פרשת הצוללות: אישום נגד גנור ובר יוסף, התיק נגד צ'ייני ושמרון נסגר
בחודש הבא ייפתח משפטם של שבעת הנאשמים, בהם הסוכן של טיסנקרופ מיקי גנור וסגן ראש המל"ל לשעבר אבריאל בר יוסף • הפרקליטות סגרה את התיקים נגד פרקליטו של נתניהו עו"ד דוד שמרון ומפקד חיל הים לשעבר אליעזר מרום • בין העדים שהתביעה תזמן: ברק, יעלון וראש המוסד יוסי כהן
"פרשת הצוללות" מגיעה לבית המשפט המחוזי בתל־אביב. המשפט יתחיל בסוף החודש הבא ואתמול הוגשו כתבי אישום נגד שבעה נאשמים בפרשה, בהם כאלה שהיו מקורבים לראש הממשלה בנימין נתניהו. הפרקליטות גם החליטה לוותר על כוונתה המקורית להגיש כתבי אישום בפרשה נגד מפקד חיל הים לשעבר אלוף (מיל') אליעזר (צ'ייני) מרום בחשד לקבלת שוחד ונגד פרקליטו וקרוב משפחתו של נתניהו, עו"ד דוד שמרון, בחשד להלבנת הון.
הנאשם המרכזי בפרשה הוא מיכאל גנור ששימש סוכן יצרנית הצוללת וכלי השיט הגרמנית טיסנקרופ בישראל, ולצידו הבכירים שסייעו לו לקדם את עסקאות כלי השיט, תא"ל אבריאל בר יוסף שהיה המשנה לראש המל"ל (המועצה לביטחון לאומי) החל מ־2009, דוד שרן שהיה מנהל לשכת רה"מ נתניהו, ויו"ר קרן היסוד לשעבר, אליעזר (מודי) זנדברג. כמו כן מואשמים איש העסקים תא"ל (מיל') שי ברוש; היועץ הפוליטי דאז לשר יובל שטייניץ רמי טייב; ויועץ התקשורת יצחק (צחי) ליבר. העבירות העיקריות המיוחסות לנאשמים כולן קשורות לעבירות שוחד כמו מתן שוחד, לקיחת שוחד, בקשת שוחד, קבלת שוחד ותיווך לשוחד. בין העדים שיעידו במשפט: ראש המוסד יוסי כהן, ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר אהוד ברק ושר הביטחון לשעבר משה יעלון. על פי שני כתבי האישום שהוגשו על ידי נציגי פרקליטות מיסוי וכלכלה עו"ד אלעד פנחס ואיתי שהם, ב־2009 ביקש אבריאל בר יוסף לקדם את מינויו של מיכאל גנור, עימו היה לו קשר אישי על רקע עברם בחיל הים, לתפקיד הסוכן בישראל של תאגיד טיסנקרופ, מתוך הסכמה שאם גנור יגרוף רווחים של מיליוני אירו מעמלות מעסקאות עתידיות בין מדינת ישראל ובין התאגיד, הוא יגמול על כך לבר יוסף. בהמשך פעל בר יוסף באופנים שונים לקידום עסקאות כלי שיט בין ישראל לתאגיד וסיפק לגנור מידע, וגנור העביר לו דרך ברוש שוחד של 420 אלף שקל. התשלומים הסוו באמצעות חשבוניות כוזבות כתשלומים עבור ייעוץ. דוד שרן מואשם כי פעל במסגרת תפקידיו לסייע לגנור לקדם את עסקאות כלי השיט ולמסור לו מידע, תוך הבנה שגנור יגמול לו עבור פעולותיו. גם הח"כ לשעבר זנדברג, ששימש בין השנים 2018-2010 כיו"ר קרן היסוד, סייע לגנור בקידום עסקאות כלי השיט וקיבל ממנו 103 אלף שקל.
עד פתיחת החקירה קיבל גנור עשרה מיליון אירו מטיסנקרופ - חלק מסכום העמלה על עסקאות כלי שיט שנחתמו בין ישראל לתאגיד שכללו אספקת צוללת אחת וארבע ספינות סער 5. ב־2015 החלה פעילות מועצת במל"ל לבחינת אפשרות לרכוש עוד שלוש צוללות חוץ מזו השישית, ואם הפרשה לא הייתה נחשפת גנור היה זכאי גם לעמלה עבורן.
למרות שנגד מפקד חיל הים לשעבר מרום לא הוגש כתב אישום, שמו מוזכר בכתב האישום כמי שקיבל מגנור, מספר שנים לאחר שחרורו מהצבא, 557 אלף שקל על שירותי ייעוץ שונים. פרקליטיו, עוה"ד ציון אמיר ואיל רוזובסקי, אמרו אתמול: "ארבע ווחצי שנים של חקירות הסתיימו היום בטיהור מהדהד של מפקד חיל הים האלוף צ׳ייני מרום.חבל שהדבר נמשך שנים רבות".

