משחקי הרכבה
ימים ספורים לפני ההמלצות לנשיא, המערכת הפוליטית מגיעה לנקודת רתיחה • בנט ישבור סוף־סוף שתיקה וייפגש היום עם נתניהו, שצפוי להפעיל עליו לחץ כבד ולהציע לו חבילת הטבות שמנה • במוצ"ש ייפגש יו"ר ימינה עם לפיד שינסה לשכנע אותו לחבור לגוש השינוי • הרב קנייבסקי: עדיף ללכת עם נציגי הערבים מאשר עם נציגי השמאל
סוף השבוע הקרוב הוא בבחינת "מאני־טיים" של המערכת הפוליטית כאשר שני הגושים מצחצחים חרבות ומתכוננים ליום הדין שבו נציגי המפלגות ימסרו לנשיא את שם המועמד שעליו הם ממליצים לראשות הממשלה. יו"ר ימינה נפתלי בנט, דמות המפתח בבחירות הרביעיות שהחזיק עד כה את הקלפים קרוב לחזה, צפוי להיפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם יו"ר יש עתיד יאיר לפיד. זו הפעם הראשונה שבה ישמעו הצדדים את התוכניות של בנט, אך גם הן, למרבה הצער, לא מבטיחות כרגע הכרעה.
הפגישה הראשונה שנקבעה הייתה בין בנט ללפיד והיא תיערך מחר עם צאת החג. אלא שזמן קצר לאחר שנודע על קיומה, יזם גם ראש הממשלה שיחה עם בנט שתתקיים כבר היום בלשכתו בירושלים. מדובר במיקום חריג למדי, שכן נתניהו נוהג לקיים את מרבית פגישותיו הפוליטיות בבית השרד שלו ושל משפחתו בבלפור, במיוחד בסופי השבוע.
בפני בנט עומדות שלוש אפשרויות, כאשר המערכת הפוליטית כולה מחכה למוצא פיו. הראשונה היא להודיע כי הוא חובר לבנימין נתניהו ומקים איתו ממשלה. במצב כזה, לנתניהו עדיין אין רוב של 61 מנדטים. משכך, יהיו לנתניהו ולבנט שתי אפשרויות: לקבל את תמיכת מפלגת רע"מ של מנסור עבאס או לחפש עריקים במפלגות בגוש השינוי, כאשר ההערכה היא בשלב זה שאין כאלו. מי שכבר העניק הכשר לתמיכה מבחוץ של רע"מ הוא המנהיג החרדי הבכיר, הרב חיים קנייבסקי, שקבע כי יש להעדיף קואליציית מיעוט ימנית הנשענת על הימנעות התנועה האיסלאמית על פני ממשלה בראשות יאיר לפיד, וכי על יהדות התורה לתמוך בקואליציה כזו ואף להצטרף אליה. בימים האחרונים, עוד לפני נאומו של מנסור עבאס אמש, נשאל הרב בעניין והבהיר כי עליית לפיד לשלטון מסוכנת יותר מהיענות לדרישות רע"מ - הן ליחסי הדת והמדינה והן לאינטרס החרדי, וההערכה היא כי זו תהיה הדרכתו ליו"ר יהדות התורה, ח"כ משה גפני, לקראת המו"מ הקואליציוני.
בנט, אפוא, מגיע למשא ומתן עם נתניהו בעמדת פתיחה טובה המאפשרת לו לדרוש "חבילת הטבות" הכוללת תפקידים בכירים לו ולמפלגתו, ולקבל מעל ומעבר לכוחו האלקטורלי. חבירה לנתניהו יכולה להבטיח לו שריונים בליכוד וגם תפקידים בכירים בממשלה, כולל תפקיד מ"מ או סגן ראש הממשלה ואולי אפילו רוטציה. כמו כן, גם איילת שקד, אלון דוידי ומתן כהנא צפויים לקבל תפקידי שר בכירים.
האפשרות השנייה של בנט היא חבירה לגוש השינוי יחד עם לפיד, סער, ליברמן, גנץ ומפלגות השמאל (לא כולל המפלגות הערביות). במקרה כזה יכול בנט לקבל את תפקיד ראש הממשלה ראשון ברוטציה עם לפיד. התמורה: הצהרה שלא ילך עם נתניהו. שלשום נחשף ב"ידיעות אחרונות" כי לפיד מוכן לתת לבנט את הבכורה בראשות הממשלה ברוטציה במטרה להקים ממשלה, למנוע מנתניהו לעשות זאת וכמובן להוריד מהפרק את האפשרות של בחירות חמישיות. מקורביו של לפיד טענו כי הוא "אינו שולל אפשרות כזו". אלא שבמקרה כזה יש לגוש השינוי ממשלה של 58 מנדטים בלבד. אולם כדי להשיג רוב בקואליציה, ממשלת השינוי תצטרך לצרף גורמים או מפלגות נוספות כמו החרדים ופורשים מהליכוד.
האפשרות השלישית היא שבנט לא יתמוך ולא ימליץ על אף אחד מהמועמדים ובכך יקרב את ישראל לבחירות חמישיות. יש לציין כי בנט עצמו התחייב במהלך מערכת הבחירות שיעשה הכל כדי לא לגרור את מדינת ישראל שוב לקלפיות.
גורמים בכירים בגוש השינוי מאשימים את בנט על כך שהוא משחק "משחק כפול". "הפגישה של בנט עם נתניהו רק מחזקת את העובדה שהוא רוקד על שתי החתונות. אם בנט רוצה שינוי אין לו מה להיפגש עם נתניהו", הבהיר אתמול גורם בכיר.
באשר למצעד הממליצים בפני הנשיא: בנט כבר הודיע כי לא ימליץ על לפיד, מה שמותיר בפניו שלוש אפשרויות: להמליץ על עצמו, על נתניהו או על אף מועמד. גם עבאס לא חשף עדיין על מי ימליץ, אם בכלל. המצב הנוכחי מעניק לנתניהו יתרון מספרי, אולם כרגע לאף אחד אין 61 ממליצים כדי לקבל באופן אוטומטי את המנדט להרכבת הממשלה מהנשיא.