חג לחובבי הטבע: זוג עיטים ניציים שב לקנן בגליל אחרי עשרות שנים שבהן העוף הדורס נעלם מהאזור
תושבים חדשים הגיעו לגליל, והשמחה בקרב חובבי הטבע רבה: לאחרונה גילו אנשי רשות הטבע והגנים זוג עיטים נוסף שחזר לקנן בגליל, אחרי 50 שנה שהמין הזה נעדר מחבל הארץ הצפוני.
בישראל נותרו כיום רק 20 זוגות של עיטים ניציים, אחרי שלפני פחות מעשור אוכלוסייתם ירדה לשפל של 13 זוגות בלבד. שניים מבין הזוגות עברו לגליל בשנים האחרונות, ועתה נמצא כאמור קן שלישי. הדיירים הם אח ואחות צעירים יחסית שבקעו בקן במקום אחר.
העלייה במספר העיטים הניציים באה הודות לפרויקט פורשים כנף, שבמסגרתו משוחררים עיטים צעירים מגרעין הרבייה בחי־בר כרמל. אבל למרות זאת העיט הניצי ממשיך להיות בסכנת הכחדה, בעיקר בגלל חמיסת קינים (במיוחד ביהודה ושומרון), פעילות כלי טיס, הפרעות מצד מטיילים והתחשמלות מעמודי חשמל, שלפי ההערכה פוגעת בלפחות 60% מהעיטים הצעירים (בשנים האחרונות התחשמלו בין שישה לשמונה עיטים ניציים בשנה).
הקן של הזוג הצעיר בגליל הוא סיבה לאופטימיות. "אנחנו רואים התאוששות אחרי שבגליל הם נכחדו כמעט לגמרי בשנות ה־70 של המאה ה־20", הסביר אקולוג העופות ברשות הטבע והגנים, ד"ר אוהד הצופה. "רק לפני חמש שנים התחלנו לראות נוכחות בגליל של עיטים ניציים שהוטבעו. להפתעתנו, השבוע גילינו את הקינון לאחר שהמשדרים גילו לנו את מיקומם".
על מנת להגן על העיטים מהתחשמלות יש צורך בהשקעה של 12 מיליון שקל, וד"ר הצופה קורא "להקצות לזה תקציב ייעודי כדי שניתן יהיה לבצע את המיגון מהר, אחרת אנחנו עלולים לאבד את העיטים". מחברת החשמל מסרו: "הנהלת החברה אישרה תוכנית שתכפיל את מספר העמודים הממוגנים מדי שנה, עם יעד של 1,000 עמודים ממוגנים בתוך חמש שנים. במקביל, הארגונים הירוקים פועלים בתיאום עם החברה לקידום תוכנית מיגון מקיפה שתובא לאישור הרגולטורים".

