להגיע בשלום לכיתה א'

מתלבטים אם הילד בשל? השנה זה מורכב קצת יותר

הקיץ כבר כאן, וב־1 בספטמבר – אם ירצה הרמזור הירוק – יתייצבו אלפי ילדים עם ילקוט על הגב בשערי בית הספר ויאמרו לראשונה בחייהם "שלום כיתה א'". זה בדיוק הזמן להציג כלים שיסייעו להעביר את הילד בעדינות הנדרשת מפינת הבובות וארגז החול אל הלוח והצלצולים.

 

יהודית אוליבר, מנחת הורים בכירה במכון אדלר, מסבירה ש"הילדים צריכים לדעת מה הולך להיות איתם. עלינו לצייר להם תמונה אמיתית: לדבר על הכיף אבל גם על האתגרים, להיות קשובים לילד, לשאול מה הוא חושב ומצפה מבית הספר, לנהל שיח ולתת לגיטימציה לתחושות שלו, למה שמטריד אותו. וכמובן, לא להנחית את הפתרונות, אלא להגיע אליהם יחד איתו", אומרת אוליבר.

 

מה הדבר החשוב שעלינו לזכור בתהליכי מעבר של ילדים?

 

"שהילד רואה את העולם דרך עיני ההורה, ושאנחנו, ההורים, חייבים להוות משענת חסונה גם אם השלב החדש מפחיד אותנו לא פחות. רוצים לבכות? הפחדים משתלטים עליכם? תפרקו אצל בני הזוג או החברים, אבל מול הילד הפגינו חוסן. אתם אלה שאמורים ויכולים להכיל ולעבור את התהליך יחד איתו. וזה נכון לא רק לעלייה לכיתה א' אלא לכל מעבר".

 

ואיזו השפעה יש לתהליך הזה בשנה כל כך מטורללת כמו שנת הקורונה?

 

"נכון, הייתה שנה משוגעת, שבה התמודדנו עם הבלתי צפוי, והידיעה שצלחנו את השנה הזו אמורה לחזק אותנו. ילדים צריכים עקביות וסדר ולכן בתקופות של חוסר ודאות עלינו לשדר להם שאנחנו מסוגלים להכיל את הטלטלה".

 

מה אומרים לילד נוכח מצב לא עקבי?

 

"אפשר למשל להגיד: 'אני מבינה, זה מאתגר, אנחנו רגילים לחיות בוודאות, נוח לנו כשהדברים ברורים, אבל נסתדר גם עם המצב החדש והזמני'. מתי ילד יכול להכיל את זה? כשההורה יכול להכיל את זה. היכולת של הילד להגמיש עמדות ולהרחיב כל הזמן את התנאים שלו תלויה במסרים שההורה מעביר לו".

 

ומה עם זה שהילדים הפסידו שנת לימודים בקורונה, ואולי ילדי הגן לא בשלים לעלות לכיתה א'? "זה פחות מדאיג אותי", אומרת אוליבר, "חשבון אפשר ללמוד גם כשאופים עוגה וההורה מלמד מה זה רבע כפית ומה זה חצי כוס. אותיות הם ממילא כל הזמן רואים מול העיניים ואפשר לעבוד איתם על זה. יש חוברות עבודה לחופש. לא הייתי מסתכלת על השנה הזו כשנה של הפסד. הילדים, בכל גיל, למדו המון דברים חשובים כמו הסתגלות, הגמשה וקשרים בתוך המשפחה".

 

וכדי שהילד יהיה באמת רגוע הוא צריך לדעת בפני מה הוא עומד ולכן צריך להכין אותו לשלבים השונים: מי לוקח אותו מהלימודים, מתי הוא הולך לצהרון, וכן לקבוע טקסים כדי שהפרידה תהיה קלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
כל התגובות לכתבה "להגיע בשלום לכיתה א'"
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים