yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: EPA
    חדשות • 22.07.2021
    מהר יותר, גבוה יותר, לבד יותר
    אלה עומדים להיות המשחקים האולימפיים המשונים בהיסטוריה: בלי צופים ביציעים, בלי חגיגות ברחובות, אבל עם בדיקות קורונה מסביב לשעון והגבלות קשות על הספורטאים • טעימה ראשונה ממה שצפוי קיבלנו אתמול בפתיחת טורניר כדורגל הנשים, כאשר 22 השחקניות עלו לדשא מול עשרות אלפי כיסאות מיותמים • וזה לא הכל: סדרנים העירו לצוות של נבחרת שוודיה שאסור לחגוג בצורה מוגזמת אחרי כיבוש שערים – מחשש להדבקה • אולימפיאדת הקורונה יוצאת לדרך
    אורן אהרוני, שליח ידיעות אחרונות ו-ynet לטוקיו

    משחקי טוקיו שייפתחו מחר כבר זכו בתואר היסטורי עוד לפני שנערך טקס הפתיחה: המשחקים האולימפיים המוזרים ביותר. בחסות הקורונה כל הכללים פה השתנו: לא יהיו צופים שיעודדו ביציעים, הספורטאים יהיו נתונים להגבלות מחמירות, ומי שיפר אותן מסתכן בהידבקות בנגיף – אולי גם באיבוד מדליה.

     

    הספירה לאחור לקראת טקס הפתיחה כבר החלה, אבל עושה רושם שבירת יפן עדיין רדומה. מצב החירום שהוכרז כאן, בניסיון לבלום את הקורונה, מותיר את הרחובות שוממים ואת הכבישים די ריקים. שום דבר בטוקיו לא מבשר שמחר בערב (14:00 שעון ישראל) ייפתח אירוע הספורט הגדול בתבל. באיחור של שנה המשחקים האולימפיים ייצאו לדרך, אבל המארחים – וגם העולם – חלמו על משהו אחר לגמרי.

     

    נמל התעופה של טוקיו יקבל בברכה את עשרות האלפים שזכו להיכנס למדינה, ביניהם ספורטאים, מאמנים, עסקנים, ספונסרים ואנשי תקשורת, אבל מציאות אולימפית – חגיגה של ממש – הם יתקשו למצוא כאן. תחושה מיוחדת, או משהו שמתקרב לזה, חשים אולי כאשר חוצים את הגשר המרכזי בעיר, בדרך למרכז התקשורת, ומבחינים סוף־סוף במים בסמל האולימפי המפורסם, חמש הטבעות, שט לו על רפסודת ענק. אבל גם הוא נבלע בנוף, בין בנייני הענק המאיימים.

     

    כל המשלחות מרחבי העולם נמצאות כאן ב"בועה". מהכפר האולימפי יוצאים רק לאימונים וכמובן לתחרויות. המקומיים מקפידים על עטיית מסכות ועל בדיקות קורונה מסביב לשעון, כדי למנוע ככל הניתן הדבקות, שיהפכו לשרשראות, שישבשו את המשחקים עוד יותר. כמה ספורטאים כבר נדבקו בקורונה, והחלום הגדול שלהם, שאליו התאמנו במשך זמן רב, נמצא בספק גדול.

     

    האתר שיארח את תחרות רכיבת הסוסים | צילום: אי־אף־פי
    האתר שיארח את תחרות רכיבת הסוסים | צילום: אי־אף־פי

     

     

    העדות היחידה, אולי, שמזכירה כי עומדת להיפתח פה מחר אולימפיאדה, נמצאת במרכז התקשורת הענק. הצוותים עסוקים כאן בהכנות האחרונות לקראת המשחקים המוזרים ביותר שנערכו אי־פעם. במרכז התקשורת יש גם עדות, כמובן, לכך שהקורונה שולטת ביד רמה במשחקים. כדי להיכנס לכאן צריך לעבור חיטוי ידיים, בדיקת חום ובדיקה ביטחונית, גופנית ובאמצעות זיהוי פנים. יושבים פה במרחקים של מטר וחצי, יש מחיצות בין העיתונאים, ובכל פינה פוגשים שלטים שמבהירים כי יש להתנהג בהתאם לכללים.

     

    אצל הספורטאים שהגיעו לכאן מיותר מ־200 מדינות מורגשת כמובן התרגשות. עם קורונה או בלעדיה, תהילת עולם קונים פעם בארבע שנים. מדליה אולימפית זה לכל החיים.

     

    אלא שהתנאים הפעם שונים מכל מה שהכירו. פרט לאימונים הם נדרשים לשמור על הבריאות שלהם, כדי שבטעות לא יקבלו תשובה חיובית לבדיקת קורונה. היפנים מקפידים מאוד על ההגבלות ולא מאפשרים חריגה מהן. משטר הקורונה הנוקשה הזה נועד לצמצם ככל הניתן הדבקות – על מנת שהמשחקים האלה בכל זאת יצליחו להסתיים עם תמונת ניצחון.

     

    המשחקים ייצאו לדרך באופן רשמי בסוף השבוע, אחרי טקס הפתיחה, אבל קדימון לאירוע שיתקיים בשבועיים וחצי של התחרויות קיבלנו כבר אתמול, בפתיחת טורניר כדורגל הנשים.

     

    הטניסאי הסרבי נובאק ג'וקוביץ' במהלך אימון | צילום: גטי אימג'ס
    הטניסאי הסרבי נובאק ג'וקוביץ' במהלך אימון | צילום: גטי אימג'ס

     

     

    במשחק המרכזי נפגשו שתי נבחרות גדולות: שוודיה וארה"ב. הן התמודדו באצטדיון האולימפי בטוקיו, היכן שהתקיים טקס הפתיחה של אולימפיאדת 1964. במקום יש 68 אלף מושבים. אתמול הוא היה ריק, חוץ מכמה מתנדבים, שלושה עיתונאים וחברות המשלחות שנבלעו בים הכיסאות. לא להאמין, אבל באמצע משחק כדורגל, שהיה אמור להיות מחשמל, אפשר היה לשמוע את הכדורגלניות מדברות אחת עם השנייה ואפילו את ציוץ הציפורים. עבור חובבי הכדורגל מדובר במראה עצוב.

     

    כדורגל הנשים הוא ענף שהתפתח מאוד בשנים האחרונות. בטורנירים גדולים, כמו אליפות העולם, היציעים מלאים לחלוטין. המראה של האיצטדיון הריק, או האולם הריק, שנראה בימים הקרובים ייזכר לדורות בתולדות המשחקים האולימפיים.

     

    כאשר שתי הנבחרות עלו לכר הדשא הוקרנו על מסכים אוהדים ששלחו מראש קטעים מצולמים. את המשחק ליווה קול מוקלט של אוהדים. אחרי השער הראשון לטובת השוודיות הכרוז במשחק החליט לצעוק וגרם לחרדה קצרה אצל מי שנכח במגרש. גם חברות המשלחת השוודית ביציע קפצו משמחה, אבל מתנדבים מקומיים מיהרו להזכיר להן שאסור להריע ולצעוק אלא רק למחוא כפיים, כדי שלא לסכן את הסובבים בהידבקות בקורונה. כתב שוודי ניסה להעיר משהו, אך מיד ספג נזיפה. השוודיות הביסו לבסוף 3–0 את האמריקאיות החזקות, אלופות העולם. ריחוק חברתי בסיום, בחגיגה הגדולה שלהן, כמובן לא נשמר. הישג מרשים שכזה לא מסתיים בפחות מחיבוקים אחרי 90 דקות מתישות.

     

    בדרך חזרה למלון פגשתי את צ'ואו, שמסייע לאנשי התקשורת למצוא את ההסעות. "אני אוהב שיש אולימפיאדה, אבל אסור לי לדבר על זה", הוא הסביר בחיוך מבויש. ואז צ'ואו התעניין מאיפה אני והשבתי שישראל. עיניו נדלקו. "אני קורא הרבה על המדינה שלך", הוא סיפר, "שמעתי שיש לכם נשיא חדש. אתה יודע, אני מאוד אוהב להכין שקשוקה. אין לי כסף למסעדות, אז לפחות פעם בשבוע אני מכין שקשוקה".

     

     

    yed660100