yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: יאיר שגיא
    חדשות • 26.06.2021
    ליברמן יאריך את תוקף תמ"א 38 בשנתיים
    ההארכה תוכנס לחוק ההסדרים החדש שיגובש בצמוד לתקציב הדו־שנתי • שר האוצר שם בעדיפות גבוהה את נושא הדיור ויוזם רפורמות: ידרוש להפשיר קרקעות לבנייה בשיעור כפול בהשוואה ל־2018־2019
    מאת גד ליאור והילה ציאון

    שר האוצר, אביגדור ליברמן, החליט להאריך את תוקף תוכנית תמ"א 38 בשנתיים – עד ל־31 בדצמבר 2023 – וההארכה תוכנס לחוק ההסדרים החדש שיגובש בצמוד לתקציב המדינה הדו־שנתי לשנים 2021־2022. התקציב חייב את אישור הממשלה החדשה עד ל־4 בנובמבר, בעוד 130 ימים, כך נודע ל"ממון".

     

    ליברמן מתייחס בעדיפות גבוהה מאוד לנושא הדיור, בניגוד לקודמו ישראל כץ, שהתמקד בעיקר בתוכניות הסיוע במשבר הקורונה. בפגישה שקיים בשבוע שעבר עם שר הבינוי והשיכון, זאב אלקין, אמר ליברמן כי "נעשה מאמץ להוציא את ישראל ממשבר הדיור וזה יהיה בשיתוף פעולה בין משרדי האוצר והשיכון". שר האוצר ציין עוד כי "עלינו להביא למיתון עליית המחירים באמצעות רפורמות מקיפות הכוללות הפשרת קרקעות והאצת ההיצע. יש לתת מענה הולם לגידול הדמוגרפי הבריא".

     

    נודע כי באוצר דורשים להפשיר קרקעות לבנייה כבר בשנה הבאה בשיעור כפול מההפשרות בשנים 2018־2019, ערב משבר הקורונה.

     

    התשתית לחוק ההסדרים

     

    צילום: אלכס קולומויסקי
    צילום: אלכס קולומויסקי

     

    יצוין שמחירי הדיור עלו בשנה האחרונה בשיעור גבוה של 5.6%, לאחר שברוב תקופת השר משה כחלון נבלמה עליית המחירים, אך הדירות שבו להתייקר בקצב נמוך ערב משבר הקורונה, טרם סיום כהונתו באוצר. באגף התקציבים כבר החלו להכין את התשתית לחוק ההסדרים הצמוד לתקציב הדו־שנתי החדש, ובמסגרתו מתכוון משרד האוצר לאשר הסבת כשליש מהמשרדים המתוכננים כיום ברחבי הארץ לדירות מגורים. בחוק ההסדרים יוכנס גם סעיף שיאפשר הוספת דירות בשיעור גבוה במגרשים המיועדים כיום לתעסוקה ולמשרדים. לסעיף זה צפויה התנגדות רבה – שתכלול לחצים על חברי הכנסת שידונו בתקציב מצד ראשי הרשויות המקומיות. אלה גובים הרבה יותר ארנונה מהמגזר העסקי מאשר מדירות מגורים.

     

    בהתייחס להמשך תוכנית תמ"א 38, הבהירה בימים האחרונים גם שרת הפנים איילת שקד כי היא בוחנת כעת את האפשרות להארכת תוכנית המתאר הארצית למיגון מבנים מפני רעידות אדמה – שתוקפה אמור לפוג באוקטובר 2022. הא הסבירה כי המטרה היא למנוע מצב שבו ייווצר "ואקום" עד לכניסתו לתוקף של תיקון 128 לחוק התכנון והבנייה, שבמסגרתו מוצעת התוכנית החלופית לתמ"א. התוכנית החדשה תתמקד בהתחדשות עירונית שמתחשבת בצרכים של המרחב הסביבתי.

     

    מאבק הקבלנים

     

    לפני כשנתיים דנה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה בתמ"א 38 והחליטה שלא לשוב ולהאריך את תוקפה. בספטמבר 2020 הנחה שר הפנים, אריה דרעי, את מנכ"לית מינהל התכנון, דלית זילבר, לקדם תזכיר חוק תכנון ובנייה שמציג חלופה אחרת לתמ"א 38. הדיון וההחלטה בנושא הבהירו כי התחדשות עירונית ברמת הבניין הבודד היא נחוצה וחשובה, אך יש להסדיר ולגדר את יישומה ולהתמקד בעיקר במתחמים של פינוי־בינוי.

     

    בחודש שעבר פתחו הקבלנים במאבק להאריך את תוקפה של התמ"א, על רקע סבב הלחימה האחרון, וטענו כי בעקבות מתקפת הטילים אין ברירה אלא להשאיר את התוכנית, כל עוד זו החלופית לא נכנסה לתוקף.

     

    על פי נתוני התאחדות הקבלנים בוני הארץ, לכ־63% מהדירות בישראל אין ממ"ד, כאשר מתוך כמעט 3 מיליון דירות למגורים בכ־1.6 אין מיגון ראוי. הערים המובילות בדירות ללא מרחב מוגן בשטחן הן ירושלים (180 אלף), תל־אביב (160), חיפה (98), פתח־תקווה (50) וראשון־לציון (46 אלף). בהתאחדות מעריכים כי הארכת תמ"א 38 תאפשר תוספת של כ־82 אלף דירות ממוגנות ומיגון של כ־245 אלף תושבים.

     


    פרסום ראשון: 26.06.21 , 18:59
    yed660100