צונן בעמק

מיקב טוליפ המעסיק אנשים עם צרכים מיוחדים, דרך חוות היקב האקולוגי בציפורי והחנות ליינות אירופיים בתמרת, ועד יקב קטרון המסוגנן בהושעיה: סיור של יומיים בשבעה יקבים בעמק יזרעאל והגליל התחתון, כולל ביקור במעבדת שוקולד, ארוחת שף, ואינסוף נוף של מרחבים ירוקים (וגם מה כדאי לקנות הביתה) | ענת לב־אדלר

כשחושבים על סיור יקבים מקומי, בלוטות הטעם מכוונות אוטומטית לרמת הגולן. ולכן גם אנחנו, חובבי יין מושבעים, הופתענו מכך שאפשר להתגלגל בין חביות גם בדרכים הצדדיות של עמק יזרעאל והגליל התחתון. עברנו שבעה יקבים (וגם כמה מקומות של אוכל טעים) ב־48 שעות, ושמחנו לגלות שהעמק הוא לא רק תחנת מעבר אל הכנרת והחרמון, אלא מקום שאפשר לשהות ולהשתהות בו. ועד שיהיו שאטלים שיסיעו את הלוגמים מיקב ליקב, הקפידו על נהג תורן מתחלף — עוד סיבה לכך שאת הטיול המוצע כאן עדיף לפרוס על פני יותר מיום אחד.

 

היום הראשון:

 

יקב טוליפ, כפר תקווה

 

250 בוגרים עם צרכים מיוחדים מתגוררים בכפר תקווה, שבו שוכן גם יקב טוליפ הוותיק שהמוטו שלו הוא "תוויות מדביקים על יין ולא על אנשים". בחצר היקב, הצופה אל קריית טבעון, תשמעו על החזון של משפחת יצחקי, שמחבר בין חקלאות ועשייה חברתית. 330 אלף בקבוקים מייצרים פה בשנה, וטעימה מהם נערכת מול הנוף היפה, או בחלל הפנימי הגדול והמעוצב, כשתושבי כפר תקווה מגישים אל השולחנות את הבקבוקים ואת הכיבוד, וגם עוסקים בעבודות שוטפות ביקב. רצוי להגיע מוקדם ולאכול כאן ארוחת בוקר שתרפד את הבטן לקראת היום המצפה לנו. ואכן, את טעימת היינות מלווה בארוחה קלה של לחמים, ירקות, מאפים, מטבלים וכמובן גבינות ממחלבת ברקנית הוותיקה, שהיא עוגן קולינרי מקומי. במהלך הטעימה לומדים על הסדרות השונות של היקב, כולל אלו של יקב הבוטיק "מאיה", שגם הוא של משפחת יצחקי וגם הוא בכפר תקווה, ויינותיו מבוססים בעיקר על זני סירה, מורבדרה וקריניאן, החביבים עלינו מאוד.

 

מחיר: 130 שקל לאדם לטעימה של חמישה סוגי יינות וארוחה קלה.

 

איזה בקבוק קונים הביתה: מיקב מאיה: בלנד ים תיכוני. מטוליפ: רוזה נהדר, או סירה רזרב.

 

לפרטים: https://tulip-winery.co.il/

 

 

יקב שדות, שדה יעקב

 

מושב שדה יעקב הוקם בשנת 1927 על ידי חלוצים ועובדי אדמה שומרי מצוות. במושב יש מטעים, בתי בד, מחלבות, גידולי שדה וגם את יקב שדות המשפחתי, שצופה אל חלקת נוף שמרחיבה את הנשמה ואת הנשימה.

 

סביב שולחן במרפסת הטובלת בשדות העמק, רועי לוי, שעבד ככלכלן במרכז הארץ אבל חזר לפני עשור לנהל את העסק המשפחתי, מסביר על כרמי היקב שכוללים חמישה זנים — סירה, פטיט סירה, שיראז וטמפרניו באדומים, ומוסקט קנלי בלבנים. הכרמים ניטעו כאן ב־2009 ומאז מניבים כ־8,000 בקבוקים בשנה במה שנקרא Estate Winery — יקב שמייצר יין רק מכרמים שנטועים בסביבתו. מרכז המבקרים פועל גם כמסעדה, המארחת קבוצות ומשפחות וגם אירועי יין ושוק איכרים. אפשר גם לקחת סל פיקניק בהזמנה מראש ולרדת אל מאגר המים הסמוך. אל תוותרו על רכישת שמן זית מבית הבד של משפחת הלפרן במשק מולר במושב.

 

מחיר: סיור בכרם וביקב וטעימת חמישה סוגי יינות - 45 שקל, שמתבטלים בקניית יין הביתה.

 

איזה בקבוק קונים הביתה: טמפרניו.

 

לפרטים: https://sadot-winery.com/

 

|
|
 

Touch by Fusion, תמרת

 

בשונה מכל התחנות במסע שלנו, זהו לא יקב, אלא חנות יין שנמצאת בביתה של משפחת יצחקי בתמרת. דורון, האח הבכור לבית יצחקי, היה הבעלים והיינן הראשון של יקב טוליפ. היום היקב המשפחתי טוליפ שייך לאחיו (לדורון יש רק חלק קטן בו), ודורון מייצר את היינות שהוא אוהב במרחבי היין באירופה, מתוך רצון להציע לקהל הישראלי יין מאזורי הגידול הטובים בעולם, עם טאץ' של יינן ישראלי ובמחיר הוגן. יצחקי, בעל תואר שני בייננות, בוחר את הענבים שמהם מיוצר היין שלו רק משנים שבהן הבציר היה מעולה. בסופי שבוע הוא נוסע ליקבים שעימם הוא עובד באירופה כדי לטפל ביין, מביא איתו בקבוקים חזרה לארץ, ועורך במטבח המשפחתי - על מגשים של דגים מעושנים, גבינות, ירקות וקרקרים - טעימה מפרי עבודתו: ריזלינג אגדי בבקבוק ארוך צוואר מאזור הריינהאסן שבגרמניה, רוזה בעל צבע וטעם מושלמים שעשוי מבלנד של מורבדרה, גרנאש, סירה וסנסו מעמק הרון בצרפת, בלנד GSM — גרנאש, סירה, מורבדרה — קלאסי ואיכותי מצרפת ועוד.

 

לאורך הטעימה דורון מפליא במידע ובסיפורי יין שתרצו לשמוע מהם עוד ועוד. מבעד לחלון המטבח שבו אנחנו יושבים נשקפת החצר רחבת הידיים שבה נערכות חגיגות הבציר, אז שמח כאן במיוחד, וכן טעימות יין לצד הרצאות שמעביר דורון. את האירועים מלווים היינות של בעל הבית ומנגלים שעליהם רוחשות נקניקיות בעבודת יד. מי שנכח באירועים הללו אומר שהם בלתי נשכחים. אנחנו הבטחנו לחזור.

 

מחיר: 120 שקל לאדם לאירועי הנקניקיות והיין, אכול ושתה כפי יכולתך, בתשלום והרשמה מראש.

 

איזה בקבוק קונים הביתה: ריזלינג.

 

לפרטים: www.fusionwines.co.il/, 054-4730430

 

אורה שוקולד, תמרת

 

אחרי כל היין והגבינות, החך מתאווה להפוגה מתוקה, ואנחנו עוצרים אצל אורה שביט, שוקולטיירית ותיקה שלמדה אצל אמן השוקולד הפריזאי ז'אק ז'אנה וכיום מיישמת ומוכרת את כל הטוב הזה במעבדת השוקולד במטבח שלה. אנחנו יושבים מול חלונות הממסגרים את הצמחייה המשתוללת באביב, ומסביבנו מדפים עמוסים בחומרי גלם. אורה מגישה לטעימות קליפות ופלחי הדרים מצופים שוקולד מריר, פרלינים ממולאים במרציפן ובהל, בקפה ובקוקוס, בפסיפלורה ובפירות יער, וגם עיגולי שוקולד בציפוי קריספי, והעושר אין לו סוף. אפשר לקבוע גם סדנה (שלוש שעות ומקסימום שישה משתתפים) שבמהלכה מכינים שוקולד שלוקחים איתכם הביתה.

 

מחיר סדנה: 300 שקל לאדם, ומקבלים את כל השוקולד שמכינים.

 

מה קונים הביתה: הדרים ומרציפן מצופים בשוקולד.

 

לפרטים: 052-3721673.

|
|
 

ומה אוכלים?

 

אם חישבתם נכון ולא הגזמתם עם הגבינות והקרקרים, ואם השוקולד פתח לכם את התיאבון, זה הזמן לנשנש משהו קטן, ולא להגזים, כי בערב עוד צפויה לנו ארוחה אצל השף דורון בר און.

 

פיצה: במסעדת "ללה" במתחם תחנת הדלק שריד הפיצות שוות עצירה. להזמנות: 04-6444030.

 

המבורגר: בכניסה לקיבוץ יפעת הקים איתמר שרעבי פוד־טראק מגניב שמוציא 300 המבורגרים ביום: 110 גרם בשר, בלחמניות שנוח להחזיק ולחסל בשלושה־ארבעה ביסים, עם צ'דר, חרדל ומיונז - 29 שקל והבטן מרופדת להמשך המסע. לפרטים: 054-4747650.

 

קפה: בקיבוץ מרחביה, שם התגוררה בעבר הרחוק לפרק זמן קצר גם ראש הממשלה גולדה מאיר, שוכן בית הקפה "גולדה בחצר", במה שהיה פעם בית הילדים. אחרי הקפה צאו לשוטט בחצר מרחביה, שמבחינה היסטורית לא נופלת בחשיבותה וביופייה מחצר כנרת וחצר דגניה, וחלק מהבתים בה שופצו בצורה מרשימה. במקום גם חנות סבונים בעבודת יד על בסיס שמני זית וקוקוס, אם אתם בעניין. לפרטים: 052-3767150.

 

יקב סריג, מרחביה

 

נסגור את היום בביקור במזקקה וביקב של משפחת סריג במושב מרחביה. אמיר סריג, דור רביעי לחקלאים ובנו של מומחה הכרמים ד"ר פיני סריג, מספר שהגפנים שניטעו כאן בשנת 1995 הם תולדה של אִקלום זני ענבים שאוהבים תנאי חום — רוסאן בלבנים, גרנאש לרוזה, ובאדומים: בלנד GSM שמלווה את היקב מהיום הראשון, והוא גם היין הנמכר ביותר כאן (וטעים מאוד!). עוד תטעמו פה אדומים על בסיס מרסלאן שאוקלם כאן לפני כמה שנים, וזן שהובא מאזור הפירנאים ונקרא טנאט. את רוב התוצרת מספקת המשפחה ליצרנים גדולים, ומותירה לעצמה כמות לייצור של 6,000 בקבוקים בשנה. וגם כהילים עוברים במזקקת האלמביק המשפחתית, ובהם גראפה מעוגלת וזהובה מיין נקי ולא מקליפות וגרעינים, וכן ג'ין וערק — עשבוניים כל אחד בדרכו ואוצרים את טעמי השטח, מאזוב ועד רוזמרין.

 

מחיר: טעימות חינם בתיאום מראש.

 

איזה בקבוק קונים הביתה: גראפה.

 

לפרטים: www.sarig33.com

 

 

iCOOK, היוגב

 

זה הזמן להודות לנהג התורן, שמכוון את המכונית אל עבר המקום שבו תבחרו ללון. אנחנו התמקמנו באירוח הקיבוצי של קיבוץ מזרע, בצימרים פשוטים ונקיים עם מרפסת שצופה אל הדשא, הערסלים ושדות העמק. שעת בין ערביים ואנחנו כמהים למקלחת ולמנוחה קצרה מול המרחבים העוטים את כסות הערב. עוד מעט נמשיך לאטליֶה של ענת ודורון בר און במושב היוגב, לארוחת טעימות מרעננת ולא גדולה, לסיומו של היום.

 

את הדרך למושב היוגב אנחנו עושים כשפנסי הדרך הם שרשרת לאורך הכביש החשוך. שימו בווייז מושב היוגב וחפשו שלטים שמובילים אל iCOOK - מתחם אירוח רחב ידיים ומאובזר לעילא שבו מתקין השף בר און את הארוחות לעיני האורחים, שיושבים סביב שולחנות גדולים ושמחים. המנות מבוססות חומרי גלם מקומיים שמתחלפים לפי עונות השנה - לחם נהדר בסגנון גרמני שפותח בשיתוף מאפיית כישורית שבכפר הקהילתי כישור ויוצא פריך מהתנור, סלטים שונים ובהם שורשים ברוטב הדרים, איקרה במרקם ובטעם מושלמים, אפרסמון וירוקים, כרובית בכורכום, המבורגר לחלוקה מבשר טלה, נקניקיות איכותיות עם חרדל וכרוב סגול אפוי לכבוד מוצאו האוסטרי של השף, ונתח פילה בקר לחלוקה עם כיפת גבינה כחולה מותכת. אולי שכחתי סלט אחד או שניים, אבל אוכל לא חסר וגם המתוקים נפלאים - פרלינים של שוקולד ביין וקרפ ברוטב הדרים מדויק. ליווינו את הארוחה ביינות שקנינו במהלך היום מהיקבים, והזמנו את ענת ודורון לשתות איתנו. היש סיום מוצלח מזה ליום מלא בטעמי המקום?

 

פרטים: בימי חמישי ושישי בראנץ' או ארוחות ערב למרכז השולחן, בהזמנות מראש בלבד. מחיר: 5־6 מנות - 275־230 שקל לזוג, תלוי מה בוחרים.

 

בשאר השבוע ארוחות פרטיות וסדנאות בישול דגים, ירקות ובשרים, בהזמנה מראש. טלפון: 052-6590001.

 

היום השני:

 

יקב יזרעאל, חנתון

 

את הבוקר של היום השני אנחנו פותחים בלגימה משכרת מנוף העמק המצוחצח, מחליפים נהג תורן, ויוצאים אל החצר היפה של יקב יזרעאל שבמושב חנתון. 60 שקלים לאדם עולה פה "טעימה ללא תחתית", ואל השולחן עולה מגוון מיינות היקב, לצד מגשי גבינות, לחמים, ירקות ומטבלים. הבעלים, ג'ייקוב נר־דוד, איש היי־טק לשעבר, חובש כיפה, הקים יקב שמבוסס על קריניאן, סירה וארגמן — זן שפותח במכון וולקני. היינות של היקב רעננים, עם כמה שפחות עץ "כדי שגם את האדומים יהיה אפשר לשתות בקיץ הישראלי", מסבירים לנו, ובכלל, ניכרת בסיור מגמת היינות הקלילים שמתחבבים על לוגמים צעירים, שלצד הבירה והרד בול לוגמים גם יין. רכשנו את הבקבוקים שאהבנו, ורשמנו לעצמנו לחזור.

 

מחיר: 60 שקלים לאדם, ללא הגבלה.

 

איזה בקבוק קונים הביתה: קריניאן או סוביניון בלאן.

 

לפרטים: www.jezreelwinery.com/

 

יקב אופיר (יפתחאל), אלון הגליל

 

משפחת אופיר מהמושב אלון הגליל מפיקה ב־800 הכוורות שבבעלותה דבש מהדרים ומאיקליפטוס, מאבוקדו ומפרחי בר. את רוב התוצרת הם מוכרים למשווקים, וחלק הם אורזים תחת המותג "אופיר", שעכשיו יחלוש גם על היקב המשפחתי שנקרא עד כה יפתחאל. את המשק שהקים אבי המשפחה מנהלים היום הילדים, נועם ואדווה, שמקיימים סיורים ופעילויות בציר, פסטיבלי יין מיקבי האזור, אירועים למשפחות ולחברות בשילוב הופעות חיות, וסיור בחדר החביות החפור בצלע ההר ובו משתכשכים אדומים שנעשו על בסיס פטיט סירה, מרסלאן וסנג'ובזה ופורט לקינוח. טעימת היינות מלווה בארוחות קלות ובסיפורו המעניין של מרכז המבקרים, השוכן בבקתת מטיילים שהייתה בבעלות סוכן אף־בי־איי, הובאה לכאן מפורקת והורכבה לפי הנחיותיו. כאן גם תקבלו דפי מסלול לטובת טיולי שטח באזור.

 

מחיר: סיור מודרך וטעימות יין וגבינות - 145 שקל לזוג.

 

איזה בקבוק קונים הביתה: איזה יין שבא לכם, אבל אל תצאו בלי דבש.

 

לפרטים: https://meshekofir.co.il/

 

 

יקב קטרון, הושעיה

 

גם אם ראוותנות אינה הסגנון שלכם, תתלהבו כאשר תגיעו ליקב קטרון שבמושב הושעיה. אם ביקרתם בחוות היין המסוגננות של קליפורניה, תרגישו כאן בבית, עם הכרמים הנטועים במדרונות הזולגים אל היקב, שער הברזל המסולסל הנפתח אל כניסה רחבת ידיים, המכוניות העתיקות השייכות לבעל הבית, חדרי החביות המשתקפים מבעד לתקרת הזכוכית, וגם ילחשו לכם שיש כאן מנחת מסוקים המאפשר ביקורים סודיים.

 

אחרי שגומעים את הנוף יורדים לחדר החביות המרשים ושומעים על שיטת הגרביטציה שבה מיוצרים היינות (כמה שפחות להתערב ולהפריע לטבע, ורק כמה עשרות יקבים בעולם שפועלים כך) וחוזרים לשולחן הטעימות כדי לפגוש את היינות של בני משפחת ביטון, שהקימו את רשת "יטבתה בעיר", חזרו בתשובה, זנחו את המסעדנות ועברו לייצר יין במקום שבו נמצאו שרידים של 300 גיתות עתיקות.

 

40 אלף הבקבוקים שמייצרים כאן בשנה נמכרים ישירות ללקוחות בארץ ובעולם. בסוף הסיור מתפנים לטעימת היינות, שמתאפיינים בכבדות ובמזג רציני, ולוגמים אותם לצד תקרובת גנרית של לחמים, ירקות, גבינות ומטבלים, שפגשנו כאן כמעט בכל מקום. עוד סיבוב לשטוף את העיניים בשמש הבוקר הפרוסה כשמיכת אביב על חצר היקב, שבה גם מתחם אירוח הכולל 21 סוויטות, ואנחנו בדרך ליעד הבא.

 

מחיר: 95 שקל למשתתף לטעימה של שלושה יינות. פלטת גבינות ולחמים לזוג בתוספת של 100 שקל.

 

איזה בקבוק קונים הביתה: שרדונה ששהה תקופה ארוכה בחביות.

 

לפרטים: https://kitronwinery.com/

 

 

יקב יונה, ציפורי

 

לפני כמה שנים נסע גל יונה, מהנדס במקצועו, לרילוקיישן בגרמניה בעקבות הקריירה של אשתו נעמה, והחליט שלא לעסוק בהנדסה, אלא החל ללמוד ייננות. הוא התאהב ביינות הלבנים של דרום מערב גרמניה, עבד ביקבים אורגניים מקומיים, ולמד מינהל עסקים. כיום הוא משלב את הידע שרכש בנחלה במושב ציפורי, שבה הוא נוטע כרם (שלו הוא קורא כרם ברוך, על שם סבו שעלה בשנות ה־50 מבחריין שבמפרץ הפרסי) ושם יבנה יקב אקולוגי שייקרא יקב יונה.

 

בינתיים, ב"חווה של גל" מקבלת את פנינו "בקתת השביליסטים", שהייתה הרפת הראשונה של המושב והיום משרתת את המטיילים בשביל ישראל - עם מקלחת, שירותים, מטבחון, מקרר, שקעי חשמל וחיבור לאינטרנט, וגם תנור ומזרנים ללינת לילה. מול הבקתה מטפס שביל אל שולחן שסביבו אנחנו מסובים. יונה מספר שכדי לטעת את הכרם הוא גייס 100 אלף שקל במימון המונים (עדיין ניתן לאמץ גפן תמורת 25 שקל, ותמיכה של 100 שקל מבטיחה לגימת כוס בשנה מהיין העתידי). במהלך הסיור המבקרים יכולים לראות כרם בהקמה, להשתתף בנטיעות ולהתחבר לקהילת ציפורי האקולוגית. עד שהכרם יגדל והיקב יתחיל לייצר, יונה מגיש יינות של יקב נטופה, מאותם זני ענבים שנטע כאן, ואת הטעימה מלווים מאכלים מהמטבח של הבשלנית והבלוגרית ויקי גורשטיין, תושבת ציפורי, שתגיע עד אליכם עם סלסילת פיקניק צמחונית מצ'ילה, מקסיקו ופרו: אמפנדס תירס וגבינות, מאפה שעועית מוקרם, סלטי עגבניות וקינואה ועוד. מי שרוצה לחוות יותר מציפורי ומהעתיקות המרשימות שלה - למשל לבקר בבית הבד ריש לקיש ובחווה לגידול כורכום וגוג'י ברי ולחוות סיור של טבע והיסטוריה - יכול לקבוע עם מאירה צור, שמארגנת סיורים במקום.

 

מחיר אירוח טעימות בכרם: 35 שקל לאדם, שמוחזרים למי שמשתתף בגיוס ההמונים לכרם החדש.

 

מחיר סלסילת פיקניק של ויקי גורשטיין: 200 שקל לזוג. 50 שקל לכל אדם נוסף.

 

לפרטים: החווה של גל - 050-6679711; ארוחות השטח של ויקי גורשטיין - 052-6966286; הסיורים של מאירה צור – 050-6890998.

 

ואפשר גם לצאת לטיול ריינג'רים של חוות "ריינג'רים אחוזת ציפורי", לנסיעה עתירת עליות וירידות בגבעות וביער שמקיפים את ציפורי, כולל מעבר סלעי במדרונות בעלי שיפוע תלול יחסית. אם מגיעים מסיור יקבים, כמונו, רק הנהג התורן יכול לנהוג. ניתן גם לצאת עם נהג של המקום.

 

לפרטים: 050-3100341.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים