yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: EPA
    חדשות • 10.06.2021
    "בזמן שביידן אמר את דברי התמיכה בישראל, נציגיו דיברו עם האיראנים על כמה מיליארדים יקבלו המנוולים שמממנים את חמאס"
    אחד הגורמים הבכירים בממשל טראמפ ומהאנשים הקרובים ביותר לנשיא לשעבר, מייק פומפאו, מבקר בראיון ל"7 ימים" את התנהלות הנשיא ביידן בזמן מבצע "שומר החומות" ‑ ומאשר את חשיבות עסקת האף־35 להסכם השלום עם האמירויות
    רונן ברגמן

    הוא היה הכי קרוב שאפשר לנשיא טראמפ, ראה אותו מקרוב ברגעי השיא - וגם בירידתו מהבמה ברעש גדול. מייק פומפאו, ראש הסיי־איי־איי ומזכיר המדינה האמריקאי שסיים את כהונתו לאחר ניצחון ביידן, מדבר בראיון בלעדי ל”7 ימים” שיפורסם במלואו מחר ב"ידיעות אחרונות".

     

    בראיון מותח פומפאו ביקורת על ממשל ביידן ועל התגובה שלו לסבב הלחימה בעזה: "אנחנו, בממשל הקודם, היינו עושים זאת אחרת. היינו מבהירים מיד את התמיכה הבלתי מסויגת שלנו בישראל".

     

    אבל גם הנשיא ביידן הבהיר זאת בעצמו ובקולו, ובמילים מאוד מפורשות.

     

    "נכון, הנשיא ביידן בהחלט הגה את המילים הנכונות. אבל אני חושב שרוב האנשים שצפו הבינו שמדובר במסר אחר לחלוטין".

     

    למה?

     

    "משום שבדיוק בעת שבה הוא אמר את דברי התמיכה בישראל, הוא שיחרר כספים לפלסטינים. בדיוק בעת שבה פיו הגה את הדברים, הוא הסיר מהחות'ים את הגדרתם כארגון טרור. בדיוק בעת שהוא נשא את הנאום הזה, נציגים אמריקאים ישבו בווינה ודיברו - גם אם בעקיפין - עם האיראנים, על כמה מיליארדי דולרים הם עומדים לתת בדיוק לאותם מנוולים שמממנים את חמאס".

     

    “ההסכמה למכירת האף־35 הייתה קריטית"

     

    כמזכיר המדינה של טראמפ פומפאו היה שם, מאחורי הקלעים, במגעים לקראת החתימה על הסכמי אברהם, שהביאו לשלום היסטורי בין ישראל לאמירויות. נחום ברנע חשף בקיץ שעבר ב"ידיעות אחרונות" כיצד נכללה בהסכם, מאחורי גבה של מערכת הביטחון, עסקת ענק למכירת מטוסי אף-35 חמקנים מארצות־הברית לאמירויות. ראש הממשלה ומקורביו בתקשורת הכחישו את הפרסום נמרצות, אולם די מהר התברר שהוא היה מדויק לחלוטין.

     

    כעת, בראיון ל”7 ימים”, פומפאו הוא בכיר הממשל הראשון שמאשר בגלוי את חשיבותה של העסקה כתנאי להסכם כולו.

     

    האם אתה חושב שאפשר היה לשכנע את מנהיגי האמירויות לחתום על ההסכם עם ישראל אלמלא הובטחה להם עסקת מכירת האף-35?

     

    "הייתה סדרה של פעולות שאיפשרו להסכמים להתקדם ולהיחתם בסופו של דבר, כולל הנקודה שאתה הצגת. גם הפגיעה בסולימאני קשורה קשר עמוק להסכמי אברהם. היא הוכיחה לכל העולם שארה"ב נחושה במלחמתה נגד איראן. גם ההחלטה לספק לסעודים עזרה גדולה במערכות ההגנה האווירית שלהם; ההחלטה להעביר את השגרירות לירושלים; ההחלטה שלי להכריז שלא כל ההתנחלויות אינן חוקיות - כל אלה הביאו מנהיגים ברחבי העולם להגיע למסקנה שהאנשים האלה, אנחנו, ממשל טראמפ, הם אנשים רציניים ונחושים. וזה, אני חושב, העניק למנהיגים ברחבי העולם את הביטחון ללכת קדימה. אין ספק שמוחמד בן־זאיד (נסיך הכתר של אבו־דאבי, ובפועל, מנהיג האמירויות ‑ ר"ב), שקיבל החלטה נועזת להפליא, ידע שיש לו את מרחב ההגנה הנדרש.

     

    "אבל אותם מנהיגים היו זקוקים גם להבטחה בדרכים נוספות כדי שיידעו שאנחנו מעריכים אותם כשותפים לדרך ולהגנה על השלום. ההסכמה למכירת האף-35 הייתה קריטית לכך, כי היא הוכיחה שיש לנו אמון בהם כשותפים לביטחון. מעבר לטכנולוגיה של המטוס, מעבר ליכולות שהוא מקנה לאמירויות, הרי עצם המכירה אומרת שהישראלים והאמריקאים מאמינים שהאמירויות יכולות להיות שותפים בתפיסת הביטחון שלהם. וזה מאוד־מאוד חשוב".

     

    הראיון המלא: מחר ב”7 ימים”

     


    פרסום ראשון: 10.06.21 , 00:21
    yed660100