yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: יאיר שגיא
    חדשות • 20.02.2021
    חוף עצוב
    מצפון ועד דרום כוסו חופי ישראל בזפת רעילה וצמיגית באסון האקולוגי הגדול שידעה המדינה • המקור: ככל הנראה אונייה שעברה לא הרחק ופלטה מאות טונות של נפט • הנזק: צבי ים, סרטנים, שושנות ים ועוד מינים רבים ובתי גידול מתו ונחרבו • "ייקח שנים לנקות את הזיהום”, אומרים ברשות הטבע והגנים. "הציבור צריך להבין שחוף הים שיגיע אליו בקיץ יהיה שונה. זה אסון בקנה מידה עולמי"
    אילנה קוריאל

    אנשי רשות הטבע והגנים עמדו אתמול לאורך החופים והביטו על הכתמים השחורים מבשרי הרעה על החול. מיטלטלים בין כאב, תסכול וזעם, הם יודעים כי לא ניתן להגזים בממדי האסון שהביאו מאות טונות הזפת שנפלטו בסוף השבוע לחופי ישראל. ייקח חודשים לנקות את הזיהום, הם אומרים, אולי אפילו שנים. "הציבור צריך לדעת שחוף הים שיגיע אליו בקיץ יהיה שונה. זה אסון בקנה מידה עולמי".

     

    עדויות ראשונות לאסון החלו לצוץ כבר ביום רביעי עם גושי הזפת הראשונים שנסחפו אל החוף. בחסות הסערה הפכה כמות הסחף הרעיל לנחשול מבהיל – בין 160 ל־170 ק"מ מתוך 193 ק"מ של חופי הים התיכון בישראל כוסו בזפת. חקירת המקור לזיהום עדיין בראשיתה, אולם במשרד להגנת הסביבה בוחנים מידע שהתקבל מסוכנות הבטיחות הימית האירופית, לפיו לוויין זיהה לפי כשבוע כתם חשוד כ־50 ק"מ מחופי ישראל, שמקורו, ככל הנראה, בנפט שנפלט בטעות או ביודעין מאונייה שעברה במקום. עשר אוניות זרות שחלפו באזור חשודות באחריות לאירוע החמור, שתיים מתוכן אף הגיעו בהמשך לנמל אשדוד.

     

    אונייה בודדת יכולה להכיל בין 2,000 ל־5,000 טונות דלק. אם מדובר במכלית נפט, המספרים עולים עד ל־250 אלף טונות. הזפת שנסחפה לחופים היא תוצר של הנפט לאחר שבא במגע עם מי הים. "הכתם השחור נמצא על הידיים של מפעילי האונייה שזיהמו את הים והחופים", אמרה אתמול השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל. "חובתנו המוסרית היא לאתר את האחראיים לאירוע ולנקוט נגדם ביד קשה".

     

    הצפון, על חופיו הסלעיים והמערכות האקולוגיות הרגישות שלו, נפגע בצורה הקשה ביותר. "ייקח עשרות שנים לשקם את הנזק", אומרת ד"ר רות יהל, אקולוגית ימית ברשות הטבע והגנים. אין צומח או בעל־חיים שלא נפגעו. אחד מהם הוא הצינוריר, חילזון נדיר שנעלם מחופי הארץ למשך 25 שנה ורק באחרונה אותר שוב. כעת יש חשש שהוא ישוב וייעלם. גם שושנות הים נלכדו תחת הזפת הצמיגית. פקחי רט"ג איתרו גנים שלמים שלהן כשהם מכוסים. "בלוטי ים, אצות, איצטלנים, צדפות וספוגים, עופות וסרטנים, כולם חסרי הגנה אל מול הזיהום. זה אסון עברונה (אירוע דליפת הנפט בשמורת עברונה ב־2014) הימי", אומרת ד"ר יהל. "מעולם לא ראיתי היקף נזק אדיר כזה". גם מנ"כל הרט"ג, שאול גולדשטיין, מסכים: "זה האסון האקולוגי הגדול ביותר שידענו".

     

    אחת האוכלוסיות שנפגעה באורח הקשה ביותר היא זו של צבי הים. כבר שנים ארוכות מתקיים בישראל פרויקט להצלתם וכעת, במחי אונייה עבריינית אחת, הוא עלול לרדת לטימיון. אל המרכז הארצי להצלת צבי ים הגיעו 12 צבים. מחיצתם לא שרד, היתר נלחמים על חייהם. מנהל המרכז, ד"ר יניב לוי: "כולם הגיעו עם זפת המכסה את הראש וחלק גדול מהגוף. זפת בעיניים, בפה, בנחיריים ובמערכת העיכול".

     

    העובדה שבמים נראים כתמי זיהום נוספים מטרידה מאוד את כל מי שפועל לניקיון החופים. גם מזג האוויר המתחמם מהווה דאגה משום שחום יהפוך את הזפת לנוזלית יותר, דבר שיקשה על אסיפתה. נחמה מסוימת ניתן לשאוב מהעובדה שנכון לעכשיו מתקני ההתפלה וחברת החשמל לא נפגעו מהזיהום.

     

    לנזק שנגרם לחופים יהיה מחיר כבד גם בכסף. בשלב ראשוני, אישר המשרד להגנת הסביבה העברת תקציבי חירום לרשויות המקומיות לטובת הטיפול באירוע.

     


    פרסום ראשון: 20.02.21 , 23:56
    yed660100