קול קורא לנדוד

נדידת הציפורים לישראל שברה שיאים בחודש מאי - והביאה לכאן כמה בעלי כנף נדירים במיוחד • אחת הסיבות: זרמי אוויר יוצאי דופן שדחקו את ציר הנדידה המרכזי לשטחנו

אחרי שבחודש אפריל נרשמה נדידת ציפורים חלשה מאוד, בחודש מאי התחילו לזרום דיווחים מצפרי אילת והערבה על תנועה חריגה מאוד של ציפורים נודדות. ציפורים נדירות כמו האירניות, מלכישליוים, חרגולני נחלים ועוד נצפו בכמויות בלתי נתפסות.

 

לדברי ד"ר יואב פרלמן, המנהל המדעי של מרכז הצפרות הישראלי בחברה להגנת הטבע, בעשורים האחרונים רואים ברוב האביבים הרבה פחות ציפורים ועם זאת, פעם בעשור בממוצע עונת הנדידה מפתיעה בכמויות הציפורים הנודדות. באביב נשברו השיאים. "מנתוני מרכז הצפרות באילת, הנדידה בעיר הדרומית התחילה לא רע, עם גלי נדידה סבירים בסוף פברואר ובמארס. אפריל היה יבש למדי, אך בחודש האחרון שברנו שיאים", אומר ד"ר פרלמן.

 

מלבד תצפיות של ציפורים נדירות, שהופיעו בכמויות יוצאות דופן, את תשומת הלב משכו במיוחד הכמויות החריגות של הנודדים המצויים, שבשנים שגרתיות "מטפטפים" דרכנו והשנה הפציצו בצונאמי אדיר: זמיר מנומר, חנקן אדום־גב, חרגולן נחלים, חטפית אפורה, מלכישליו חלודי, חכלילית עצים, דוחל חום־גרון, סבכי אפור וסבכי ניצי, שיחנית קטנה ושיחנית זית.

 

התחנה לחקר ציפורי ירושלים, שסבלה גם היא מנדידת חלשה ביותר באפריל, השלימה את הפער והשליש הראשון של מאי היה אחד החזקים בתולדותיה. צפרי החברה להגנת הטבע משערים כי הסיבות להופעה משמעותית כל כך של הרבה מאוד מיני ציפורים, בעלי דרישות אקולוגיות שונות, קשורות לתנאים סביבתיים בתחנות עצירה או מרחבי עצירה דרומה מישראל, שמהן הציפורים יצאו בנדידה לכיווננו.

 

צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע
צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע

 

 

ייתכן שלא הייתה להן כמות מספקת של אנרגיה לחלוף מעלינו בלי לעצור כלל כמו שקורה בשנים רגילות, או שאולי רוחות וזרמי אוויר יוצאי דופן דחקו את ציר הנדידה המרכזי לשטח ישראל. "ממידע שהגיע אליי מחברים במקומות שונים במזרח התיכון, נראה שאירועים דומים התרחשו במספר אזורים, אך המידע נקודתי מאוד וחסר מאזורים רבים. את חודש מאי 2021 לא נשכח במהרה", אומר ד"ר פרלמן.

 

ממחקרים שנעשו על אירועים דומים בשנים קודמות, עלה שפעמים רבות עצם תנאי מזג אוויר לא טובים באפריקה, שגורמים לבצורת, מובילים לגידול בכמויות הציפורים הנודדות בישראל. אחרי שהן חוצות את רצועת המדבר הגדולה התחנה האחרונה שלהן היא רצועת הסאהל. ד"ר פרלמן ציין כי "אם יש שם בצורת או אירוע סביבתי שלא מאפשר לציפורים יציאה סדורה הדבר יוצר פקק תנועה. אנחנו התחנה הבאה אחרי רצועת הסאהל, התחנה הראשונה אחרי חציית המדבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים