yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אי־אף־פי
    חדשות • 09.05.2021
    אש ידועה מראש
    אמש התחדשו המהומות בירושלים: צעירים פלסטינים יידו אבנים ובקבוקי תבערה לעבר אלפי השוטרים שנפרשו בשטח לאחר המהומות הסוערות על הר הבית בליל שישי • גלים גלים הסתערו מתפללים לעבר השוטרים, מיידים אבנים וחפצים מכל הבא ליד • לאחר כמה שעות, 17 שוטרים ו־200 מפגינים פצועים - הצליחו השוטרים להדוף אותם לתוך המסגדים • צה"ל וגופי הביטחון דוחקים בממשלה ובמשטרה: עשו כל מה שניתן כדי למנוע התלקחות אזורית
    גלעד כהן, נינה פוקס ואליאור לוי

    דריכות רבה שררה אמש מעל מתחם הר הבית ומעל ירושלים כולה. התלקחות נוספת, כמו זו שהתרחשה שם בליל שישי, יכולה להתפתח בתוך שניות ולהבעיר את הבירה ואיתה גם זירות נוספות בדרום ובצפון. אלפי שוטרים נפרשו אתמול במוקדי החיכוך ועד שעה מאוחרת נשמר שקט למעט אירועים נקודתיים. בשער שכם התעמתו צעירים פלסטיניים עם הכוחות ויידו בקבוקי תבערה.

     

    לאורך סוף השבוע לחצו צה"ל וגופי הביטחון על הממשלה ועל המשטרה להרגיע את הרוחות בירושלים. בניסיון נוסף להביא לרגיעה, הודיע היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, כי הוא מתכוון לפנות לבג"ץ ולבקש לדחות את הדיון שהיה צפוי להתקיים ביום שני בעניין פינוי הבתים בשכונת שייח’ ג'ראח, החלטה שהובילה לימים של עימותים בעיצומו של הרמדאן. הבקשה מגיעה לאחר הערכת מצב ביטחונית שנערכה אתמול בצהריים, במהלכה ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון בני גנץ פנו למנדלבליט וביקשו ממנו לפעול בעניין.

     

    אמש. כ־75 אלף מתפללים הגיעו למסגד אל־אקצא ולמעט אירועים בודדים, עד שעה מאוחרת נרשם שקט יחסי למרות נסיונותיו של החמאס לשוב ולהתסיס את האווירה. דובר הזרוע הצבאית, אבו עוביידה, פרסם הודעה מיוחדת: "אנו מצדיעים לאנשינו האיתנים הנמצאים בירושלים ובמסגד אל־אקצא ואומרים להם שהמפקד מוחמד דף הבטיח לכם - והוא לא יפר את הבטחתו".

     

    אפשר לומר שהמהומות ביום שישי היו כמעט ידועות מראש. אחרי ימים של הפגנות סוערות בשכונת שייח’ ג'ראח במזרח ירושלים, כשברקע סיומו של צום הרמדאן ולילת אל־קדר, יום ירושלים הקרב וביטול הבחירות הפלסטיניות - כמעט ולא היה סיכוי שהתפילות על הר הבית ביום שישי לא יהפכו להתפרצות שאיש לא יודע כיצד תסתיים.

     

    ההתפרעויות על ההר | צילום: AFP
    ההתפרעויות על ההר | צילום: AFP

     

     

    יום שישי, מעט אחרי 19:00. עם שבירת צום הרמדאן החלו עשרות מתפללים לתקוף את השוטרים המוצבים על ההר ולידות לעברם אבנים, בקבוקים וחפצים נוספים. כוחות גדולים של מג"ב ויס"מ הוזרמו אל ההר והשיבו בירי רימוני הלם וקליעי ספוג. הפלסטינים טוענים כי כניסת מאות שוטרים אל הר הבית ואל המסגדים עצמם היא שהבעירה את האזור.

     

    במשך שלוש שעות נמשכו ההתפרעויות גלים־גלים כשבכל פעם שבים המפגינים ומתגרים בשוטרים תוך זעקות ב"דם ואש נפדה אותך אל אקצה" ויידוי אבנים וחפצים. בגל האחרון של העימותים הצליחה המשטרה להדוף את המתפללים למסגדים ופינתה את הרחבה ממתפרעים. במשטרה טענו כי מי שליבה את התקיפות האלימות, מהסוערות ביותר בשנים האחרונות, היו פלסטינים וערביי ישראל שהגיעו מצפון הארץ. בסיכום אירועי הלילה נספרו 17 שוטרים ויותר מ־200 מתפללים פצועים.

     

    בעקבות האירועים התחרו הפלגים הפלסטינים זה בזה בלקיחת בעלות על ההסלמה ובשלהוב ההמונים. יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, נאם באופן חריג בטלוויזיה הפלסטינית והאשים את ממשלת ישראל במתרחש באל־אקצא. "אני מברך את בני העם הפלסטיני בירושלים ובכל מקום על עמידתם האיתנה וההגנה על ירושלים, בירתה הנצחית של פלסטין, ועל המקומות הקדושים למוסלמים ולנוצרים".

     

    ארגוני הטרור לא נשארו חייבים והצטרפו גם הם: מנהיג חמאס, איסמעיל הנייה, פנה ישירות לראש הממשלה נתניהו ואמר: "אל תשחק באש. זו מערכה שאתה, הצבא שלך, המשטרה שלך וכל המדינה לא יוכלו לנצח. אנחנו נגן על ירושלים ללא קשר לקורבנות שנצטרך להקריב".

     

    השוטרים בתוך מסגד אל־אקצא
    השוטרים בתוך מסגד אל־אקצא

     

     

    ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל קראה לקיים הפגנות בכל הערים והכפרים ואתמול עלו רבים מהצפון לירושלים בעשרות אוטובוסים. במאמץ למנוע בכל דרך התלקחות נוספת, מיהרה המשטרה לחסום את האוטובוסים בכביש מס' 1 ובכביש מס' 443. מתפללים רבים ירדו מהאוטובוסים בכביש 1 והחלו לצעוד תוך שהם צועקים "נקריב את חיינו למען אל־אקצא". בעקבות זאת נחסם לתנועה כביש 1 לשני הכיוונים באזור מחלף חמד למשך כשלוש שעות. במשטרה אמרו כי עשרות מפרי סדר תקפו את השוטרים, שהשתמשו באמצעים כדי לאפשר את פתיחת הכביש. לאחר כשלוש שעות שוחררה התנועה.

     

    כאמור, לאורך כל השבוע שעבר התרחשו במזרח ירושלים כמה הפגנות שנגררו לאלימות, כולל ביום שישי בבוקר. העימותים בשייח’ ג'ראח נמשכים מאז סוף השבוע שעבר על רקע המחאות נגד ההחלטה לפנות משפחות ערביות מהשכונה. לפי הכרעת בית המשפט המחוזי בירושלים, תושבים פלסטינים שמתגוררים זה עשרות שנים בשכונה נדרשו לפנות את בתיהם לטובת תושבים יהודים. המקרה הנוכחי מתייחס לשמונה משפחות, שבע מהן ערערו לעליון. "אם יפנו את הבתים", הזהיר מוחמד, תושב עיסאוויה שהפגין בשכונה, "תהיה כאן מלחמה".

     

    ח"כ איתמר בן־גביר מהציונות הדתית טען כי במסדרת הנסיונות להרגיע את הרוחות ביקשה ממנו לשכת ראש הממשלה נתניהו לסגור את הלשכה המאולתרת שהקים בשכונת שייח’ ג'ראח מאחר ונוכחותו במקום מלבה מהומות. לדבריו, הוא סירב לעזוב את המקום עד שיובטח לו כי השוטרים שליוו אותו יישארו במקום לאבטח את התושבים היהודים. בתחילה סירבו אנשי לשכת רה"מ להבטיח נוכחות שכזו והסכימו רק "לתגבר" את הנוכחות המשטרה ובן־גביר נשאר בלילה שבין חמישי לשישי במקום ואף הודיע כי יעשה בו את השבת. לבסוף הובטח לו שברחוב שבו נכח ובמתחם שבו גרים יהודים תהיה נוכחות משטרה קבועה והוא הסכים לעזוב.

     

    yed660100