מתגברים כוחות באיו"ש

לא רק בעוטף ובירושלים: בצה"ל נערכים להסלמה גם ביהודה ושומרון - ועיבו את אוגדת איו"ש • העליון דחה את הדיון על הפינוי בשייח ג'ראח • אושרה בנייה של שכונה יהודית בכפר הערבי הנטוש ליפתא

בצה"ל מסמנים את הימים הבאים כקריטיים בכל הנוגע להסלמה אפשרית שעלולה להתפתח בגזרת יהודה ושומרון. כחלק מההיערכות הביטחונית, אוגדת איו"ש תוגברה בעוד שישה גדודים וביחידה מיוחדת על מנת להיערך לכל תרחיש.

 

אתמול הגיע הרמטכ"ל רב־אלוף אביב כוכבי יחד עם אלוף פיקוד המרכז תמיר ידעי לזירת הפיגוע שסוכל במחסום סאלם ליד ג'נין, לאחר שלוחמי מג"ב חיסלו שלושה מחבלים ביום שישי כשניסו להסתער על הבסיס. "בזכות הלוחמים שכאן ובייחוד לוחמי משמר הגבול, מנענו פיגוע", אמר כוכבי. "אוגדת איו"ש ופיקוד מרכז ערוכים היטב, ומבצעים מגוון רב של פעולות שבזכותן אנחנו מצליחים למנוע פיגועים ולשמור על ביטחונה של מדינת ישראל". צו איסור פרסום הוצא על פרטי חקירת הפיגוע.

 

אתמול נעתר בית המשפט לבקשת היועמ"ש אביחי מנדלבליט ודחה את הדיון בבקשת הערעור שנוגעת לפינוי תושבים ערבים מבתים בשכונת שייח ג'ראח במזרח ירושלים. סיבת בקשת הדחייה: מנדלבליט הודיע לבית המשפט כי הוא שוקל להצטרף להליך ולהתייצב לדיון. ההודעה של מנדלבליט הועברה לבקשת הדרג המדיני. שופט העליון יצחק עמית הורה על עיכוב ביצוע ולפיכך עד להכרעתו לא ניתן לפנות את הבתים מיושביהם.

 

אחרי יותר מעשור של דחיית תוכנית הבנייה בליפתא בעקבות התנגדויות ועתירות שונות, מינהל מקרקעי ישראל פירסם מכרז לשכונה החדשה שתיבנה בכפר הערבי הנטוש - השוכן במבואותיה המערביים של הבירה - אחרי שתושביו נטשו אותו ב־1948. כבר בשנת 2006 מדינת ישראל אישרה את תוכנית הבנייה בליפתא, שלא יצאה לפועל עד היום. בשנת 2010 יצא מכרז על ידי רשות מקרקעי ישראל לבנייה במקום. במהלך השנים התוכנית נידונה ונדחו התנגדויות שהגישו גורמים שונים, בהן של "רבנים שומרי משפט" המזוהים עם המאבק למען זכות השיבה לפליטים הפלסטינים. בעתירה שהוגשה בשם פליטי ליפתא נגד התוכנית נכתב בין היתר: "פליטי ליפתא מונים 30,000 איש וחיים בירושלים, בגדה המערבית ובגולה. אנו, הבעלים והיורשים מזה דורות של הרכוש הנמצא בכפר, כולל אדמותיו, המים והצומח שלו, מתנגדים באופן מוחלט לתוכנית זו".

 

בית המשפט קיבל את דרישתם לערוך סקר שימור למבנים כתנאי להוצאת המכרז. בשנת 2018 רשות העתיקות סיימה את סקר השימור על ליפתא שכפה עליה בית המשפט והוא אושר על ידי הגורמים המוסמכים בעיריית ירושלים. כעת מינהל מקרקעי ישראל יצא במכרז על 259 יחידות דיור, מלון ומבנים נוספים בשכונה שתוקם על הכפר הערבי. עו"ד יאיר גבאי, חבר ברשימת הליכוד שהיה חבר בוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה אשר אישרה את תוכנית הבנייה ב־2006, פנה לקראת יום ירושלים למנכ"ל רשות מקרקעי ישראל בדרישה להוציא לפועל את המכרז - ופנייתו נענתה.

 

בניית השכונה החדשה מעוררת כעס מצד הפליטים. יעקוב עודה (81), פליט פלסטיני שנטש את ליפתא ב־1948 והיה חלק מהעותרים נגד הבנייה, אמר ל"ידיעות אחרונות": "אנחנו לא נאפשר את הבנייה ונלך עם זה לבית המשפט. אנחנו רוצים שישאירו את ליפתא כפי שהיא, כמו מוזיאון פתוח, ושלא ייבנו שם בתים - כי צריך לשמור את הערך ההיסטורי של ליפתא. הפלסטינים יכעסו כי זה הזיכרון שלנו, המקדש שלנו, המעיין הנובע שלנו. זה גן העדן שלנו". לורה ורטון, חברת מועצה בעיריית ירושלים מטעם מרצ, הוסיפה: “זו עוד דרך לנסות למחוק את ההיסטוריה של הפלסטינים שגרו באזור. מוחקים להם את ליפתא וגם רוצים לסלק אותם משייח ג’ראח”.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים