הצל של השר
מוטי בבצ'יק, שנעצר אתמול במסגרת הפרשה החדשה, מלווה את ליצמן יותר מעשור, ונחשב לאחד האנשים החזקים בחברה החרדית ובעל מהלכים במסדרונות השלטון • גם העצור השני, מנחם גשייד, שימש בעבר כיועצו של ליצמן ונחשב לאחד ממקורביו
ההסתבכות של יועציו הבכירים של השר יעקב ליצמן, בעבר ובהווה, בפרשה החדשה, מגיעה עשרה ימים בלבד אחרי החלטת היועמ"ש להגיש כתב אישום נגד ליצמן עצמו בשתי פרשות שונות. מדובר בשתי דמויות מקושרות בחוגים רבים בחברה החרדית ומסדרונות הממשל הישראלי.
ההכרה הפומבית הרשמית למעמדו המיוחד של מוטי בבצ'יק, איש סודו של ליצמן שנעצר אתמול, הגיעה בנובמבר 2016. ראש הממשלה נתניהו התייצב בוועידת עיתון "המודיע" ומול מאות מכובדים קטע לפתע את נאומו ושאל: "איפה בבצ'יק? הוא פה?".
לא לחינם דאג נתניהו לתחזק את הרומן עם מי שהפך בינתיים לאחד האנשים החזקים במפלגות החרדיות. לאחרונה הוא אף שיגר לכבודו ברכה אישית מיוחד ליום הולדתו. "בבצ׳יק בן 40, נראה בן 20 וחכם כמו בן 60", אמר ראש הממשלה.
מרדכי (מוטי) בבצ'יק, תושב ירושלים, צמוד לליצמן מאז 2009. עם השנים הפך לקרוב אליו יותר ויותר. בתפקידו הוא יועץ בכיר וראש לשכתו של שר השיכון, אך כוחו והשפעתו גדולים הרבה מעבר להגדרה הרשמית. הוא נחשב לכוכב העולה של חסידות גור, ויש אף מי שמדברים בו כמועמד טבעי לרשת את הבוס שלו בבוא היום כנציגה הבכיר בכנסת.
בבצ'יק זוכה לאמון מלא מצד ליצמן. זה הפקיד בידיו סמכויות כמעט מלאות לפעול במקומו – הן במשרדי הבריאות והשיכון והן בפורומים ממשלתיים שונים. יש מי שאף רואים בו "השר האמיתי". עם השנים פיתח בבצ'יק קשרים קרובים גם עם ראש הממשלה נתניהו ומשפחתו, הרואים בו כתובת לענייני הציבור החרדי.
כחסיד גור בבצ'יק גם נחשב למוציא והמביא של האדמו"ר, ראש החצר הגדולה והמשפיעה בישראל, לא מעט בשל חברות עם בן הרבי שלמד איתו בישיבה. בזכות כל אלה צבר יועץ שר השיכון ב־12 שנותיו בפוליטיקה הארצית כוח אדיר וקשרים גם עם בכירים במשק.
מעורב נוסף בפרשה הוא מנחם גשייד (47), תושב בני־ברק, אסטרטג ואיש תקשורת, ששימש בעבר בתפקיד שבבצ'יק ממלא היום. גם הוא היה יועצו הקרוב והבכיר של ליצמן וזרוע פוליטית מרכזית של האדמו"ר מגור. לאחר שנפרדו דרכיהם של גשייד ושל פטרונו לשעבר, נרשם נתק ביניהם, בין היתר על רקע מאבקי כוחות בחצר. מזה שנים ידוע גשייד גם כיד ימינו של היועץ הרפואי הרב אלימלך פירר, יו"ר אגודת עזרא למרפא וחתן פרס ישראל. גשייד עוסק גם בעיתונות והוא מהעורכים והכותבים הבכירים ב"המודיע". בזכות תפקידיו צבר כוח וקשרים עם דמויות מפתח בצמרת המדינית, הביטחונית והעסקית של ישראל.
ליצמן, כזכור, נחשד שסייע למנוע את הסגרתה לאוסטרליה של מלכה לייפר, הנאשמת בעבירות מין חמורות בתלמידות. בפרשה נוספת הוא נחשד שניצל את כוחו לטובת עסק מזון בירושלים שבבעלות ידידו, לאחר שבביקורת של משרד הבריאות נמצאו במקום ליקויים תברואתיים חמורים.

