yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: יואב דודקביץ
    חדשות • 24.07.2021
    לאישור הממשלה: הרפורמות שישנו את חיינו
    אגרת כביש שיכולה להגיע לאלפי שקלים בשנה, העלאת גיל הפרישה לנשים ומהפכה בדיור • את חוק ההסדרים החדש נרגיש היטב ביום־יום – בעיקר בכיס • מספר סעיפים שנויים במחלוקת, כמו העלאת הארנונה, הוצאו ברגע האחרון – אך ההצעה להפריט את מערך הכשרות עדיין על השולחן
    מאת גד ליאור

    האם נשלם בקרוב אגרות ומסים חדשים? האם נשים יעבדו יותר כבר מהשנה הבאה? האם ייהפכו עד שליש מהמשרדים באזורי תעסוקה לדירות קטנות לזוגות צעירים? האם תהיה כאן פחות ביורוקרטיה ורגולציה מעצבנות? ובעיקר – האם יהיה לישראל תקציב מדינה מאושר והיא תחזור להיות, אחר כשלוש שנים וחצי, מדינה עם רפורמות ותוכניות כלכליות חשובות לשנים הבאות?

     

    בסוף השבוע הועלה באתר האינטרנט בשעת לילה מאוחרת, אחרי חצות אור ליום שישי, חוק ההסדרים המלא, מוכן לאישור הממשלה, מנוסח משפטית, לעיתים בשפה הברורה רק למשפטנים, עם עשרות רפורמות ומאות סעיפים ותת־סעיפים, שקובצו כולם יחדיו תחת חוק אחד.

     

    האם יהיה זה החוק הסופי? לכולם ברור שלא. האם יתווספו אליו ברגע האחרון עוד רפורמות ותוכניות כלכליות? ברור שכן. למשל, מהחוק שהועלה בדחיפות להערות הציבור, נעדרים חוק המהפכה בכשרות וההצעה להטיל מס על משקאות קלים וכלים חד־פעמיים, שצפויים להיכנס לחוק השבוע, טרם הדיון המרתוני המכריע שיהיה בממשלה ביום ראשון של השבוע הבא. לעומת זאת, בלחץ אדיר של אינטרסנטים ושל גורמים משפטיים, הוצאו מהחוק ברגע האחרון כמה פרקים מעוררי מחלוקת, כמו ההצעה להעלות מדי שנה את מסי הארנונה למגורים, וחוק הרגולציה הגדול.

     

    יוקר הנסיעה

     

    מספר חוקים צפויים לשנות באופן משמעותי את חיינו בארץ הזאת וגם לעלות לנו כסף לא קטן. בשניים מהם, חשובים מאין כמותם, דנים במשרד האוצר כבר שנים: בתוך שנה ואולי שנתיים נתחיל לשלם – והרבה – כדי להיכנס למטרופולין הגדול במדינה, גוש דן. כמה נשלם בדיוק?

     

    לפי חוק ההסדרים יהיו שלוש טבעות: פנימית, תיכונה וחיצונית. כך נשלם על כניסה ברכב פרטי לטבעת החיצונית בין השעות 6:30 ל־10:00 בבוקר 5 שקלים, לטבעת התיכונה 10 שקלים ולטבעת הפנימית עוד 10 שקלים. בנסיעה לכיוון הטבעת הפנימית בין השעות 15:00 ל־19:00 נשלם בטבעת החיצונית 2.5 שקלים, בתיכונה 5 שקלים וכך גם בפנימית.

     

    בנסיעה לכיוון הטבעת החיצונית בשעות אחה"צ ולפנות ערב (3 עד 7) נשלם אותם סכומים.

     

    כל הסכומים הללו יעודכנו מדי שנה, לפי מדד השכר החודשי הממוצע במשק של העובדים. אוטובוסים, מוניות שירות ורכבי חירום והצלה בתפקיד יהיו פטורים מהאגרה. אופנועים ישלמו מחצית, משאיות יחויבו בתשלום כפול בשעות העומס. התעריף היומי המרבי יהיה 37.5 שקל.

     

    הערכה זהירה: יהיו נהגים עם רכב פרטי שישלמו אגרה של אלפי שקלים בשנה! ויהיו מקומות עבודה רבים שייאלצו לשלם לעובדיהם את האגרה, כדי שיגיעו לעבודה בזמנים שהם דרושים בה. לכן, צפויה להגיע עוד מהפכה לשוק העבודה, כאשר מעבידים יאפשרו לעובדיהם לעבוד ימים אחדים בכל שבוע מהבית. סביב חוק זה צפויות התנגדויות והצעות לשינויים בממשלה, בעיקר מכיוון שרת התחבורה מרב מיכאלי.

     

    עובדות יותר

     

    החוק השני שישפיע מאוד על חיינו, עם השלכות מרחיקות לכת, שדנים בו כבר עשור שלם הוא העלאת גיל הפרישה לנשים. ב־1 בינואר הקרוב זה יקרה. גיל הפרישה לאישה יעלה כבר בשנת 2022 מ־62 שנים ל־62 וארבעה חודשים. ב־2023 גיל הפרישה יעמוד על 62 ושמונה חודשים וב־2024 הגיל יהיה כבר 63 שנים. החל מ־2025 יעלה גיל הפרישה בשלושה חודשים מדי שנה, כך ש־2032 הוא יגיע ל־65, לעומת גיל 67 לגברים. העלאת גיל הפרישה לנשים תופעל רק לגבי נשים שנולדו מ־1 בינואר 1960.

     

    וזה עוד לא הסוף: החל מ־1 ביולי 2038 גיל הפרישה לאישה, שנולדה מחודש יולי 1973 ואילך, יתעדכן באופן אוטומטי בהתאם לעלייה בתוחלת החיים. בכל מקרה, גיל הפרישה לנשים לא יעלה על גיל הפרישה לגבר, שצפוי לעלות בהמשך, לאחר השלמת תוכנית העלאת גיל הפרישה לנשים, גם הוא לפי תוחלת החיים. אם תחול ירידה בתוחלת החיים – גיל הפרישה לא יפחת עוד! גם חוק זה עשוי להשתנות מעט נוכח התנגדויות לתוואי, בעיקר מצד השרה לשוויון חברתי, מירב כהן.

     

    הסערה שבדרך

     

    חוק ההסדרים יכלול כ־70 רפורמות שונות. ברגע האחרון הוצאה מהחוק דווקא רפורמת הרגולציה הגדולה, שעליה הכריזו השר אביגדור ליברמן ושר המשפטים גדעון סער, במסיבת העיתונאים היחידה שבה נטל גם חלק ראש הממשלה נפתלי בנט, יחד עם סגן השר אביר קארה. מי שהחליט לעכב את החוק רחב ההיקף ולבחון אותו היטב הוא היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט.

     

    גם רפורמת ייקור מסי הארנונה הוצאה מהחוק, והדבר מתיישב עם רצון האוצר להקפיא בסוף השנה את השכר הממוצע במשק, זאת השנה השנייה ברציפות, ולמנוע בכך את ייקור תעריפי הארנונה, החשמל, קצבאות ביטוח לאומי, שכר המינימום ושכר הבכירים.

     

    מה שעוד נותר בחוץ בינתיים, אך כנראה יוכנס לחוק עוד השבוע, הוא רפורמת הכשרות המהפכנית, שתיטול את המונופול מהרבנות הראשית. זאת תיבחן השבוע גם כן במשרד המשפטים.

     

    גם התוכנית שגרמה לכעס במספר משרדי ממשלה להקמת רשויות תחבורה מטרופוליניות בגוש דן, שיאשרו מתן עצמאות בתכנון התחבורה בערים, הוצאה מתוכנית ההסדרים וגורלה עדיין לא ברור.

     

    לעומת זאת, מצויים בחוק ההסדרים רפורמת החקלאות השנויה במחלוקת, שאמורה להגביר את התחרות ולהוזיל את מחירי הירקות והפירות בארץ. ההערכות הן שהרפורמה עלולה להתעכב בעקבות הדיון בממשלה.

     

    כעת צפויים שלושה מועדים מכריעים במיוחד לתקציב המדינה ולחוק ההסדרים הרחב בתולדותיו: ב־1 באוגוסט תצטרך הממשלה לאשר את החוק, ב־1 או ב־2 בספטמבר יובא החוק לקריאה ראשונה בכנסת – ועד ל־4 בנובמבר יהיה על הכנסת לאשר את החוק סופית בקריאה שנייה ושלישית. אם לא יאושר עד אז – הולכים לבחירות מספר 5.

     


    פרסום ראשון: 24.07.21 , 18:58
    yed660100