחנו פוסעים בשביל רחב עד לכניסה הראשית הרחבה, והמראה שנגלה לעיניים עוצר נשימה. לאחר שעוברים את הדלתות המרשימות, הרקועות והמעוטרות, שהובאו לכאן מהודו ומאינדונזיה, פוגשים במבואה ארון זכוכית ובו שופרות מקושטים ומתוכשטים. במרכז בית הכנסת כיפה לבנה מצוירת שמתכתבת עם העיטורים של כיפת בית הכנסת ע"ש רבי מאיר בעל הנס בטבריה.

 

אנחנו מסיירים בין הבמה המרכזית המפוארת ועתירת הפיתוחים, המשקיפה על ההיכל מגבוה ונמצאת מתחת לכיפה הגבוהה, לבין ארון הקודש הגדול והמרגש, דורכים על גבי רצפות מעוטרות במראה של שטיחים קווקזיים שעשויות מקרמיקה, פורצלן ופסיפס ומחזירות את אור היקרות הנזרק מהנברשות המרהיבות והגדולות, שמחוברות לתקרה על ידי בסיס מעוטר ומרשים.

 

שלומי אזולאי ממסעדת דארנאס. מגוון שקשוקות
שלומי אזולאי ממסעדת דארנאס. מגוון שקשוקות

 

 

יש כאן גם מוזיאון של העדה הקווקזית, וגם הפתעה: יקב השייך לבית הכנסת. כן, מה שאתם שומעים, לא רק מתפללים כאן, אלא אפשר גם לקנות יינות לקידוש ולשתייה, שאותו מייצר רב בית הכנסת, שבעברו היה שף באוסטריה, והוא בוגר לימודי קולינריה בצרפת. כבוד הרב מוביל אותנו אל היקב, שנקרא "יקב ותיקין" (לא להתבלבל עם יקב ויתקין), ומספר איך בזכות זה ששתל גפנים מהזן האיטלקי איזבלה בכרם שהקים בחצר בית הכנסת, נסחף לעשיית היין.

 

אפשר להגיע בתיאום מראש לביקור בבית הכנסת וגם לקנות מהיינות האדומים (60־90 שקל לבקבוק). מחיר סיור: 15 שקל לאדם, וכל ההכנסות קודש לתחזוקת המקום. ניתן לבקר רק בהתאם להנחיות משרד הבריאות, לפי התו הסגול: 052-7601646. הכלניות 4.

 

כנסייה־מסגד־בית־כנסת

 

מתברר שטירת־כרמל היא מהשיאניות בארץ בכמות בתי הכנסת פר תושב. יותר מ־50 בתי כנסת פועלים בעיר שלמרגלות הכרמל. הם פועלים במבנים, בדירות, במקלטים, בחצרות, ומתפללים בהם מאמינים מכל העדות. מסקרן במיוחד בימים אלה הוא בית הכנסת "אם הבנים", שהמבנה שבו הוא שוכן הוקם לפני 600 שנה, ושימש כמסגד. בבנייתו שילבו אלמנטים שמצדיעים לאדריכלות הרומית, למשל כרכובי העמודים הצבועים בגוני נחושת חמים. בחפירות הארכיאולוגיות שנערכו בסביבת בית הכנסת נמצאו הגלגולים השונים המאפיינים אותו, שהופכים אותו לייחודי כל כך. מתברר שהייתה במקום התיישבות עוד בתקופת הברונזה. בתקופה הצלבנית היה כאן כפר נוצרי ובו מבצר וכנסייה. בתקופה העות'מאנית שכן כאן הכפר המוסלמי אל־טירה. לאחר שקמה מדינת ישראל, הפך המקום לבית כנסת.

 

עין קדם. הכרמל מחכה בקצה העיר
עין קדם. הכרמל מחכה בקצה העיר

 

 

אם השרשרת ההיסטורית הזו מרגשת אתכם, הקדישו זמן לביקור בבית הכנסת הייחודי הזה, שבימים אלה אמור להתחיל לעבור שיפוץ ושחזור על ידי רשות העתיקות והמועצה לשימור אתרי מורשת. לתיאום ביקורים: 050-3575112. הפלמ"ח 12.

 

מלון בוטיק וספא

 

אם חשבתם שיקב בבית כנסת זה הפתעה מקומית, מה תגידו על מלון בוטיק בעיר צנועה שכזו, שטוב היו עושים פרנסיה אם היו מטפחים את רחובותיה ומשקיעים במראה שלה, מה שהיה מסייע גם לתושבים הוותיקים והחדשים, וגם למי שמטייל כאן. אז כן, גם אני הופתעתי לגלות שדווקא כאן, בקצה העיירה ממש, בצמוד לתחילתו של פארק הכרמל, הוקם מלון קדם, בין יערות הכרמל לבין הים. המלון משקיף אל מורדות הכרמל ואל שכונת דניה בחיפה, הנשפכת ממנו. במלון 61 חדרים וסוויטות, וממנו יוצאים ישירות למסלולי טיול בתוך פארק הכרמל, לכיוון בית אורן, לתוך החורש הטבעי. הירוק־ירוק שצובע כעת את הטבע הוא תפאורה מצוינת לישיבה מול הבריכה ולשאיפת האוויר הנקי, שריח הגשם מהול בו.

 

גם בימים של קורונה, התפוסה כאן גבוהה. במקום יש ספא מושקע שלא בדקנו, כי קורונה, כולל סאונות יבשות ורטובות, ואפשר להגיע לימי פינוק גוף־נפש, שלא כוללים לינה ועולים 400 שקל. אם תגיעו ללון (מה שלא עשינו), דווחו לנו אם הצמידות למבנה בית הספר התיכון משתלבת בלי בעיות בתחושת הנופש מול המורדות המוריקים. מחיר לילה: ברשת מצאנו גם הצעות של כ־800 שקל ללילה, כולל ארוחת בוקר.

 

קובה גוטה. מנה שנולדה מהריון
קובה גוטה. מנה שנולדה מהריון

 

 

מסלול אל עין קדם

 

העונה הזו של השנה היא המושלמת מכולן לטיולים בטבע, ומיקומה הגיאוגרפי של טירת־כרמל במורדות ההר ומול הים מציע מסלולי טיול מפתים מאוד, בהם כאלה העוברים בנחלים ובמעיינות שבסביבה. כך, למשל, המסלול אל עין קדם יוצא מטירת־כרמל במעלה נחל גלים, עולה במעלה נחל נדר, ומגיע לאחד מהמעיינות הבודדים בכרמל שנובעים כל השנה, עם שתי נקבות חצובות בסלע שנכנסות לבטן ההר. המקום נמצא בפארק הכרמל, שבעונה הזו הוא ירוק ופורח. אפשר להגיע לפיקניק זוגי או משפחתי, להתענג בימים אלה על הפריחה והנוף הירוק מסביב, וכמובן להשאיר את השטח נקי. אם רוצים להיכנס לאחת הנקבות חשוב להצטייד בפנס איכותי.

 

כיוון שזה אחד ממקורות המים הבודדים בכרמל, זה אזור ערכי מבחינת בעלי החיים שבו, ומתצפיות מעקב נצפו כאן חזירי בר ותנים, וגם גיריות ודורבנים וצבועים ושועלים וזאבים — אם כי קשה לפגוש אותם באור מלא. מי שיסתכל לשמיים יבחין בנשרים שעוצרים לנוח על המצוק. אפשר להמשיך במעלה נחל נדר עד לאוניברסיטת חיפה לתצפית על המורדות המערביים של הכרמל עד לים.

 

קובה, מאוקראינית

 

מלון קדם. בין ההר לים
מלון קדם. בין ההר לים

 

 

רעבים? שיטוט עצל לאורכו של רחוב ז'בוטינסקי, שהוא גם רחוב הכניסה לעיר, מגלה לא מעט קולינריה מקומית. לא נוכל להזכיר הכל, אבל את קובה גוטה, למשל, שווה לגלגל בכל פה. הכל התחיל כאשר לירון עקיבא, אשתו של הבעלים, שלומי עקיבא, הייתה בהיריון ופיתחה תשוקה לקובה סלק. "במשך כמה לילות הסתובבתי כמו משוגע כדי למצוא ללירון קובה בסביבה, וכשלא מצאתי כלום הבנתי שעליתי על משהו ואמרתי לה: 'יאללה, בואי נפתח מקום קטן לקובות'. בימים הראשונים האוכל היה נגמר בעשר בבוקר כי לא הכנו מספיק. בהמשך כבר התאפסנו על הכמויות והגדלנו גם את המטבח וגם את מספר המגלגלות", הוא מספר בגאווה מוצדקת. לעקיבא, שהוא בן 30 בלבד, יש היום כבר שני סניפים, בטירת־כרמל ובהרצליה פיתוח, ובימים אלה הם שוקדים על סניפים באור־עקיבא, בפתח־תקווה, בתל־אביב ובראשון־לציון. התינוקת שהייתה בבטן אמה כשחזון הקובות יצא לדרך היא היום בת ארבע, ולירון כבר בהיריון שני.

 

הריח הטעים שעולה מהסירים הענקיים קורא לי לרחרח, ואני מגלה שלל קובות עגולים וענוגים במגוון צבעים וטעמים. לצד קובה סלק יש גם קובה דלעת כתום במרק עשיר, קובה במיה, קובה חמוסטה, קובה טבעוני וקובות מטוגנים עם בשר. בכל יום יש מנות מתחלפות, ממנסף בקר דרך קציצות מרוקאיות ועד מרקים, עלי גפן ועוד. על הסירים מנצחת מריה. היא בכלל אוקראינית, אבל את תורת האוכל העיראקי למדה כשטיפלה בננה מרסל, שלימדה אותה את סודות גלגול הקובה.

 

ברוח התקופה, על המדף המוארך יש שורת שקיות נייר חומות, ובהן המשלוחים המיועדים להייטקיסטים באזור ההיי־טק בדרום חיפה, "והרבה מאוד משפחות משכונת דניה מגיעות כדי לקנות אצלנו קובות", אומר עקיבא. בין הלקוחות שאוכלים פה ישר מהסירים אפשר למצוא גם את שלום אסייג, בן המקום, ציון ברוך שביקר כאן, וגם שר האוצר ישראל כץ.

 

הזמנות וטייק־אוויי, א'־ה' 9:00־16:00, ו' 9:00־14:00, בימי שישי יש מכירת תבשילים, סלטים ותוספות במשקל, מארזי קובות קפואים בסניפים לבישול עצמי. ז'בוטינסקי 52, טלפון להזמנות: 073-7274433, סניף טירת־כרמל - שלוחה 1, סניף הרצליה - שלוחה 2.

 

 

הרב יהודה יעקובוב ביקב של בית הכנסת
הרב יהודה יעקובוב ביקב של בית הכנסת
 

בורקס־סביח־שווארמה

 

לא הרחק, במספר 62 ברחוב, תמצאו סניף של הבורקס החיפאי הידוע "פנינת העיר". שווה לעצור מול הוויטרינה העמוסה במאפי גבינה, תפוח אדמה ותרד. "עכשיו בקורונה אין איפה לבלות ואנחנו פתוחים 24 שעות", מסבירים כאן. למשלוחים: 04-8570330.

 

וממש בצמוד, גם במספר 62, מסעדת דארנאס, עם שקשוקה מרגז ושקשוקה צ'וריסו ששמן יצא למרחוק ואפשר להושיב אותן בתוך פיתה, וכמובן עם סביח ("אמא שלי עיראקית", מסביר שלומי אזולאי, הבעלים), חומוס, פלאפל, קבב, וכן מנה משתנה של בישול ביתי שמכין בכל יום אבשלום, אבא של שלומי, ומחירה 39 שקל. ואם עצרתם כאן, אל תוותרו על מרק החרירה המרוקאי הקטיפתי, שמכינים כאן. מנה נדיבה שבטוח מגישים גם בארמון של המלך, עד כדי כך היא טעימה. א'־ה' 8:00־19:00, ו' עד 14:00, 8575515־04.

 

עוד בגזרת המזללות של ז'בוטינסקי 62 - השווארמה של "סטקיית העיר", שהוקמה בערך יחד עם הקורונה ומיד עברה לנוהל משלוחים. נתחי העגל שמגלחים לנו כאן מהשיפוד טעימים על פי כל חוקי הז'אנר. יש משלוחים ויש טייק־אוויי. א'־ה' 10:00־22:00, טלפון: 04-6031555. בנוסף יש סניף מסעדת בשרים של "סטקיית העיר" ברחוב הרצל 33.

 

אוכל של מאמא איטלקייה

 

אם אתם פחות מתחברים למזזלות דעו שבדלת שצמודה למזללה של האזולאים, מחכה לכם מסעדת פאפיאנו של השף משה איטח. איטח רזה כמו אטרייה אבל מבשל כמו מאמא איטלקייה, ותוך שתי שניות הוא מערסל בסוטאז' רוטב שמנת עשיר, פסטה טרייה, כמהין, שבבי פרמזן, ומציב מנה שאי־אפשר לעמוד בפניה גם אם אין מקום בבטן.

 

איטח, דור שלישי לבשלנים (סבו היה טבח עוד במרוקו ואביו היה שף במלונות דן), עבד בעבר במסעדות איטלקיות בצרפת ובלונדון, וכשילדיו לחצו שיחזור לארץ, התמקם בעיר. התפריט האיכותי שלו כולל פיצות מופלאות. לא טעמנו, אבל נחזור כדי לנסות, מה גם שתמונה על הקיר מגלה שהן זכו במקום הראשון בתחרות הפיצות של ynet. יש טייק־אוויי ומשלוחים. מתחם האוכל ברחוב ז’בוטינסקי 62 פינת יצחק שמיר, א'־ה' 11:00־23:00, מוצאי שבת 18:00־23:30. להזמנות: 04-8917777.

 

נעלי שורש ובשמים

 

ומה עם שופינג? אז באזור התעשייה של טירת־כרמל, שוכנים כמה מפעלים, שלהם גם חנויות. כך למשל, שווה להגיע לחנות של "שורש", המפעל המייצר ציוד מטיילים, ושכל כך מזוהה ומחובר לעיר עוד משנות ה־90. כאן תמצאו את כל דגמי שורש מהשנים האחרונות — בהנחות של עד 30 אחוז. יוקי גיל, הבעלים, מעסיק במפעל גם אנשים עם מוגבלויות ומקפיד להעביר חמישה אחוזים מהמחזור לתמיכה בעיר. שאפו. א'־ה' 10:00־17:00 (ובקיץ עד 19:00), ו' עד 13:00, התנופה 7.

 

ממש בסמוך, חנות העודפים האטרקטיבית והריחנית של יבואנית הטואלטיקה שסטוביץ. בשמים, קוסמטיקה, איפור וטיפוח, טואלטיקה וכו' במחירים ממש שווים. למשל, שני בשמים של איסי מיאקי ב־150 שקל, שני בשמים של לקוסט או של מיו מיו ב־200 שקל, גוצ'י ב־100 שקל, איטרניטי של קלווין קליין ב־80 שקל, דולצ'ה וגבאנה ב־150 שקל ועוד. המלאי משתנה בכל שבוע. משלוחים חינם לכל מקום בארץ בקנייה מעל 300 שקלים. טלפון: 04-8574653, האתגר 2, א', ב', ד', ה' 11:00־19:00, ג' 16:00־19:00, ו' 09:00־13:00. ועוד כמה דברים

 

• אפשר להירשם מראש ולהגיע בקפסולה לסדנת שמרים במטבח הביתי של ענבל הקונדיטורית: 054-5534779.

 

דני פיצוחים, משוק תלפיות שבחיפה, מנהל בעיר בית קלייה קטן בירכתי החנות המדוגמת שלו, וקולה בכל פעם כמויות קטנות וטריות על המקום. א'־ה' 8:00־20:00, ו' עד כניסת השבת. ששת הימים 1.

 

• בחנות התבלינים "קפה ישראל", שפועלת כבר יותר מ־40 שנה ונמצאת במרכז המסחרי הישן של העיר, יגאל שוורץ קולה קפה על המקום לקחת הביתה, מערבב לבד שלל תבלינים, ומוכר פירות יבשים וקטניות. א'־ה' 8:00־19:30, ו' עד 14:00. העצמאות 4.

 

מורנאס עוגיות — מאפיית עוגיות שמייצרת יותר מ־30 סוגי עוגיות חמאה במילויים שונים ובעבודת יד, כולל עוגיות טבעוניות ועוגיות בריאות, עם תוספות מתחום הסופר־פוד. מייצרים כאן מארזי עוגיות לבתי מלון יוקרתיים, בתי טבע ומעדניות. יש משלוחים לכל חלקי הארץ. לאחר פסח יתקיימו במקום סיורי טעימות. לפרטים: 04-8582727.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים