"זאת בושה שאנחנו לא יכולים להצביע"

בשלוש מערכות הבחירות האחרונות התקשו אזרחים הסובלים ממוגבלות לממש את זכותם הדמוקרטית ולהצביע • עד כה, לא נעשה שינוי משמעותי כדי להנגיש את הקלפיות בבחירות הקרובות • וועדת הבחירות: “פועלים לשיפור המצב”

מצוקת הנגישות בקלפיות בישראל ידועה כבר שנים רבות – ובכל זאת המדינה לא עשתה הרבה כדי להפוך את פעולת ההצבעה הבסיסית כל כך – לנוחה יותר עבור בעלי מוגבלויות.

 

ביום הבוחר, נאלצים כ־1.3 מיליון אזרחים ישראלים עם מוגבלויות שונות להתאמץ כדי לממש את זכותם הדמוקרטית ולשלשל פתק לקלפי. חלקם מחליטים לוותר מראש על המשימה הקשה, אחרים נאבקים כדי להצליח להצביע, ומה שמשותף לכולם היא תחושת התסכול והעלבון מהמדינה ששוב ושוב לא סופרת את הקול שלהם.

 

"הקושי שלי מתחיל עם כניסתי לקלפי", מספר דרור כרמלי (56), תושב אשדוד הסובל מעיוורון. "אין בארץ קלפיות מתאימות לעיוורים. אני נאלץ להיעזר באדם רואה כדי לבחור את הפתק ולהכניס אותו למעטפה, ונשללת ממני הזכות שהבחירה שלי תהיה חשאית. איך יכול להיות שבשנת 2021, בטח בישראל מדינת 'הסטארט־אפ ניישן', לא מוצאים פתרון הצבעה לאנשים עם עיוורון? עדיין עובדים עם פתקים וקרטונים כמו בימי הביניים. אני כועס, מתוסכל ומאוכזב".

 

מניתוח נתונים שבידי עמותת "נגישות ישראל" עולה כי מתוך כ־12,128 קלפיות בכל הארץ, רק בשליש קיימת נגישות לאנשים עם מוגבלות פיזית. "יש לי מחלה גנטית שנקראת דיסאוטונומיה משפחתית ואני סובלת מקשיים ביציבה", מספרת נורית פלג־וולברג (44) מאזור. "לבד לא הייתי מסתדרת בקלפי, זה מחדל שאדם מבוגר לא יכול ללכת להצביע לבד. הקלפי שלי נחשבת נגישה, אבל היא לא נגישה לאנשים במצבי. זאת בושה שאנחנו לא יכולים להצביע בלי להיות תלויים באחר".

 

צילום: שלו שלום
צילום: שלו שלום

 

 

“כל כך הרבה שנים לא משדרגים את הנגישות בקלפיות, זה שערורייתי”, מוסיף אדי אמיגה (47) מירושלים. אדי הוא נכה צה"ל, שנפצע לפני 28 שנים בלבנון. "מטען צד התפוצץ על הכוח שלנו. מאז אני משותק ברגליים ובחלק משרירי הידיים. זה מרגיש שמזלזלים בנו, בקלפי הנגישה שאני מגיע אליה יש שולחנות לא מתאימים לכיסא גלגלים וזה מקשה עליי, בנוסף בגלל שיש לי מוטוריקה מוגבלת בידיים קשה לי לקחת את הפתק שאני רוצה. עבורי הצבעה זו ממש טרחה וטרדה, והייתה פעם אחת שוויתרתי על הצבעה”.

 

מוועדת הבחירות נמסר: "הוועדה רואה חשיבות ממדרגה ראשונה בהנגשת הליך הבחירות לבוחרים עם מוגבלות. תעיד על כך העלייה המתמדת במספר הקלפיות הנגישות. הוועדה פונה לרשויות המקומיות שיכשירו ויתאימו כמה שיותר מבני ציבור לבעלי מוגבלויות, ואף הציעה סיוע כספי מטעמה".

 

-
-

 

נורית פלג וולברג
נורית פלג וולברג

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים