על הכוונת של "פגסוס": ממקרון ועד מלך מרוקו
לא רק עיתונאים ופעילי זכויות אדם נפלו קורבן • העיתון "וושינגטון פוסט" חשף אמש כי 14 ראשי מדינות ברחבי העולם ו־600 שרים, פקידים ודיפלומטים מופיעים גם הם לכאורה ברשימה של יעדי תוכנת הריגול הטלפונית שפותחה על ידי חברת NSO • החברה הישראלית מכחישה בתוקף כל מעורבות: "המנהיגים ששמותיהם הוזכרו אינם ומעולם לא היו היעד של פגסוס"
הסתעפות בפרשת תוכנת הריגול "פגסוס" שפותחה על ידי החברה הישראלית NSO ונמכרה בין היתר למשטרים דיקטטוריים בעולם: "וושינגטון פוסט" חשף אמש כי ברשימת 50 אלף הפוליטיקאים, העיתונאים ופעילי זכויות האדם שנפלו לכאורה קורבן בפרשה כלולים גם מנהיגי מדינות ובהם נשיא צרפת מקרון, מלך מרוקו מוחמד השישי וראש ממשלת לבנון לשעבר סעד חרירי.
בפרסום אמש נטען כי מעבר לרשימה שכבר פורסמה, על הכוונת היו לכאורה גם 14 ראשי מדינות ונושאי תפקידים בכירים כמו יו"ר ארגון הבריאות העולמי וכן 600 שרים, פקידים ודיפלומטים מ־34 מדינות.
מנהיגים נוספים המופיעים ברשימה הם נשיא דרום־אפריקה סיריל רמפוזה; ראש ממשלת פקיסטן עימראן ח’אן; ראש ממשלת בלגיה לשעבר שארל מישל; נשיא מקסיקו לשעבר פיליפה קלדרון; ראש ממשלת צרפת לשעבר אדוארד פיליפ וכן תדרוס אדהנום, ראש ארגון הבריאות העולמי שעומד בחזית המאבק בקורונה.
לפי שעה אין מידע האם תוכנת הריגול אכן הושתלה בסמארטפונים של המנהיגים, אבל לפי הדיווח הם נכללו ברשימת היעדים להתקנתה.
מדובר בתוכנה שמאפשרת מעקב אחרי כל התוכן שיש בטלפון – האזנה לשיחות, עיון בהודעות, בשיחות מוקלטות, בתמונות וכדומה. כמו כן מאפשרת התוכנה להפוך את מכשיר הטלפון, ללא ידיעת בעליו, למיקרופון המקליט כל מילה וכן להפעיל את מצלמת הטלפון כמצלמת מעקב.
ניתוח שנעשה על ידי ה"וושינגטון פוסט" וה"גרדיאן", המובילים את החשיפות בימים האחרונים, מעלה כי הבקשה להתקין את התוכנה בסמארטפונים של נשיא צרפת מקרון, ראש ממשלת צרפת לשעבר ו־15 שרי ממשלה הוגשה על ידי שירותי המודיעין של מרוקו, מדינה שיחסיה עם צרפת מורכבים. עוד עולה כי גם הבקשה לעקוב אחר מלך מרוקו הוגשה על ידי שירותי המודיעין של ארצו. נשיא דרום־אפריקה נמצא ברשימה לבקשת רואנדה וראש ממשלת פקיסטן – לבקשת הודו. שגרירות מרוקו בצרפת הכחישה את הטענות נגד השירות החשאי: "ההאשמות שקריות ואינן מבוססות".
בהודו הפגינו אתמול המונים ברחובות בטענה כי הממשלה השתמשה בתוכנת הריגול לצורך מעקב אחר יריבים פוליטיים.
ה"וושינגטון פוסט" הוא אחד מ־17 כלי תקשורת בעולם שחברו לצורך החשיפה, המעידה לכאורה על היקף השימוש הנרחב שעשו ממשלות ברחבי העולם בתוכנת הריגול הישראלית. העיתון הציע למנהיגים המופיעים ברשימה למסור את הסמארטפונים שלהם לבדיקת מעבדה כדי לבדוק אם תוכנת הריגול הותקנה בהם, אבל הללו לא נענו לפנייה. ב־NSO מסרו אמש בתגובה לפרסום החדש: "מקרון, המלך מוחמד השישי וראש ארגון הבריאות העולמי אינם ומעולם לא היו יעדים של 'פגסוס'. כל פקידי הממשל הצרפתים והבלגים או הדיפלומטים שהוזכרו ברשימה אינם ומעולם לא היו יעדים של פגסוס. המספרים ברשימה לא קשורים לקבוצת NSO ומעולם לא היו. זו אינה רשימה של יעדים או יעדים פוטנציאליים של לקוחות NSO, וההסתמכות המתמשכת על הרשימה הזו ושל הקשר בין אנשים ברשימה הזו לבין יעדי ריגול פוטנציאליים היא שגויה ומטעה".
החברה הישראלית הדפה גם את הטענות בגל הפרסומים הראשון, וטענה כי היא מוכרת את התוכנה ארך רק לגורמי צבא, מודיעין ואכיפת חוק לצורכי מלחמה בטרור ובפשע, וכי היא חוקרת כל שימוש אחר כשימוש לא ראוי ובודקת בקפדנות את רקורד זכויות האדם של לקוחותיה.
בתוך כך הודיע אתמול התובע הכללי בצרפת על פתיחת חקירה בפרשה. זאת נוכח פרסומים שלפיהם 1,000 צרפתים נפלו קורבן לגניבת מידע ובהם פוליטיקאים, עיתונאים ופעילי זכויות אדם.
ובישראל: שר הביטחון גנץ התייחס אתמול לפרשה ואמר: "אנו מודעים לפרסומים על שימוש במערכות שפותחו על ידי חברות סייבר ישראליות. ישראל, כמדיניות, מתירה יצוא מוצרי סייבר מפוקחים אך ורק לממשלות, לשימוש חוקי ולמניעת וחקירת פשעים וטרור. אנו לומדים כעת את המידע המתפרסם בנושא".

