המדריך למשקיע המתחיל בבורסה
איך בוחרים איפה להשקיע ולאיזה טווח זמן, אילו עמלות וריביות תשלמו, מהם הסיכונים ולמה חשוב להיות סבלניים • 8 טיפים שכל מי שרוצה להיכנס לעולם הבורסה חייב לקרוא
קופת הקורונה הביאה אל הבורסה צעירים רבים ומשקיעים חדשים שעם הרבה זמן פנוי וכסף שחסכו ניסו לרכוב על הגאות בשווקים. אבל השקעה בבורסה ללא ידע גוררת איתה גם סיכונים גדולים.
בעזרת אביחי דוד, מנהל מוצר ניירות ערך בבנק הדיגיטלי הראשון, בנינו מדריך שלם למשקיעים מתחילים או ותיקים כדי שהצעד הזה יהיה קצת יותר בטוח.
1. הגדירו טווח השקעה - לא שווה להיכנס להשקעות בבורסה לפחות משנתיים.
לפני שנכנסים להשקעה בבורסה חייבים להיות מוכנים לתנודתיות שלה. בפיקדון הבנקאי אמנם הריבית היום היא אפסית, אבל מדובר בהשקעה מאוד סולידית. לעומת זאת, השקעה בבורסה ובעיקר במניות, מתאפיינת בתנודתיות יומיומית. כך למשל עם פרוץ משבר הקורונה הבורסות ירדו בחדות ותיקי השקעות רבים איבדו "על הנייר" עשרות אחוזים. כל ההפסדים הללו תיקנו את עצמם תוך חודשים ספורים, אך חשוב להיות מאוד סבלניים.
ככל שאתם יודעים שתזדקקו לכסף בטווח של חודשים, אין טעם להיכנס להשקעה, שכן אתם עלולים להידרש למכור את התיק דווקא בעיתוי לא מתאים ולקבע הפסד. לרוב, כדי להשקיע במניות יש להגדיר טווח השקעה גמיש של שנתיים לפחות עם עדיפות לטווח ארוך יותר.
2. כמה אתם רגישים להפסד? כמה כסף אתם מוכנים להפסיד.
בהמשך לסעיף הראשון, חשוב לבנות את ההשקעה שלכם בהתאם לסיבולת הנפשית שלכם. אם אתם מאלה שלא מסוגלים לראות את החיסכון שלכם מתכווץ ב־10%־20% ולו בטווח הקצר, אולי השקעה במניות אינה בשבילכם. זאת כיוון שאתם עלולים להגיב לירידות במכירה חפוזה שתקבע את ההפסד.
הגדירו לעצמכם כמה אתם מוכנים להפסיד "על הנייר" ובהתאם בחרו כמה חשיפה למניות מתאימה לכם. כלל האצבע הוא כזה: כמה כסף אתם יכולים להפסיד שלא ישנה את רמת החיים שלכם.
3. רוצים לקחת סיכון? קודם כל בתיק הפנסיוני.
גם אם אתם לא רגישים לתנודתיות, כדאי ורצוי לקחת את הסיכונים דווקא בתיק הפנסיוני שלכם – בקרן ההשתלמות ובקרן הפנסיה. מדובר בהשקעות שהן ממילא לטווח ארוך והן גם נהנות מהטבות מס. לפני שאתם בוחרים כמה מניות להחזיק בתיק ההשקעות, הסתכלו על כל הכסף שלכם בצורה הוליסטית. לא ממש הגיוני שבפנסיה תהיו במסלול כללי עם חשיפה של 30% למניות ובתיק ההשקעות הפרטי תחזיקו 100% חשיפה.
רוצים להתחיל בקטן? שימו לב לעמלות המינימום ולמחירי הקנייה והמכירה. היום אפשר להתחיל להשקיע בסכומים קטנים אבל יש לכך עלות. כך, רוב הבנקים ובתי ההשקעות גובים עמלת מינימום לכל פעולה של קנייה ומכירה של ניירות ערך. יש גופים שמאפשרים לסחור בסכומים מאוד נמוכים ולרכוש דרכם שברי מניות במאות שקלים.
כאן יש לקחת בחשבון שקנייה ומכירה של שברי מניה לא מתבצעות במהלך המסחר הרציף לפי מחיר השוק של המניות, אלא מחוץ לשעות המסחר. לכן אתם כנראה תשלמו עליהן יותר באופן יחסי מאשר קנייה במהלך המסחר של מניה שלמה, וכשתמכרו שבר מניה, תקבלו פחות באופן יחסי מאשר מכירת מניה שלמה.
4. פתחו חשבון רק בגוף מוכר ומפוקח.
חשוב לבדוק אם הגוף שבו תרצו לסחור הוא מפוקח ונתון תחת רגולציה, במיוחד כשאתם בוחרים להוציא את הכסף מהבנק ולסחור אצל ברוקר חוץ־בנקאי. בנוסף, שווה לבקש לראות איך עובדת מערכת המסחר, במיוחד במידה שאין לכם ניסיון בהשקעות. חשוב שהמערכת תהיה ברורה, פשוטה ונגישה, ותציג בשקיפות את העלויות. בדקו איזה שירות תקבלו מהבנק או מהברוקר אם תיתקלו בבעיות.
5. רוצים להשקיע במניות בחו"ל? העמלות יקרות יותר ויש גם עמלה על קניית דולרים.
לפני שאתם פותחים חשבון מסחר, הגדירו לעצמכם איפה תרצו להשקיע. האם רק בניירות ערך ישראליים או גם בניירות זרים? למשל בבורסה האמריקאית. יש לכך חשיבות במבנה העלויות שתספגו. אם אתם רוצים, למשל, לרכוש מניות אמריקאיות דוגמת Tesla או Amazon עליכם לקחת בחשבון שאת השקלים שיש לכם בחשבון ימיר הברוקר לדולרים והוא יגבה על כך עמלה.
חשוב לבדוק את גובה עמלת ההמרה שיכולה להגיע ל־1% ויותר. במילים אחרות, המרת הכסף משקלים לדולרים ולהפך תעלה לכם 2%, ואם זו התשואה שהשגתם על ההשקעה אחרי מס, היא בעצם מתאפסת.
למשל, על רכישה של 10,000 שקלים של מניית Tesla אתם עלולים לשלם 200 שקל רק על עמלת המרת המטבע. אפשר ורצוי להתמקח. חשוב לשים לב שגם העמלות השוטפות (דמי ניהול חשבון ועמלות קנייה ומכירה) על השקעות בחו"ל גבוהות יותר.
6. רוצים לבנות תיק "שגר ושכח"? שימו לב לדמי ניהול החשבון.
כדי להוריד למינימום את העמלות, חשוב שתשאלו את עצמכם כמה אתם רוצים להיות פעילים (לקנות ולמכור) וכמה תרצו להשקיע. הבנקים גובים עמלת ניהול חשבון, שנגזרת מגובה תיק ההשקעות גם אם אין פעולות קנייה ומכירה שוטפות. אם יש לכם תיק השקעות של 100 אלף שקל ואת כולו השקעתם במניה אחת או בתעודת סל אחת בבחינת "שגר ושכח", תשלמו לבנק עמלה שנתית קבועה שעומדת בממוצע על 0.35%, קרי 3,500 שקל בשנה.
מאוד מומלץ להיכנס למחשבון עמלות המסחר של הבורסה לניירות ערך, להזין את גודל התיק שלכם ולבדוק איזה בנק או בית השקעות מציעים את העמלה הזולה ביותר.
7. יש לכם תיק קטן אבל אתם רוצים לקנות ולמכור באופן תכוף? העמלה החשובה היא עמלת הקנייה והמכירה.
אם אין לכם תיק השקעות כל כך גדול אך בא לכם דווקא לנצל הזדמנויות בשווקים, לקנות ולמכור באופן תכוף, עבורכם יותר חשובה עמלת הקנייה והמכירה. העמלה הזו עומדת בממוצע על 0.3% לכל כיוון, וגם כאן רצוי להיכנס למחשבון הבורסה ולבדוק איזה גוף מציע את העמלה הכי אטרקטיבית. לכן, אם תקנו מניה ב־10,000 שקל, תשלמו על הפעולה 30 שקל. חשוב לבדוק אם הבנק גובה עמלת מינימום.
8. חברים במועדונים? אולי אתם זכאים להטבות, בדקו רק לכמה זמן הן תקפות.
לפני שאתם בוחרים איפה לפתוח חשבון מסחר, שימו לב שכל מיני ארגוני מעסיקים מחזיקים בשיתופי פעולה עם בנקים ובתי השקעות ומציעים הנחות על עמלות מסחר למי שפותח חשבון חדש. מדובר לא פעם במבצעים אטרקטיביים, אך חשוב לבדוק לכמה זמן הם תקפים.
לפעמים יש פיתוי לפתוח חשבון בנק חדש רק בגלל ההטבות הללו, אבל כשהן מסתיימות אחרי שנתיים־שלוש, העמלות מזנקות ולא תמיד ניתן לחדש את ההטבה, אלא להעביר את החשבון לבנק/ברוקר אחר.

