השחיתות ועונשה
10 שנות מאסר וקנס של 900 אלף שקלים נגזרו אתמול על סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום שהורשעה בלקיחת שוחד בהיקף של מיליונים • מדובר בעונש כבד וחסר תקדים לפוליטיקאית – המהדהד את המסר המחמיר של בתי המשפט כלפי שחיתות ציבורית • השופט: "תרומתה לחברה מחווירה נוכח הרקב המוסרי המשתקף משליחת ידה אל הקופה" • עורך דינה מתכוון לערער: "גזר דין אכזרי" • על מנכ"ל משרד החקלאות לשעבר, רמי כהן, הטיל השופט 30 חודשי מאסר
כמעט שבע שנים אחרי שהתפוצצה פרשת "ישראל ביתנו" נגזר דינה של הנאשמת המרכזית: פאינה קירשנבאום, לשעבר סגנית שר הפנים וחברת כנסת, שהורשעה בלקיחת שוחד, נידונה אמש ל־10 שנות מאסר בפועל. קירשנבאום תהיה הראשונה שתחנוך את העונש המרבי לעבירת שוחד אחרי שהכנסת עצמה העלתה אותו לעשר שנים. בנוסף, נידון מנכ"ל משרד החקלאות לשעבר רמי כהן ל־30 חודשי מאסר ותשלום 180 אלף שקל קנס.
לפי כתב האישום שהוגש נגד קירשנבאום, בשנים 2006 עד 2014, במסגרת תפקידיה בכנסת ובממשלה, היא קיבלה טובות הנאה לעצמה, לבני משפחתה ולמפלגה. במארס האחרון היא הורשעה ב־15 מקרים של קבלת שוחד במסגרת התיק, בנוסף להרשעה בארבע פרשות של בקשת שוחד ולשלוש עבירות של מרמה והפרת אמונים.
השיטה הפלילית בה נקטה פעלה כך: בתקופת כהונתה כמזכ"לית המפלגה היא הייתה אחראית בין היתר על חלוקת כספים קואליציוניים. מדובר בכספים שמקבלת כל מפלגה מכספי המיסים, שאותם היא רשאית לחלק לגופים שונים שמזדהים עם האידיאולוגיה שלה ומקדמים את רעיונותיה ומטרותיה. קירשנבאום, שנחשפה לסכומי הכסף הגדולים, לא עמדה בפיתוי וסיפסרה בכוחה השלטוני. היא עשתה "דילים" עם ארגונים, גופים ואנשים שונים והעניקה להם עדיפות בהעברת הכספים הקואליציוניים. בתמורה הם גמלו לה בטובות הנאה אישיות שהושבו בדרכים יצירתיות ובכספים בהיקף של מיליוני שקלים. בכספי השוחד הללו, ובטובות ההנאה, היא עשתה שימוש לטובתה. בין היתר קנתה מכשירים חשמליים, טסה לחו"ל לנסיעות פרטיות ודאגה לכך שבנה יועסק באחד הגופים שלהם הקצתה כספים שלא כדין.
"קירשנבאום הייתה אמונה על הכספים הקואליציוניים, ופגעה אנושות בעמותות ובעסקים שמהם נטלה שוחד", אמר אתמול שופט בית המשפט המחוזי בתל־אביב ירון לוי, "היא הזיקה לעצמה בשביל בצע כסף ושררה, ותוך סטייה עמוקה מדרך הישר לקחה שוחד באופן שיטתי, ערמומי ומתוחכם במשך שש שנים ומשמונה גורמים שלא קשורים זה לזה. זכויותיה הרבות כמשרתת ציבור שתרמה לחברה הישראלית מחווירות לנוכח הרקב המוסרי המשתקף משליחת ידה אל הקופה הציבורית שניתנה לה למשמרת".
עוד הוסיף השופט כי קירשנבאום ניצלה את כוחה השלטוני ודרשה כספים לשימושה האישי בסך מצטבר של 2 מיליון שקל. "אין צורך להכביר מילים בעוצמה שהופקדה אצלה, והיא ניצלה את העוצמה להעדפות פסולות והעדפת האינטרס האישי שלה. הדבר הוביל לנזקים משמעותיים. תפקידו של בית המשפט להצביע בקול רם וצלול על חומרת הנזק במעשיה לדמוקרטיה ולחברה הישראלית. אין אח ורע לעוצמת השחיתות של הנאשמת, ריבוי העבירות וחומרת מעשיה", הדגיש השופט. בנוסף לעונשי המאסר בפועל הוטלו על קירשנבאום 12 חודשי מאסר על תנאי וקנס של 900 אלף שקל.
עורך הדין גיורא אדרת, שייצג את קירשנבאום עם אלון קליין ואורן אדרת, הודיע כי בכוונתם לערער לבית המשפט העליון על חומרת העונש. "גזר דין אכזרי שאין בו טיפה של רחמים", גרס אדרת. "ענישה כזו בעבירות מהסוג הזה לא הייתה, היא מוגזמת בצורה חריפה ביותר. איפה הפרופורציות?". על מנת לאפשר לקירשנבאום לערער על גזר הדין, בית המשפט הורה על עיכוב תחילת המאסר עד 5 בספטמבר.
גם סנגוריו של רמי כהן, עורכי הדין אבי חימי ומשה וייס, אמרו כי יערערו על הרשעתו: "בהכרעת הדין נפלו פגמים רבים והיא שגויה מבחינה עובדתית ומשפטית".

