yed300250
הכי מטוקבקות
    |
    חדשות • 09.03.2021
    רגעי ההכרעה
    נתניהו חורש את הארץ • לפיד מכוון ליותר מ־20 מנדטים • סער נלחם בסקרים • ובנט שומר את הקלפים קרוב לחזה • הספירה לאחור החלה: בעוד שבועיים בדיוק ילכו אזרחי ישראל לבחירות בפעם הרביעית תוך פחות משנתיים • אלו האתגרים הגדולים של המפלגות המתמודדות לכנסת ה־24
    יובל קרני

    אחרי שנתיים של משבר וכאוס מתמשך, בעוד 14 יום בדיוק ייפתחו הקלפיות לסבב רביעי במספר. הפעם ינסו אזרחי ישראל להכריע בין שלוש אפשרויות שמונחות על השולחן: ממשלה בראשות בנימין נתניהו, ממשלה בראשות מועמד אחר מגוש הימין־מרכז (סער, בנט, לפיד), או חלילה בחירות בפעם החמישית, ככל הנראה בקיץ. בנוסף לאי־הוודאות הפוליטית מרחף כעת סימן שאלה גדול שיכול להשפיע על התוצאות: אחוז ההצבעה.

     

     

    המרדף של נתניהו

    ראש הממשלה נתניהו עומד בפני מערכה שעשויה להכריע את עתידו הפוליטי. לראשונה מאז 2009 מתמודדים מולו שני מועמדים לראשות הממשלה שבאים משורות הימין: סער ובנט. במערכות הבחירות האחרונות הם היו חלק מבלוק הימין־חרדים, אלא שהפעם כללי המשחק השתנו והם בקבוצה היריבה. עם זאת, כחלק מהאסטרטגיה שלו נתניהו בוחר להתמקד כרגע רק בלפיד.

     

    ההערכות במערכת הפוליטית הן כי אם נתניהו לא ישיג 61 מנדטים וייכשל בפעם הרביעית בהרכבת הממשלה – יהיה סיכוי להחליף אותו. אתגר נוסף של נתניהו הוא לדרבן מצביעים להגיע לקלפיות מתוך חשש כי חלק ממצביעי הליכוד אדישים בגלל משבר הקורונה. לשם כך, ביום חמישי החל ראש הממשלה במרתון של כ־40 כנסים פוליטיים ברחבי הארץ.

     

    ה פלונטר של לפיד

    בשבועות האחרונים ממעט לפיד להתראיין  ולתקוף את יריביו הפוליטיים. בניגוד לפעילות של נתניהו בשטח, לפיד מקיים לפחות ארבעה כנסי זום בשבוע עם כאלף משתתפים בכל פעם. האתגר הגדול של יו"ר יש עתיד הוא "לשתות" קולות ברגע האחרון על מנת לקבל 20 מנדטים ויותר. מטרתו, כאמור, היא לקבל את הלגיטימציה והמנדט להרכבת הממשלה הבאה.

     

    אלא שלא הכל כל כך פשוט. לפיד נמצא בפלונטר שלא היה כמותו: יש עתיד היא המפלגה השנייה בגודלה אחרי הליכוד, אבל ללא בנט וסער הוא לא יכול להרכיב את הממשלה. בנוסף, החשש במטה של לפיד הוא שמצביעים בערים הגדולות לא יגיעו לקלפיות ולכן הם יאבדו קולות דווקא במעוזים החשובים שלהם כמו תל־אביב.

     

    האתגר של סער

    גדעון סער חולל את השבר הגדול בגוש הימין לאחר שפרש מהליכוד והכריז על התמודדות מול נתניהו. המהלך של סער מקשה מאוד על נתניהו לקבל את המנדט ה־61 להרכיב את הממשלה. לכן האתגר של סער הוא כפול: לעצור מומנטום של ירידה בסקרים ולשכנע כי הוא היחיד שיכול להרכיב את הממשלה הבאה, גם אם הוא לא יעמוד בראשות המפלגה הגדולה. כעת, לאחר שהכריז כי לא יצטרף לממשלה בראשות נתניהו, עליו לשמור על 4-3 מנדטים שעברו אליו מבוחרי הליכוד ולשכנע אותם שלא יקים ממשלה עם השמאל, כפי שנתניהו טוען. סער אמנם נתפס כאיש ימין מובהק, אפילו ימינה מנתניהו, אבל החלפתו של ראש הממשלה תאלץ אותו להכניס גם שותפים מהשמאל (כמו מפלגת העבודה ומרצ), או לחילופין תחייב אותו להביא את החרדים להיות שותפים בממשלתו למרות שחתמו על "הצהרת נאמנות" לנתניהו.

     

    המשחק של בנט

    עד כניסתו של סער למרוץ על ראשות הממשלה היה בנט המועמד המוביל בימין להחליף את נתניהו וגם נסק בסקרים. אלא שכעת פיצול הקולות בינו לבין סער גרם לימינה לרדת בסקרים, כך שבנט לא מצליח להתקרב למספר המנדטים שעשויים להציב אותו כמועמד טבעי לראשות הממשלה. עם זאת, בנט הוא היחיד שמשחק בשני המגרשים – גם במחנה נתניהו וגם במחנה להחלפתו, כך שכוחו הפוליטי אחרי הבחירות יכול להיות משמעותית גדול יותר מכוחו האלקטורלי. האתגרים הגדולים של בנט הם להישאר לשון המאזניים וכמובן לעקוף את סער במספר המנדטים.

     

    מבצע עידוד הצבעה

    בפני יו"ר המפלגה איימן עודה עומד אתגר שלא ידע כמותו בעבר: לדרבן את הציבור הערבי לבוא להצביע ולנסות להדביק את הפער העצום בין מספר המנדטים שיש למפלגה כיום (15) לבין המספר הצפוי לה על פי הסקרים (9). עודה מתמודד מול פילוג פנים

     

    ־מפלגתי בעקבות פרישתו של יו"ר רע"מ מנסור עבאס והחלטתו להתמודד באופן עצמאי. אתגר נוסף הוא למנוע זליגה של מנדטים לליכוד בעקבות הקמפיין של נתניהו בערים וביישובים הערביים.

     

    נאמנות מוחלטת לליכוד

    ש"ס היא אחת המפלגות היציבות במערכת הפוליטית וכמעט שאינה מושפעת מאירועים פוליטיים בתקופת מערכת הבחירות. האתגר של יו"ר המפלגה אריה דרעי הוא לשמור על כוחה של ש"ס כפי שהיה בבחירות הקודמות. דרעי נחשב היום לשותף הפוליטי הכי נאמן שיש לנתניהו.

     

     

    מבחן הנאמנות

    יו"ר המפלגה אביגדור ליברמן צריך לשכנע את בוחריו (שוב) להצביע עבורו למרות שלא הצליח בפעמים הקודמות למנוע מנתניהו להרכיב את הממשלה. ליברמן עומד באופן יציב על

     

    8-7 מנדטים, והאתגר שלו הוא למנוע שחיקה בכוחה של המפלגה בסבב בחירות רביעי. האתגר המרכזי הוא להביא את ציבור תומכיו לקלפיות ביום הבחירות.

     

    לשמר את הסקרים

    האתגר המשמעותי של יו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי כבר מאחוריה: היא שיקמה את מפלגת העבודה, הרימה אותה מעל לאחוז החסימה והפכה אותה למפלגה רלוונטית בבחירות הקרובות. העבודה זוכה כעת בסקרים ל־7 מנדטים, והאתגר הגדול יהיה לשמור על המספר הזה. מיכאלי גם תצטרך להתמודד עם האמירות השנויות במחלוקת שהשמיעה מועמדת מספר 7, איבתיסאם מראענה, כדי למנוע מבוחרים מסורתיים של המפלגה להצביע לכחול לבן או ללפיד.

     

     

    סכסוכים בצמרת

    יהדות התורה נחשבת מפלגה יציבה בבחירות, אבל עם הצטרפותה של הציונות הדתית החלה זליגה של מצביעיה למפלגתם של סמוטריץ' ובן־גביר, המייצגים גם את הזרם החרד"לי. היריבות והסכסוכים הפוליטיים בתוך יהדות התורה גוררים מתיחות גדולה בצמרת וכן לכעס גדול של תומכים

     

    הטוענים כי המפלגה לא נלחמה מספיק בהגבלות נגד פתיחת בתי כנסת ומוסדות לימוד חרדיים בתקופת הקורונה. האתגר החשוב מבחינתם: עצירת הסחף והתייצבות על 8-7 מנדטים.

     

    סכנת הקו האדום

    יו"ר כחול לבן הצליח למצב את מפלגתו הרחק מאזור אחוז החסימה, אך זה עדיין צריך להטריד אותו. על פי טענות שונות במערכת הפוליטית, מצביעי ליכוד הביעו תמיכה בכחול לבן בסקרים כדי שגנץ יעבור לכאורה, אבל ייפול בקלפי. אין לשמועה הזאת הוכחה, אבל האתגר של גנץ יהיה אחד: לשכנע כי הוא היחיד שיכול לעצור את נתניהו.

     

    למנוע שתיית קולות

    הציונות הדתית של סמוטריץ', בן־גביר ומפלגת נועם מקבלת בסקרים 4 מנדטים וזוכה גם לתמיכה של מצביעים חרדים. ועדיין האתגר הגדול של סמוטריץ' הוא להבטיח שמפלגתו תעבור את אחוז החסימה ולמנוע "שתיית" מנדטים ברגע האחרון על ידי נתניהו. לנתניהו אמנם אין אינטרס לגזול קולות ממפלגת הימין שלצידו, אבל בימים האחרונים של הבחירות ישנן מגמות שלא תמיד ניתן לצפות.

     

    רע"מ לבד במערכה

    יו"ר רע"מ מנסור עבאס גרם לפילוג הרשימה המשותפת והחליט לצאת לדרך פוליטית לבדו. מפלגת רע"מ נמצאת על גבול אחוז החסימה, לרוב מלמטה. האתגר של עבאס הוא להצליח לעבור את אחוז החסימה אך גם להוכיח כי אין לו התחייבות לתמוך בנתניהו בהקמת הממשלה, כפי שטוענים מתנגדיו הפוליטיים במגזר הערבי. עבאס לא הכחיש באופן חד־משמעי את הטענה הזו.

     

    על סף תהום

    מרצ היא הנפגעת העיקרית מהצלחתה הגדולה של מפלגת העבודה. מה שהוכיח כי בבחירות הקרובות אין באמת מקום לשתי מפלגות שמאל קלאסיות. האם מרצ תשלם מחיר על ההחלטה? ייתכן שכן. על כתפיו של יו"ר המפלגה, ניצן הורוביץ, מונח האתגר משמעותי ביותר: לצלוח את הבחירות בשלום ולעבור את אחוז החסימה. אם מרצ תיכשל - המשמעות ברורה: חיזוק גוש הימין ונתניהו.

     

    לפרוש או להישאר

    יו"ר המפלגה הכלכלית ירון זליכה טען כי מפלגתו תקבל בבחירות 8 מנדטים וכי הוא יהיה שר האוצר הבא של מדינת ישראל, אולם מפלגתו היא הרחוקה ביותר מאחוז החסימה. עם זאת, זליכה הצהיר אתמול כי אין בכוונתו לפרוש מהמרוץ.

     

    yed660100