yed300250
הכי מטוקבקות
    ד"ר נסרין חדאד חאג' יחיא
    חדשות • 25.03.2021
    עכשיו נזכרתם?
    הציבור הערבי קרוב יותר למרכז־שמאל, אבל קולותיו עשויים להעניק את השלטון היישר לידיהם של תומכי הסיפוח
    ד"ר נסרין חדאד חאג' יחיא

    בחיים, בוודאי אלו הפוליטיים, טיימינג הוא שם המשחק. אלא שנראה שמחנה המרכז־שמאל בישראל לא ניחן בו, בלשון המעטה. דווקא כשהציבור הערבי הגיע לשיא כוחו האלקטורלי, בבחירות הקודמות, מה שיכול היה לסייע למחנה המרכז־שמאל להקים ממשלה, המצב הזה לא נוצל.

     

    כעת מי שעשוי ליהנות מתמיכת הקולות הערביים בדרך להקמת הממשלה הוא דווקא המחנה הנגדי, שמוכן לשקול ברצינות שיתוף פעולה עם הפלגים השמרניים והאדוקים ביותר בחברה הערבית. לא צריך אוזן מוזיקלית מיוחדת כדי לשמוע את המנגינה הבוקעת מפיו של השר צחי הנגבי, שכנראה מדבר לא רק על דעת עצמו ביחס לממשלה העתידית.

     

    במצב הפוליטי בו אנו נתונים בכל הנוגע לפוליטיקה הערבית ישנן כמה אנומליות שפועלות במקביל. האחת נוגעת לשיעור ההצבעה הנמוך. על פי הנתונים, כמחצית מהחברה הערבית לא יצאה להצביע. כן, למרות החיזורים יוצאי הדופן של כמעט כל הפוליטיקאים. הציבור הערבי נשאר בבית למרות שלכאורה לראשונה משני צידי המתרס לא הכריזו עליו כפסול חיתון. הימין מיתן מאוד את ההסתה כלפי נבחרי הציבור הערבים, ומחנה המרכז־שמאל הצהיר בריש גלי על לגיטימיות השתתפותו הפוליטית. אנומליה שנייה היא העובדה שהציבור הערבי (כולל רע"מ) קרוב בעמדותיו הרבה יותר למרכז־שמאל מאשר לימין הקיצוני (למעט בעמדות ביחס לסוגיית מעמד האישה והלהט"ב) — אך כעת קולותיו עשויים להעניק את השלטון היישר לידיהם של תומכי הסיפוח וח"כים גזענים מהימין.

     

    אכן, הציבור הערבי התאכזב מהתפרקות הרשימה המשותפת ומהרפש שזרקו המפלגות שהרכיבו אותה זו בזו. יחד עם זאת, מי מקרב הציבור היהודי שיקפוץ ויטען כי תוצאות הבחירות משקפות את המיאוס של הציבור הערבי מנבחריו המסורתיים - טועה ומטעה. הציבור הערבי יודע היטב כי חברי המשותפת פעלו ללא לאות למענו, כפי שעולה מנתוני "יוזמות אברהם" שפורסמו לאחרונה. רובן המכריע של הצעות החוק של חברי הכנסת הערבים עסקו בנושאים פנים־ערביים ונועדו לשפר את איכות חייהם ולצמצם את אי־השוויון. אמנם ההצלחה הייתה מוגבלת, אך המאמץ ניכר. שיעור ההשתתפות הנמוך בא לאותת לפוליטיקאים שהעמידו עצמם כמועמדים לראשות הממשלה כמתחריו של בנימין נתניהו — נפתלי בנט וגדעון סער — כי כל זמן שלא נרגיש שותפים מלאים במערכת הפוליטית, ולו בעירבון מוגבל, נרגיש שקולנו חסר משמעות וננהג בהתאם. אמנם תובנה זו אינה אלא חוכמה בדיעבד, אך התקווה הינה שמנהיגינו — בשונה ממי שמפרשים את המציאות הפוליטית בדיעבד - יעצבו אותה מלכתחילה אחרת.

     

    ד"ר חאג' יחיא היא שותפה בקרן פורטלנד וראש התוכנית לחברה הערבית במכון לדמוקרטיה

     

    yed660100