חנה ואחיותיה
וינטג' מימי סבתא, סדנאות לבישול איטלקי ויווני, חפצי בית מכל העולם, קרמיקה לנוי ולריפוי, קוסמטיקה בניחוח צרפתי, משקאות בריאות ומוצרי טבע: שיר־לי גולן בילתה יום טעים, בריא ומרתק בין מיזמי נשים הפועלים בפרדס חנה-כרכור וסביבתה
בחלומכן, אתן קונות בספונטניות כרטיסי טיסה, מזמינות צ'יק־צ'ק חדר במלון קטן במקום מרכזי אך שקט, ורגע אחר כך מסתערות על רחובות ברלין, לונדון או פריז לסופשבוע שכולו אמנות, אוכל טוב, דרינקים משובחים ושיחות צפופות. במציאות, ובכן, הימים ימי קורונה, והבירות האירופיות רחוקות מאי פעם. אבל זה לא אומר שאי־אפשר ליהנות מזמן איכות בפורמט נשי מנצח — אם ובתה או החברות הכי טובות, כמובן. כל מה שצריך, בסופו של דבר, זה להחליט על יום חופש מהעבודה, למלא את מכל הדלק, להתארגן על מוזיקה טובה לדרך ולנסוע. לאן? נסו את פרדס חנה-כרכור, למשל.
קפה כרכור: שייק ובריאות
זה המקום שבו תרצו להתחיל את היום, בשייק טעים ובריא (אנחנו הלכנו על שייק אסאי, שכלל אסאי, אוכמניות כחולות, פירות יער, בננה, אננס, תמר ואגוזי מלך והיה נפלא; מחיר כל חצי ליטר שייק הוא 34 שקל, אפשר ומומלץ לחלוק כדי להשאיר מקום להמשך) או בסלט בהרכבה עצמית (קערת סלט גדולת ממדים עולה 40 שקל; הכל יש שם, כולל שלל ירקות טריים וצלויים, אצות וקוביות טופו צלויות, עדשים מונבטות ועוד ועוד; המלצה שלנו — תבלו ברוטב האינדונזי). אחרי שסימנתן וי על סלט מתבקש, ייתכן שתרצו לדגום את המאפים המוצלחים שעשויים מקמח כוסמין אורגני (למשל, קלצונה שלוש גבינות ב־26 שקל, פיצה רגילה או טבעונית ב־20 שקל או מאפין טבעוני, למשל זה העשוי מבננה ומקשיו והוא עסיסי וכיפי, ב־16 שקל).
בצמוד לקפה נמצאת חנות הטבע שהקימה אלינור הייפלר לפני תשע שנים והיא אסתטית ועשירת היצע ולגמרי עושה חשק להצטייד בגרנולה או בניירות אפייה טבעיים, בקינוחי רואו טבעוניים, בטחינה אתיופית, בגבינות עיזים, בסבונים או בקופסאות (מתכלות) המכילות מיני אגוזים שעוברים ייבוש וטעמם מצוין. שוט קמבוצ'ה (פטרייה מיטיבה) מהחבית בשישה שקלים לפרידה מגן העדן הטבעי הזה, ואתן מלאות חיוניות לקראת המשך היום. באחריות.
• קפה כרכור, המייסדים 54, פרדס חנה־כרכור, א’־ה’ 8:00־20:00, ו’ 8:00־13:00.
הסלון: געגועים לסבתא
חנות וינטג' קטנה וצפופה בצריף צבוע כחול רומנטי, שתעורר בכן כנראה געגועים לסבתא, ממש לא משנה מאיזו עדה. יש בה שטיחים וקנקנים, מנורות וסירים, ספות וכורסאות, מפות תחרה וסרוויסים לקפה או לתה וקופסאות פח לעוגיות והכל בן 30 שנים לפחות. לרוב מדובר ביותר — למשל, ארון מטבח משנות ה־20 או ארון לחם ששימש כמזנון משנות ה־40. המחירים נעים בטווח שבין 40 שקל (לצלחת) ל־7,000 שקל (לספה משנות ה־60).
• הסלון, בית מלאכה, מתחם חקלאי פרדס חנה, ג’ 10:00־15:00, ד’ 10:00־13:00, ה’ 10:00־16:00, ו’ 9:00־12:00, 050־4660617.
אינדיגו, המרכז לעיצוב הבית: מהודו ועד רומניה
בחלל הרחב ששימש בעבר כאורווה של בית הספר החקלאי (המחיצות שהפרידו בין הסוסים עדיין שם) נמצאת הממלכה של אורנה חג'ג'. היא הגיעה לאזור עם משפחתה מקריית־שמונה לפני 25 שנה, חלשה על אימפריית מטבחים, ולפני חמש שנים הרגישה שהגיע הזמן לעשות משהו משלה. מאז, היא נוסעת ברחבי העולם (בימים כתיקונם; מהרגע שהקורונה פרצה לחיינו מדובר במסעות וירטואליים מתסכלים אך יעילים), מלקטת פריטים יפים, מייבאת אותם לכאן ומוכרת אותם לקהל הישראלי הצמא, מתברר, למנורות רשת הודיות יפהפיות מחוטי תיל, לבובות חרסינה אירופיות, לכריות נוי ולצלוחיות אינדונזיות וכו'. מימיות פח מרומניה עולות 79 שקל, מנורות עששית עולות 99 שקל, וצלוחיות — החל מחמישה שקלים. לאחרונה פתחה החנות אתר לקניות אונליין.
• אינדיגו, אורוות האמנים, פרדס חנה־כרכור, א'־ה' 18:00־10:00, ו' 15:00־9:30.
סטודיו הקרמיקה של ליאת שרון: הכל מהלב
את האנרגיה הטובה, הנינוחה והמרגיעה של בעלת הבית תרגישו מיד כשתיכנסו ותתוודעו לחיוך הרחב שלה. היא אמא לארבעה, מעצבת כלי קרמיקה ומטפלת באמנות שמאמינה שיצירה היא ריפוי. יש לה את היכולת להזכיר לנו את הכוחות הפנימיים שלנו, והיא מעידה שהאמנות היא השפה שלה עם העולם. זה התחיל, היא מספרת, כשנולד לה אח קטן, שלימים אובחן כאוטיסט, והיה נרגע כשהייתה מדרבנת אותו ליצור איתה. הם נהגו לבשל יחד, לפסל בפלסטלינה ולצבוע. התקשורת הלא־מילולית איתו בדרך הזאת, אומרת שרון, הובילה אותה ללימודי טיפול באמנות. חוץ מלטפל היא גם יוצרת, כמובן, תמיד בלבבות ("הלב הוא מנוע הפעולה שלנו", היא מסבירה), והסטודיו הנעים בפרדס חנה גדוש בכוסות, בקערות, בקנקנים, בקומקומים, בקדֵרות ובסירים מעשה ידיה (מגש — 220 שקל, קנקן — 120 שקל, קערה גדולה — החל מ־200 שקל). שרון מציעה סדנאות בנות שעתיים במחיר 250 שקל למשתתף ומפצירה לא להיבהל מהאובניים, כי "דווקא כשאת חשה חוסר אונים מול הכלי, צצה היצירה".
• ליאת שרון, לפרטים ולתיאום ביקור בסטודיו או סדנה: 054-5601969.
מסעדת טופו אן: בטעם יפני
ג'ון קמוטני הגיעה לכאן מהירושימה לפני 22 שנים אחרי שהכירה ישראלים שהיו בטיול אחרי צבא והרגישה שהיא חייבת לבקר בישראל. היא ראתה כי טוב ("אני אוהבת את זה שכמעט אין כאן גשם, שיש הרבה שמש, שהאנשים פה הם איזי גואינג", היא אומרת), חזרה ליפן כדי ללמוד לעומק את סודות הטופו וחזרה לכאן כדי להכין אותו, במו ידיה, לחובבי הצמחונות והטבעונות המקומיים. את הטעמים המוצלחים של המנות, הטבעוניות כולן, שהיא מגישה בבית האוכל הקטן הזה, למדה כשבישלה עם אמה, ולא צריך להיות טבעונית כדי ליהנות מהן. נסו למשל סונומונו (סלט אטריות זכוכית, גזר, מלפפון, אצות, שומשום, טופו ובצל ירוק, 25 שקל), אגדאשי (קוביות טופו בציפוי פריך במרק דאשי, עם פטריות שיטאקי ובצל ירוק בתוספת מחיות ג'ינג'ר וצנון, 25 שקל), או טופו אפוי (וצלוי בשום וברוזמרין, 25 שקל) בראשונות; סלט ירוק (עם טופו, אצות, רוטב סויה ושומשום קלוי, 36 שקל) או מאבו (תבשיל עשיר וחריף עם טופו טרי, טופו טחון, קישואים, שום, זרעי חילבה ושומשום ברוטב שעועית שחורה וצ'ילי אדום, שמוגש עם קערת אורז הכרחית, 45 שקל) לעיקריות; צרפו בקבוק בירת אסאי יפנית חביבה (25 שקל); קנחו בפינוק הטבעוני המושלם בטעמיו הכולל תחתית אגוזים ושיבולת שועל ושכבות של קשיו, שוקולד, אוכמניות ווניל (25 שקל) - ותרגישו כמו שאנחנו אוהבות להרגיש בסיום ארוחה, שהיה טעים אבל גם מזין, ששבענו אבל לא התפוצצנו. המסעדה פועלת כעת במתכונת איסוף עצמי.
• טופו אן, דרך העצמאות 74, בנימינה, ב'־ה' 21:00־12:00, ו' 16:00־9:00.
אינס - קוסמטיקה טבעית: בניחוח צרפתי
הקליניקה של איריס רוקח־דור בכרכור תיקח אתכן במסלול המזורז לפרובנס הנחשקת. משהו בגינה המטופחת אך הטבעית, במראה האלגנטי של רוקח־דור עצמה ובעיצוב של הקליניקה — מסגיר את העובדה שהיא למדה בצרפת ומצרפת לא מעט. וטוב שכך. היא התחילה בקטן, לפני 20 שנה, וטיפלה בנשים בחדר בביתה. רק אחרי גירושיה הגשימה את החלום ויצרה למענה ולמען לקוחותיה את המקום הנעים הזה שבו היא רוקחת פורמולות ומוכרת אותן, וכמובן מטפלת. בעבר היא ייצרה את המוצרים בעצמה, כיום היא משגרת את הפורמולות למפעל שמייצר מהן את הקרמים ואת שאר תכשירי הטיפוח עבורה. יש כאן סבונים נוזליים ומוצקים, מקציפים לאמבטיה, מסכות פנים וקרמים ליום וללילה, לפנים ולגוף, והם מכילים תמציות ארומטיות ושמנים צמחיים ואתריים שהיא מייבאת מצרפת ומגרמניה, חמאת שיאה, חומצה היאלורונית ועוד. קרם הגנה עולה 180 שקל, ספריי גוף מרענן עולה 68 שקל ומסכה לפנים — 159 שקל. אבל כדי להתמכר לשיטת הטיפול שרוקח־דור מציעה כדאי להתחיל בטיפול פנים, שעלותו 330 שקל.
• אינס, לתיאום ביקור או טיפול: 054-7960112.
המטבח - סדנאות בישול, אפייה וקייטרינג: צחוק צבאי קצר
נכון, יצאתן ליום חופש והדבר האחרון שבא לכן הוא להיכנס שוב למטבח. אבל המטבח המאובזר היטב ורחב הידיים של נורית אלפנדרי לא דומה למה שיש לכן בבית, ואלפנדרי תגרום לכן לצחוק לא מעט וגם ללמוד דבר או שניים שלא ידעתן. אחרי שנים ארוכות כקצינה בשירות קבע בצה"ל אלפנדרי הלכה ללמוד קונדיטוריה, עברה שלל סדנאות בישול ופתחה קייטרינג קטן בבית. היא חלמה על מקום גדול שיאפשר לה להציע סדנאות לאחרים אבל חששה עד שבעלה, היא מספרת, אמר לה: "אם לא תעשי את זה — תמותי אומללה, ואני רוצה אישה שמחה". וזה קרה. במטבח הגדול הזה שלה, שלו כשרות חלבית, היא מציעה סדנאות קינוחים ולחם, בישול איטלקי ובישול יווני ובעיקר את חדוות הבישול והאפייה המידבקת שלה. לפעמים היא עצמה מנחה את הסדנה, לפעמים היא מארחת שפים. זה תמיד נפתח ביין ובפוקצ'ות לחימום האווירה, זה תמיד נגמר בארוחה דשנה, והבונוס האמיתי — יהיה מי שינקה אחריכן. מועדי הסדנאות מתפרסמים בדף הפייסבוק של המטבח ועלותן 320 שקל למשתתף; סדנה פרטית תעלה 1,800 שקל לעד שבעה משתתפים (ו־250 שקל לכל משתתף נוסף). הסדנאות מתקיימות בקפסולות, ברוח הימים האלה; כן נוספו סדנאות בישול בזום, ואפשר לשכור את החלל כחדר פרטי וליהנות מארוחה חלבית מעשה ידיה של אלפנדרי.
• המטבח, מרכז מסחרי צומת גן שמואל, לפרטים: 050-5228142.

