מערכות הריגול הישראליות: שאיבת מידע מטלפונים ומחשבים
NSO ולפחות עוד שלוש חברות סייבר התקפי ישראליות הורשו להמשיך למכור ציוד ריגול לסעודיה, גם אחרי רצח העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י
מאז שנת 2017 העניק משרד הביטחון בישראל רישיונות ייצוא לחברות סייבר התקפי ישראליות, למכור מערכות ריגול לסעודיה.
אתמול לפנות בוקר חשף ה"ניו יורק טיימס" שגם לאחר שהתברר שבאותן מערכות נעשה שימוש כדי לתקוף טלפונים של פעילי אופוזיציה וזכויות אדם, וגם אחרי רצח העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י בשנת 2018, המשיך משרד הביטחון במתן רישיונות הייצוא לאותן חברות – לפחות ארבע במספר.
על פי החשיפה, שפורסמה אתמול ב"ידיעות אחרונות", למרות שעד לאחרונה הוגדרה סעודיה כמדינת אויב שהכניסה אליה אסורה לאזרחי ישראל ונחשבת לעבירה פלילית חמורה, הרי שמאז 2017 נכנסו למדינה עשרות רבות של ישראלים, יוצאי קהיליית הביטחון – באישור מלא של מערכת הביטחון.
מדובר בעובדים של לפחות ארבע חברות שעוסקות בפיתוח, שיווק ומכירה של ציוד סייבר התקפי, שמסוגל לחדור ולשאוב מידע מטלפונים ניידים וממחשבים.
בסוף שנת 2016 הייתה חברת NSO החברה הישראלית הראשונה שהחלה – באישור משרד הביטחון – במשא ומתן עם גורמי מודיעין סעודיים, שהבשיל בתחילת שנת 2017 למכירת המערכת המרכזית שלה לפריצת טלפונים, "פגסוס", למודיעין הסעודי.
מי שעשה שימוש באותה מערכת היה גם צוותו של סעד אל־קחטאני, שהיה יועצו הבכיר של יורש העצר הסעודי בן־סלמאן, ומי שהואשם בסוף שנת 2018 בכך שפיקד על רצח העיתונאי חאשוקג'י בשגרירות סעודיה בטורקיה.
משרד הביטחון מסר בתגובה לכתבה, שהוא מפקח על שיווק וייצוא של מוצרי סייבר, בין השאר, באמצעות הסדרים בינלאומיים הנהוגים בנושא, ואף מחמירים מהם. "הפיקוח של המשרד לא נעצר במתן הרישיון וגם לאחר מכן הוא מבצע פיקוח ומעקב צמודים, ובמידת הצורך, וככל שנמצא כי נעשה שימוש בניגוד לתנאי הרישיון, ובפרט כאשר קיימת פגיעה בזכויות אדם, ננקטים הליכי ביטול או התליית רישיון הייצוא הביטחוני", נאמר בתגובה.
מחברת NSO נמסר בתגובה: "כפי שהצהירה פעמים רבות בעבר, לחברה לא היה כל קשר לרצח המזעזע של חאשוקג'י. הנושא נבדק בעבר ועלה שהטכנולוגיה של NSO לא הייתה מעורבת בשום צורה ודרך על ידי לקוחותיה השונים".

