תו שמח, עתיד עצוב

התו השמח – או בשמו העדכני התו המבדח – יהפוך מהר מאוד להיות התו המבלבל לזוגות הצעירים הרבים שמתחילים היום את עונת החתונות האינטנסיבית, ויחד איתם לאורחים ולבעלי אולמות האירועים.

 

אחרי שנה וחצי של קורונה, אחרי שכולנו יודעים מצד אחד את הסיכון הנפיץ של חתונות ושמחות, במיוחד באולמות סגורים (ולא רק), ומצד שני את עוצמתן של החתונות בתרבות חיינו (שגם הפחד מהמשטרה לא הצליח להשבית), מגיע לכל מי שרוצה לשמוח משהו אפוי יותר, ולא סעיפי התנהלות שאינם יותר ממס שפתיים. העיקר שיהיה שמח. בהיעדר כללי התנהלות ברורים והגיוניים, ובמתן "הכשר" לקיום חתונות תחת כללים לא ברורים, הם יכולים להפוך מהר מאוד לחגיגה אומללה של "תווים עצובים" רבים של כל מי שישלמו בבריאותם ואולי אף בחייהם בגלל הידבקות בחתונות.

 

קראתי שוב ושוב את הוראות מתווה התו השמח, ניסיתי להבין את ההיגיון שמאחוריהם, ואיך מיישמים אותם בשטח נכון להיום, ומחר. נכשלתי טוטלית. למשל, מי יבדוק שאכן לחתונות ייכנסו רק המחוסנים המחלימים או בעלי תוצאות שליליות של בדיקות קורונה – שומרים בפתח מטעם בעל המקום? הזוג? כל אורח יצטרך להתייצב עם טפסים נכונים לו ולמלוויו? ומה יקרה בשעות עומס בכניסה – מי יבדוק את המאחרים? מי יממן את עלות הסינון?

 

כמות המשתתפים לא תוגבל. אתם בטוחים? אין קשר לגודל מקום האירוע? ומה קרה לשמירת המרחק שכל מתחיל קורונה כבר מדקלם בחלום? תחול חובת עטיית מסכות, אומרים לנו, למעט בזמן פעילות מותרת כדוגמת שתייה ואכילה. למה רק "דוגמה"? איזה עוד פעילויות פתורות מחובת מסכה? ריקודים מותר? ומה על חיבוקים? עם או בלי מסכות? ומה עם החתן, הכלה והרב – הם מחויבי או פטורי מסכות? ומי בכלל יבטיח עטיית מסכות?

 

ומה לגבי האוכל – חופשי בברים, או במנות סגורות? אין התייחסות. והאכיפה, מה יהיה עליה? שוטרים לא ייכנסו לחתונות, מבטיחים לנו. אז מה כן? "אלמלא מוראה של מלכות איש את רעהו חיים בלעו", אמרו חז"ל, וידעו מדוע. ללא חרדה מנזק ממשי אנחנו צפויים לעוד זירת כאוס והידבקויות. מילים יפות טבולות בנחמדות כדבש מתאימות לשיחה על כוס קפה. סרטוני נתב"ג מוכיחים עד כמה יעילות ההפצרות של ראש הממשלה להימנע מנסיעות לחו"ל.

 

חתונה היא אחד האירועים הרגישים ביותר בחיינו – כמתחתנים, כמחתנים, אפילו כאורחים. העונה הנוכחית נפתחת כשברקע סל טעון של היסטוריה בעייתית וטראומטית לרבים בקרבנו, בסימן חתונות וקורונה. לזוגות הצעירים ולמשפחותיהם וגם לבעלי אולמות האירועים, למתחתני יולי ואוגוסט וגם למתכנני חתונות ספטמבר ואוקטובר – לכולם מגיע מתווה ברור ומפורט, שניתן יהיה להבין ממנו שבריאותם ושמחתם עמדו בראש מעייני המשרטטים של קווי ההתנהלות. זאת, יחד עם ניסיון לשמור על איזון כלכלי, כללי אכיפה וענישה ברורים. לצד הידע והבנת השטח, מומלץ בהחלט לגייס חשיבה מחוץ לקופסה.

 

מדוע לא להעמיד לרשות הציבור לקנייה בדיקות אישיות מהירות במחיר מסובסד, על ידי גופים מתנדבים או רשתות שיווק שתתחייבנה שלא להרוויח על הבדיקות, כתרומה לכלל? או לחלופין, אפשרות לבצע בדיקות כאלו במחיר מסובסד. ממש בסוף השבוע החלה "יד שרה" להציע בדיקות כאלו, אבל במתחם אחד, והמחיר המסובסד עדיין גבוה מדי: 50 שקלים. אם ממשלת ישראל תכניס יד לכיס ותציע בדיקות כאלו ב־15 שקלים, אפשרות הבדיקה תונגש.

 

מן הצד השני, חשוב לגבש מסלול ענישה ברור – למשל, אזהרת בעלי מקומות אירועים וזוגות צעירים שאם מישהו יידבק בקורונה בשמחה שלהם, ייכנס לבידוד או ילך לעולמו חלילה, הם עלולים להיות חשופים לתביעה משפטית במסלול מהיר על עשרות ומאות אלפי שקלים ויותר. סיכון שעשוי בהחלט לספק מוטיבציה לשמירה על הכללים. כי הלא אין אפשרות להעמיד שוטר בכניסה לכל חתונה כל הזמן.

 

לכולנו מגיעות חתונות שמחות ובטוחות, ולא רק תו שמח ריק מתוכן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים