תתחילו להטיל ספק
בתוך ספרות יהודית לאומנית ענפה, מנקין מציע לשומרי מצוות מודל יהודי אחר
אתחלתא, מוסר ומסורת בעידן של כוח יהודי // מיכאל מנקין - עברית - 146 עמ'
"אליק נולד מן הים" כתב משה שמיר והנציח את דמותו של הגבר הציוני החדש. נטול הורים, נטול עבר, פרא אציל תוצרת ארצישראלית שהותיר את הגלות אל הגלים. ב־73 שנות קיומה של המדינה, דמותו של אליק המיתולוגי הספיקה לעבור די הרבה תמורות. הצבר החלוצי־חילוני קיבל מגוון תרגומים תרבותיים, ובהם ההצעה הציונית־דתית. זו שרואה במדינה ראשית צמיחת גאולתנו, בצבא — דבר קדוש, ובכוח הלאומי — בשורה יהודית ודתית. בציונות הדתית היום ישנם גוונים רחבים בכל מה שקשור לתפיסה אידיאולוגית, אבל מושגי הריבונות וההתיישבות בארץ ישראל השלמה נותרו קונצנזוס. נייר הלקמוס שמסמן מי משלנו ומי לא.
מיכאל מנקין, יהודי שומר מצוות מהקצה השמאלי של המפה הפוליטית ומנכ"ל 'שוברים שתיקה' בעברו, מבקש לנהל שיח פנים־יהודי על האחריות שבריבונות ועל ההשלכות האתיות והיהודיות שמוטלות על כתפיו של מי שהצליחו לקחת את גורלם בידם. ליבו של הספר הוא עיוני. מנקין שב אל המקורות היהודיים המתארים את היהודי האידיאלי כעדין, ענוותן, שקול וקשוב. לשם כך הוא צולל אל התנ"ך, המשנה, התלמוד, וספרות המוסר. לצד זאת, מנקין גם מציע סקירה של התפתחות ההלכה הציונית־דתית. פסיקה שעם השנים הכשירה כל התערבות צבאית או הפעלת כוח לאומית, ובשנים האחרונות הפכה ללאומנית יותר ויותר. להקצנה הזאת יש בתים רעיוניים רבים בדמות מפעלים חינוכיים משגשגים. התנועה הזאת בין מקורות עתיקים לסוגיות אקטואליות כמו מבצע צוק איתן היא פרשנות יהודית במיטבה. זוהי אלטרנטיבה רעיונית לא ארוכה, אך גדושה, שמשרטטת יהודי ארצישראלי שונה בתכלית מהמודל הרווח ועמידתו אל מול האתגרים הריבוניים היום. בתוך ספרות יהודית לאומית ולאומנית ענפה, מנקין הוא רגל בדלת, מעצור שמציע לשומרי המצוות להטיל ספק, להתעכב, ולחשב מסלול מחדש.
קול חשוב נוסף בספר, גם אם משני בהיקפו, הוא קולו האישי של מנקין. התיאור האינטימי של חוויותיו כקצין קרבי ושומר מצוות המשרת בשטחים, והדיאלוג המתמשך שהוא מנהל עם דמותו של סבו, על שמו הוא נקרא. הסב, שעלה ארצה מאירופה, ושימר באורחות חייו הדתיים לא מעט מאותם ערכים שבמדינת ישראל הפכו לנלעגים. דווקא הכתיבה האישית וההתכתבות עם מכתביו של הסב נוגעות בעצב רליגיוזי עמוק ומצליחות לשקף את הפנימיות הדתית יותר מכל טיעון עיוני המבוסס על הכתובים בלבד. לספר כמה נקודות תורפה: אין התמודדות הגותית רצינית עם איומי הטרור ועם ההקצנה המשמעותית שמתרחשת במרחב הפלסטיני. לעיתים ישנה נפילה לרומנטיזציה של הגלות ואפולוגטיקה של המקורות היהודיים, שגדושים גם בתובנות שרחוקות מאוד מהמרחב הסובלני וההומניסטי שמציע מנקין.
עם זאת, 'אתחלתא' הוא ספר חשוב בארון הספרים היהודי, בעיקר כי הוא סנונית ראשונה במרחב לא מנוסח דיו. גם אם אין בו עבודה שיטתית שמבקשת להעמיד יריעה רעיונית רחבה, הוא מייצר פעולה תרבותית חשובה הרבה יותר: פתיחת פתח. זהו מסמך שמבקש משומרי המצוות היהודים לא לוותר על בירור מוסרי של מה שהפך למובן מאליו, ולכל הפחות לנהל פולמוס יהודי ראוי. זוהי הזמנה נדיבה לשותפות ולשותפים נוספים ליטול חלק בבירור ובמחקר של שאלת המוסר היהודי במדינה ריבונית. •

