yed300250
הכי מטוקבקות
    .
    ספורט • 21.07.2021
    איך אומרים פודיום ביפנית
    מה ההבדל בין אנימה למנגה • למה חתולים בטוקיו לא עושים מיאו • מי מכתירים את עצמם כסמוראים החדשים • ואיך לעזאזל תות אחד עולה 30 שקל? • רגע לפני טקס הפתיחה: המדריך לתייר הכורסה
    יעל דגן

    אוּצִ'ימוּרָה, קוֹהֵיי 内村航平

     

    עם שתי מדליות זהב אולימפיות ושש זכיות רצופות באליפות העולם בקטגוריית הקרב־רב היוקרתית, נחשב בעיני רבים לגדול המתעמלים בהיסטוריה. בגיל 32, האולימפיאדה הביתית תהיה קרוב לוודאי האחרונה שלו - והוא יתרכז הפעם במכשיר המתח בלבד. למרות שהיכולת כבר לא מה שהייתה, את הכינוי “קינג קוהיי” אף אחד לא ייקח לו. גם לא לברון ג’יימס.

     

     

    אֹרז ご飯

     

    .
    .

     

     

    גוהן ביפנית בשבילכם, הבסיס של כל ארוחה מסורתית. עד כמה הבסיס? הוא אפילו נמצא בשם של הארוחות – אסאגוהן, למשל, אומר ארוחת בוקר. ספציפית, מדובר באורז לבן, מאודה ודביק. נראה אתכם מכניסים למילה אחת את המרכיבים בארוחת בוקר ישראלית.

     

     

    אוֹריגָמִי 折り紙

     

    אמנות קיפולי הנייר - לשעשוע, לקישוט או לצרכים דתיים. זה מה שקורה כשאומרים ליפנים למחזר את הניירות במשרד.

     

     

    אָנִימֶה アニメ

     

    סרטי וסדרות האנימציה שכבשו את העולם, עם מבחר ז'אנרים שנע בין תמימים וחמודים לילדים ולמבוגרים ועד רוויי אלימות, מין, רובוטים (ע”ע), חייזרים וכל מה שבאמצע. צייר לי כבשה, אבל שתהיה חצי רובוט ותנצח את דרגון בול.

     

     

     

    בוֹנְסַאי 盆栽

     

    עץ טבעי, שבאמצעות טכניקה מיוחדת ממוזער ונותר ננסי ומוחזק בעציץ. דורש טיפוח מתמיד, אז לא לבעלי פתיל קצר.

     

     

    בֵיְסְבוֹל 野球

     

    הספורט הלאומי במדינה עם הרבה ענפי ספורט לאומיים. עושה קאמבק לאולימפיאדה אחרי הפסקה של 13 שנה, ומגיע גם בגרסה הנשית - סופטבול. והיי, לישראל יש נבחרת לא רעה. חלק מהשחקנים אפילו יודעים קצת עברית.

     

     

     

     

     

    בֶנְטוֹ 弁当

     

    קופסאות האוכל היפניות, שהן אמנות בפני עצמן. שילוב של פונקציונליות (ארוחה מאוזנת שלא דורשת בהכרח חימום או קירור) ואסתטיקה. אם תהיתם למה בחנויות של דייסו יש מחלקה שלמה שנראית כאילו שייכת לעולם האפייה אבל לא בדיוק, אז זה זה. כי בלי חותכן צורות לאצה, איך תוכלו להכין לילדכם בנטו "הלו קיטי"?

     

     

     

    גֵּיְשָׁה 芸者

     

    בדרנית שהתמחתה בשירה, נגינה, משחקים וריקוד, ושיעשעה את לקוחותיה בעיקר - אבל ממש לא רק - באמצעות שיחה קלילה ואמנויות. אמנות הגיישות משתמרת בתרבות היפנית גם היום, וסימני ההכר הבולטים שלה הם איפור הפנים הלבן, התספורת המורכבת והקימונו המושקע.

     

     

     

    דוֹ 道

     

    מילולית, משמעות המילה היא "דרך". השאיפה לביצוע דבר בצורה מושלמת, המובילה להתעלות. בושידו, "דרך הלוחם", לדוגמה - הם הערכים לפיהם התנהל הסמוראי שכללו אומץ, נאמנות והקרבה עצמית. או קאדו, "דרך הפרח", אמנות סידור הפרחים הידועה יותר בשמה איקבנה. לענייננו, ג'ודו - הדרך הרכה.

     

     

     

    הַיְקוּ 俳句

     

    שיר קצר שבנוי משלושה משפטים במבנה קבוע ומתאר רגע קצר וחולף. תמצות, מילים פשוטות ושימוש בתיאורי טבע נועדו לרמיזה למשמעות עמוקה, ומשאירים לקורא להשלים את התמונה המצטיירת. במילים אחרות: מה שאנחנו מצפים מהשדרים באולימפיאדה.

     

     

     

    וַאבִי־סַאבִי 侘寂

     

    עיקרון אסתטי שמקדש את היופי באי־השלמות ומגיע מהבודהיזם והזן (ע"ע). תפיסת העולם מבטאת ארעיות, טבעיות, אותנטיות ומלנכוליות. הפגם הופך משהו למושלם וחד־פעמי, כמו סדק בספל. ועכשיו תתרגמו ליפנים את "אין שלם יותר מלב שבור".

     

    זֶן 禅

     

    זרם בבודהיזם. המתרגלים אותו מאמינים שההארה, הבנה אינטואיטיבית של העולם, מושגת באמצעות תרגול גופני ונפשי של אורח חיים קפדני, פשוט, ריקון התודעה, שחרור מרגשות ותרגול מדיטציה. באחת האסכולות של הזן המתרגלים גם חדים חידות שנקראות קואן, שאין להן תשובה הגיונית. למשל, מה הקול שמשמיעה מחיאת כף יד אחת? אגב, לצערנו בטוקיו לא נשמע באצטדיון האולימפי אפילו מחיאת כף יד אחת.

     

     

     

    חָרקִירי 腹切り

     

    התאבדות באמצעות ריטוש הבטן בפגיון הייתה מוצא מכובד למצב משפיל בקרב סמוראים. כדי שחלילה סמוראי שלא הצליח לגרום למותו לא יושפל, הוא ממנה חבר שיסיים במקומו את המשימה במידת הצורך. מה שנקרא, חבר אמת.

     

     

     

    טוֹקְיוֹ 東京

     

    עם קרוב ל־14 מיליון תושבים, מארחת המשחקים האולימפיים היא אחת הערים המאוכלסות בעולם. הרבעים הידועים של עיר הבירה, כמו אקיהברה, שיבויה ושינג'וקו הם מוקדי עלייה לרגל לחובבי טכנולוגיה, אופנה ומעברי חצייה גדולים ועמוסים.

     

     

     

    יֶן 円

     

    המטבע היפני. שקל אחד שווה־ערך לכמעט 34 ין. מטבע ה־5 ין, אגב, הוא גם קמע למזל, למרות שכמו הגרוש גם לו יש חור באמצע.

     

     

    יַאקוּזָה やくざ

     

    ארגון הפשע היפני, שמורכב מקבוצות מאורגנות וממוסדות הבנויות על קודים של כבוד ונאמנות ורואות עצמן הממשיכות של הסמוראים. חברי היאקוזה עוסקים במבחר מיני פשיעה, כל "משפחה" ועסקיה באזור השליטה שלה. רבים מהם מתפארים בגוף מכוסה קעקועים שמהווים גם טקס חניכה וגם סמל מסחרי.

     

     

    כתב יפני: קַאנְגִ'י, הִירַגַנָה, קַטַקַנָה 漢字, ひらがな, カタカナ

     

    בהתחלה היפנים ייבאו את הקאנג'י, כתב הסימניות, מסין. מאוחר יותר נוצרו שתי מערכות פונטיות, בהן כל אות מייצגת הברה – ההירגנה והקטקנה. שלוש מערכות הכתב בשימוש עד היום, והן משלימות זו את זו ויכולות להופיע יחד במשפט. הקטקנה משמשת כיום לכתיבת דברים שאינם יפניים במקור, כמו בירה. ואתם התלוננתם על אותיות בג"ד כפ"ת.

     

     

     

    לוֹלִיטָה ロリータ

     

    אופנת הלוליטה היא רק אחת מאופנות הרחוב המזוהות עם הסטייל של צעירי יפן, שמגיעים לרובע הארג'וקו בטוקיו לראות ולהיראות, בדומה לצעירי תל־אביב שנהרו לרבוץ בדיזנגוף סנטר. סגנון הלוליטה כולל מראה בובתי ולבוש רומנטי וגותי, מלמלות מתוקות, כובעים ושמשיות בטוטאל־לוק שנע על הקו בין מתוק למטריד.

     

     

     

    מִירַאיְטוֹוָה וְסוֹמֵיְטִי ミライトワ, ソメイティ

     

    הקמע של המשחקים האולימפיים הוא מיראיטווה (משמאל), שמשמעות שמו היא חיבור המילים "עתיד" ו"נצח", ובמשחקים הפראלימפיים מדובר בסומייטי (מימין), שכינויו נלקח מזן של פריחת הדובדבן ביפן המייצג כוחות פיזיים ומנטליים מיוחדים. היפנים מאוד אוהבים קמעות, ולכל עיר או חברה שמכבדת את עצמה יהיה ביטוי ויזואלי ופרוותי של דמות האוחזת בשם, ביוגרפיה ונרטיב.

     

     

    מַנְגָה 漫画ַ

     

    הקומיקס היפני. תעשייה שמגלגלת מיליארדים רבים בשנה וכוללת מלבד חוברות קומיקס גם מרצ’נדייז. קריאת מנגה היא תרבות פנאי נפוצה ואהובה ביפן ובעולם, ורבים מהקומיקסים עוברים חידוש במדיומים השונים, לאנימה (ע”ע) ול”לייב אקשן” – כלומר לסרטים וסדרות עם שחקנים אנושיים. כמו האנימה, גם המנגה נחלק לכמיליון תתי־ז’אנרים, רבים מהם לא בדיוק נופלים תחת ההגדרה “תמימים” או מיועדים לילדים.

     

     

    מָנֵקִי נֵקוֹ 招き猫

     

    בובת החתול החביבה שמנופפת לשלום. כיכבה לאחרונה כשנטע ברזילי לקחה את הגביע באירוויזיון בליסבון. החלטה חכמה להשתמש במנקי נקו כתפאורה, מאחר שמדובר בקמע למזל ופרנסה. אגב, חתולים ביפן לא עושים מיאו־מיאו, אלא ניה־ניה.

     

     

     

    נַרוּהִיטוֹ 徳仁

     

    אולימפיאדה ראשונה לקיסר יפן, שהחליף את אביו אקיהיטו שפרש ב־2019. יורש העצר הוא פומיהיטו, אחיו של נרוהיטו, כי לקיסר החדש יש רק בת אחת, ונשים לא נכללות בסדר הירושה. תפקיד הקיסר הוא סמלי וטקסי, כמו באנגליה. רק שהיפנים לא מכבסים את הכביסה המלוכלכת אצל אופרה וינפרי.

     

     

    נִינְגָ'ה 忍者

     

    המרגלים הרצחניים לבושי השחורים שידעו לדלג בין הגגות, לצלול ולחדור לאן שצריך בחסות החשכה כדי לרצוח בדרכים מגוונות ושקטות את הקורבן שנשכרו לחסל. הסמוראים פעלו בגלוי ובכבוד, בעוד הנינג'ות חיו בעולם מקביל שהשתיקה יפה לו. ואז הגיע נינג'ה ישראל (ונראה אתכם משתיקים את אסי עזר).

     

     

     

    סַאקוּרה 桜

     

    פריחת הדובדבן זה עניין רציני. היא אורכת ימים בודדים, מבשרת על בוא האביב ומספקת מראות מרהיבים שמוציאים המוני משפחות יפניות ותיירים לפיקניקים של צפייה באירוע הנדיר. השנה, כאילו לא מספיקה הקורונה (ע"ע), נרשמה הפריחה הקצרה ביותר מאז התחיל הרישום לפני 1,200 שנה. שיא שלילי אחרי שיא שלילי.

     

     

    סוּמוֹ 相撲

     

    ספורט ההיאבקות המסורתי היפני. המתחרים מנסים להפיל או להוציא מהזירה את היריב באמצעות שילוב של טכניקה ומסה, בזמן שהם לבושים רק חגורה. אחד האירועים המעניינים בעולם הסומו הוא טקס בו המתאבקים מנסים לגרום לתינוקות לבכות, מתוך אמונה שהטקס יביא בריאות לפעוט האומלל. לא נראית פעולה מסובכת מדי לענקים עם חגורה.

     

    סוּשִׁי 寿司

     

    המאכל המסורתי שמתחרה בהמבורגר ובפיצה בתואר העולה המצטיין לישראל. יש כמה סוגי סושי, אבל בבסיס כל המנות נמצא אורז (ע"ע) בחומץ ועליו, או בתוכו, מאכלי ים, ירקות ואצות.

     

     

     

    עֲקֵבִים ヒール

     

    בימינו כבר ידוע שעקבים גבוהים גורמים לכאב ומזיקים לבריאות, אבל בהרבה חברות ביפן עדיין מחייבים אותם כחלק מקוד הלבוש המחמיר. לנשות יפן נמאס, ובשנתיים האחרונות הן נאבקות במדיניות. איך אומרים מרב מיכאלי ביפנית?

     

     

     

    פוּגִ'י סָאן 富士山

     

    ההר הגבוה ביפן, שנמצא באי המרכזי הונשו, 100 קילומטר מטוקיו. פוג'י סאן הוא הר געש פעיל שפסגתו עטופה רוב השנה בשלג, ונחשב למקום מקודש. יש לו מקום של כבוד בתרבות היפנית, וציירים רבים בחרו להנציח את צורת החרוט הסימטרית שלו. ואתם חשבתם שציור "הילד הבוכה" זה קיטש.

     

     

    פֵּרוֹת 果物

     

    לא סתם פירות, פירות יוקרה. ביפן יש תעשייה שלמה כזו, והיא משגשגת. אבטיח מרובע בכמה מאות שקלים או תות לבן בודד ב־30 שקל, הם רק שתי דוגמאות. תחשבו על זה כשאתם יושבים מול שידורי האולימפיאדה על קערת אבטיח ענקית.

     

     

     

    צוּקַהַרה, מִיצוּ 塚原光男

     

    עוד אגדת התעמלות יפנית. חמש פעמים אלוף אולימפי בשנות ה־60 וה־70, ושמו הולך לפניו עד היום, אחרי שהכניס לפנתיאון וללקסיקון שני תרגילים שמבוצעים עד היום. תנו כבוד, אפילו למסי אין תרגיל על שמו.

     

     

     

    קַארוֹשִׁי 過労死

     

    כשמדינה מגיעה למצב שבו יש לה מילה למוות מעבודת־יתר, כנראה שקיימת איזו בעיה. המונח קארושי מתייחס לכל גורמי המוות הפתאומיים הקשורים לעומס בעבודה - מהתקף לב ושבץ ועד התאבדות. יפן כחברה מקדשת קונפורמיות ומוסר עבודה גבוה, ורוב השכירים מוצאים עצמם בעבודה הרבה מעבר ל־40 שעות בשבוע, מוותרים על ימי חופש ומתמודדים עם תזונה לקויה, מחסור בשעות שינה ולחץ גבוה. נקווה שלא בקרוב אצלנו.

     

     

    קַוַואיִי 可愛い

     

    אסתטיקת ה"חמידות" היפנית, שכוללת עיניים גדולות (על אנשים, חיות או סתם מוצרים שעברו האנשה), צבעוניות שמחה, ילדותיות, ובכללי תחשבו על דברים קטנים ומתוקים. נגיד, הבנטו (ע"ע) "הלו קיטי" שהכנו? קוואיי!

     

    קוֹרוֹנָה 新型コロナウイルス

     

    למרות דחיית האולימפיאדה בשנה, המגפה ביפן לא שככה, וגם לא הביקורת על עצם קיום המשחקים. בהתחלה הוחלט לאסור על כניסת קהל ממדינות זרות (ואפילו ביטלו את חלוקת הקונדומים המסורתית לספורטאים בכפר האולימפי), אבל מבצע חיסונים איטי ומזדחל לא השאיר הרבה ברירות והוביל לצעד דרסטי אפילו יותר: הכרזה על מצב חירום בטוקיו עד אחרי טקס הסיום. המשמעות המדכאת: תחרויות ללא צופים ביציעים, אפילו לא יפנים. תגידו, שיא שנשבר באצטדיון ריק משמיע רעש?

     

     

    קַרְיוֹקִי カラオケ

     

    כן, קריוקי זו המצאה יפנית. ועכשיו תחליטו אם אתם מפסיקים לחבב אותם כשהשכנים שלכם עושים ערב שירה עמוק אל תוך הלילה, או צועקים "אחי, תגביר! תגביר!"

     

     

     

    רוֹבּוֹטִים ロボット

     

    עולם הרובוטיקה היפני מנסה לשמור על ההובלה בענף ולפתור הרבה מבעיות האנושות, ובכללם הרובוטים האנושיים שאמורים לעזור לטפל בקשישים ובחולים, לקבל לקוחות או להפיג בדידות. גם כשצועקים על האיי רובוט זה די מפיג בדידות.

     

     

     

    שִׁינְקָנְסֶן 新幹線

     

    רשת הרכבות המהירות ביפן, שמגיעות למהירות המסחררת של 300 קמ"ש. כדי לקנא טיפה יותר, השינקנסן היא רק סוג אחד של תחבורה ציבורית ביפן, הידועה בדייקנות, ביעילות ובניקיון שלה. ובינתיים אצלנו, במשמרת של שרת התחבורה הקודמת שפכו מיליארדים על קרונות שלא מתאימים לגובה של הרציפים.

     

     

     

    תֶּה 茶

     

    נכון זן (ע"ע)? אז התה הירוק הובא מסין ליפן ב־1911 על ידי נזירים שהבינו כי זו תרופה שעוזרת לשמור על עירנות וריכוז בזמן מדיטציה - וגם על הבריאות. התה הפך למשקה הפופולרי ביפן, ונצרך לכל אורך היום. האנגלים עדיין בהלם.

     

     

    תּוֹחֶלֶת חַיִּים 平均余命

     

    היפנים ממש אוהבים את התה (ע"ע) שלהם, דואגים לתזונה מאוזנת, שומרים על אורח פעיל וקהילתי בפנסיה ובעלי מודעות גבוהה להיגיינה - אז מה הפלא שהם מדורגים ראשונים בעולם עם תוחלת חיים ממוצעת של 84.4 שנה? וזה עוד אחרי שמחשיבים את הקארושי (ע”ע).

     


    פרסום ראשון: 21.07.21 , 18:55
    yed660100